Deskovky pro dva – zahrajte si v páru
Speciály Článek Deskovky pro dva – zahrajte si v páru

Deskovky pro dva – zahrajte si v páru

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Dobře hratelných deskovek pro malý počet hráčů je jako šafránu, dnes si ovšem dvě takové představíme.

Reklama

Hraní ve dvou představuje v deskovkovém světě celkem problém. Jistě, najdeme osvědčené klasiky jako šachy, piškvorky, go nebo karetní záležitosti, ale svět moderních stolních her se více zaměřuje na skupiny přátel. V našem dnešním speciálu se ovšem podíváme pod víko dvou projektů, které by mohly sloužit jako vhodná zábava pro dvojici hráčů, ať už přátel nebo životních partnerů. V jedné budeme pěstovat květiny a skládat pestrobarevné kytice, zatímco druhá se zaměřuje na sdružování roztodivných tvorů do stejnorodých trojic. Vybere si zkrátka každý.

Flora – zahradnictví pro začátečníky

Bujný růst pestrých kvítků v záhonku potěší každého milovníka jarního rýpání v hlíně. V deskovce Flora se vžijete do kůže dvou konkurenčních květinářů závodících v sestavení nejkvalitnější a nejbohatší kytice. K jejímu vytvoření potřebují urostlé stonky a pestré barvy, o něž se postará šestice rostlin – rudá růže, duhový kosatec, žlutý tulipán, divoký vlčí mák, rozlézající se hrachor a běloskvoucí říční lilie. Díky jejich jedinečnému vzhledu si je do své hry vybrala skupina polských tvůrců v rámci deskovkového workshopu Laboratorium Gier, kde projekt Flora nabyl svých základních rysů.

Čtveřice autorů (Przemyslaw Fornal, Kajetan Kusina, Mateusz Pitulski, Kamil Rogowski) se postarala o velmi jednoduchá pravidla, jež dávají jejich projektu až uklidňující rozměr, který jsem se svými spoluhráči zažil třeba u deskovky Lotos, o níž jsme již v našem speciálu psali. Vysvětlení principu partie nezabere ani čtvrt hodinky a velmi snadno se chytí i úplní začátečníci ve světě stolních her. Příprava tkví v nachystání čtyř speciálních květináčů s vlastnostmi růstu, promíchání 54 karet květin a zasazení čtyř z nich do připravených hliněných nádob.

Poté se hráči ve snadném odkrývání karet snaží o co nejbujnější růst jednotlivých rostlin. Pokud se na otočené kartě objeví již zasazená květina, mohou pokračovat dále (nemusí). V případě, že nemají, kam nalezený druh umístit, jejich tah okamžitě končí. Za předpokladu, že se hráči zdá květina dostatečně vysoká, může ji ustřihnout, čímž jeho tah také končí. Každý musí zvážit zdravou míru rizika, kdy se pokoušet vypěstovat velkou rostlinu za mnohonásobně více bodů. Protože na druhou stranu hrozí v případě neúspěchu nabídnutí výhody soupeři.

Flora ovšem není jen o tupém otáčení karet na způsob vojny, autorům se totiž do principu jejich hry podařilo propašovat správné množství taktiky, aby okořenilo průběh partie, ale nezahltilo ji složitými postupy. Každý z hráčů má k dispozici trojicí žetonů, jimiž zablokuje jeden z květináčů před sklizením vzrostlé květiny. Zároveň tak dostane do vínku speciální vlastnost, kterou může v daném kole využít. Ignorování jednoho špatného květu, nahlédnutí na tři horní karty včetně jejich přeřazení, podpora růstu vybrané květiny či přibrání karty do ruky může ve správnou chvíli přinést obrovský bodový zisk.

Ten lze podpořit také zahráním karty z ruky, čímž zvolená rostlina také pěkně naroste. Ve výsledku se z Flory vyklubalo příjemně strategické klání, v němž ani tak nejde o výhru, jako o společně strávený čas nad partií karetního zahradničení. Pohodovou atmosféru ještě umocňuje zvolená grafická stránka s líbeznými květinami, které vám přímo rostou před očima. Bonusem jsou česká pravidla od distributora ADC Blackfire. Za cenu okolo 300 Kč se určitě jedná o zajímavou volbu pro ospalé nedělní odpoledne nebo pro večerní hraní při svíčkách.

Líbí se nám:

  • poklidná atmosféra titulu
  • jednoduchá pravidla, vhodné pro začátečníky
  • speciální vlastnosti zamotají partií
  • příjemný vizuál

Vadí nám:

  • když nám někdo vyfoukne vyhlédnutou kytku a my s tím nemůžeme nic dělat
  • nahodilost při otáčení karet nelze moc ovlivnit

Bubliňáci – planety pod náporem kosmických tvorečků

Fenomén her „spoj tři“ ovládl především internetový prostor a ve vašem okruhu přátel je každý alespoň jednou zkusil (a pokud to nepřiznají, tak je hrají dodnes). Princip, na němž si založila živnost nejedna facebooková společnost, se odvážil nakouknout také do světa deskových her a musí se nechat, že jim to i zde celkem sluší. Dnes představovaní Bubliňáci využívají jednoduše pochopitelných pravidel, návykovost konceptu a zdravou míru taktiky bojující s náhodou. Francouzskému tvůrci Grégory Oliverovi (Pustina) se zkrátka podařilo přenést virtuální zážitek na náš stůl.

Svět Bubliňáků tvoří nebeská báň, po níž se prohánějí hodně zvláštní tvorové. Při jejich rozmařilém dovádění se ovšem občas dostanou poblíž některé z hráčských planet. Pokud po nich hráč touží, může si je přitáhnout ke svému povrchu. Protože rozdělovat rodinu je značně nelidské, tak se oba hráči snaží sdružovat stejné druhy Bubliňáků do horizontálních či vertikálních trojic, čímž je získají na svou stranu. Mimo pěti sympatických rošťáckých klanů s magickými schopnostmi se mezi Bubliňáky připlétají také morousovití černí potížisti, kteří se budou snažit vaši činnost překazit.

Když se vám pokusí spojit tři a více tvorečků stejné barvy dohromady, odmění se vám propůjčením své speciální vlastnosti, s níž můžete připravovat půdu pro další čachry na nebeské obloze. Během těchto operací můžete dokonce zasahovat do plánů svých soupeřů a kazit jim tak radost z dobře rozvržené situace. Jestli budete hrát v kamarádském duchu, je možné, že si místo škození začnete pomáhat, ale to už je čistě jen na vás. Ať se rozhodnete soutěžit, či se pokoušet vytvářet několikanásobná komba, tak zřejmě jako já na Bubliňácích oceníte jejich svižný a hladký průběh. Hráče nestraší žádné dlouhé prostoje, protože průběh kola se dá shrnout do tří slov: doplň (nabídku nad planetou) – přemísti (výměna sousedů) – posuň (na svou planetu), popř. využij speciální dovednost.

Náročné není ani vyhodnocení závěru partie. Kdo získal více Bubliňáků, sklízí vavříny vítězství, jež může okamžitě obhájit v další partii, protože ji stihnete odehrát za přibližně 15-20 minut. Nevím, jestli tvůrcům přišel obsah pro dva hráče málo objemný, ale v krabici najdete také mód pro solitéra, jenž svou plochu bude čistit ve stylu hádankového puzzlu, což je velmi příjemný bonus. Společnost ADC Blackfire na náš trh přinesla logický rychlík s příjemně poťouchlým vizuálem, který si sebou vezmete kamkoliv. Cena přes čtyři stovky odpovídá dlouhé životnosti titulu.

Líbí se nám:

  • svižná a jednoduchá hratelnost
  • speciální vlastnosti dodávají strategický punc
  • možnost škodit
  • solitérní mód

Vadí nám:

  • náhoda při doplňování Bubliňáků může pocuchat vaše nervy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama