Ex Libris – deskovka
Speciály Článek Ex Libris – deskovka

Ex Libris – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Knihovník v kouzelnickém světě těžký chleba má.

Reklama

V našem speciálu o stolních hrách se dnes podíváme na deskovku, v níž si vyzkoušíte tvorbu fantastické knihovny, abyste přesvědčili přísnou komisi, že právě vy jste nejvhodnějším kandidátem na post správce nejvzácnějších svazků městečka. Titul Ex Libris od tvůrce Adama P. McIvera (Coin Age, Pencil Park) zaujme především svým vzezřením, ale samotná hratelnost vůbec nezůstává pozadu. Pojďme se společně podívat na zoubek příjemné rodinné deskovce s pohádkovou tématikou.

Tolik knih a tak málo času

Český distributor REXhry má zřejmě zálibu v tématice kouzelnických knih a grimoárů. Přesvědčují nás o tom v nejednom vydaném kousku. V našem speciálu se objevila třeba Velká kniha strašlivých čar a nedávno tato společnost oznámila lokalizaci Harryho Pottera, na něhož se osobně moc těším. Právě do této kategorie spadá také dnešní titul s názvem Ex Libris, v němž se budete zabývat sbíráním vzácných a různorodých svazků. Nečiníte tak pouze pro potěchu svého zraku a intelektu, ale především kvůli získání místa knihovníka v pohádkovém městě.

Zdejší přísná komise bude oceňovat práci jednotlivých sběratelů ve specifických ohledech – dodržování seřazení titulů podle abecedy, pestrost svazků v policích, zaměření knihovny dle zálib vlastníka a sledování trendů v městečku. Vyvarovat se musíte také zakázaných knih, protože za každý titul z tzv. libri prohibity obdržíte negativní body, jež mohou být v závěrečném zúčtování rozhodující. Nejenže sledujete rozvíjení vlastní knihovničky se zřetelem na její stabilitu, ale také po očku pozorujete své oponenty, abyste jim mohli mírně házet klacky pod nohy. Zkrátka v průběhu celé partie musíte mít oči na šťopkách a pečlivě rozvažovat své kroky.

Kam pro grimoáry?

Naštěstí se v této verzi kouzelného světa chovají knihy ukázněně (vzpomínáte na Hagridem milované Obludné obludárium?), takže vaše pozornost se soustředí na vyfouknutí vzácných tisků soupeřům pod nosem. Sami ovšem z domu nevystrčíte paty, takže za sebe posíláte do obchodů a cechů ve městě své poskoky a nohsledy. Ti se na základě speciálních vlastností budov dokáží postarat o zajímavé přírůstky do vašich poliček. Některá z míst se starají o dobírání karet do ruky a jejich následného umisťování do knihovny, jiné dokáží přeskládat již zařazené svazky a dokonce najdete pár vyloženě škodících (můj oblíbený Výběrčí daní).

Spolu s unikátními vlastnostmi městských budov se ještě musíte naučit využívat vlastního pomocníka. Pro fanoušky kontroly celého stolu se stane favoritem Informační iglú, jelikož Sněhulák dokáže zamrazit jednotlivá místa a zamezit tak ostatním v návštěvě kýžené lokality. Kouzelník pomůže chaotikům přeskládat knihovničku, Čarodějka se dokáže vyhýbat zakázaným knihám, Lesní muž obstarává více úkolů v jednom kole a Ohnivý rarach dokáže pálit knihy, aby pomohl svému pánovi. Celkově si vybíráte z celého tuctu kouzelnou mocí obdařených pomocníků, jež doplňují dva obyčejní pracanti.

Tvůrcům se musí nechat, že i když princip hry je velmi jednoduchý a mnozí by se mohli bát velmi rychlého stereotypu, tak právě náhodně nalosované budovy a různí speciální pomocníci dokáží u Ex Libris udržet vaši přízeň po delší čas. Několikrát se mi stalo, že mnou zvolená úspěšná taktika pestrosti svazků a co největší stability knihovny nevyšla, protože kamarádi využili svých poskoků, kteří mi blokovali stavby a mnou vyhlížené knížky. Jedna rada pro začátečníky: „Pokuste se co nejdéle tajit, na jaký žánr se vaše sběratelství zaměřuje.“ Když se brzy proflákne, že prahnete po svazcích Černé magie, tak vám je soupeři vyžerou a vy si budete se slzou v oku zakládat pouze Příručky příšer.

Poetický vtípek si najde každý

O přátelské hratelnosti a relativně snadných a rychle naučitelných pravidlech jsem již psal, ale pořád jsem se nezmínil o největším žolíkovi v rukou Ex Libris. Dnes recenzovaný titul se totiž chlubí příjemně fantaskní grafikou, která mladší ročníky vyloženě nadchne a starší pohladí po duši. Přes velký počet malůvek se ve hře neztratíte, protože se designéři vytáhli s perfektně zmáknutou infografikou, jež vám okamžitě oznámí, co máte za karty a jestli jste je zařadili správně do knihovny, což předpokládá základní znalost abecedy.

Už jen s touto výbavou by si Ex Libris bohatě vystačil a na stůl by vám přistál velmi slušně hratelný titul na nedělní odpoledne. Jenže český vydavatel REXhry se rozhodl, že se pokusí zachovat také vtipnost celého konceptu. Abyste rozuměli, jednotlivé hřbety knih v originále nesly poťouchlé názvy, které se dvojici překladatelů Janovi Březinovi a Kamilu Smolovi podařilo přenést do naší mateřštiny. Kdo zná českou verzi Zeměplochy, ten si bude připadat jako v dalším románu oblíbeného univerza (a nebude se divit věnování překladu Janu Kantůrkovi), zatímco ostatní se budou pochichtávat nad humorným nadhledem lokalizace. Tleskám, klobouk dolů a díky za „Lhostejnost aneb Jak mít vše na háku“ či „Byrokracie: Aktivní nicnedělání“.

Pochválit můžeme také kvalitu jednotlivých komponent – karty z pevného papíru, pěkné dřevěné figurky a především mazací Inspekční formulář knihovny (jen více takových tabulek!) zkrátka něco vydrží a jen tak se neopotřebují. S přihlédnutím k sympatické grafice a lehké hratelnosti se bude vyjímat především v rodinném prostředí, ale svým humorem může posloužit také jako oddych pro pařany složitějších hardcore strategií. Cena okolo tisícovky je v rámci nabídnutého obsahu velmi férová.

Líbí se nám:

  • překlad protknutý humorem a popkulturními odkazy
  • snadná a vstřícná pravidla
  • svižná hratelnost, stále se něco děje
  • pocit úspěchu – body sbírá každý
  • velká variabilita obchodů a sluhů
  • mechanika stálých a rotujících budov
  • mazací tabulka skóre

Vadí nám:

  • poklidnou atmosféru někomu mohou poničit škodící prvky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama