God of War – nová éra staré série
Preview God of War Článek God of War – nová éra staré série

God of War – nová éra staré série

Filip Němec

Filip Němec

21
Platformy PlayStation PlayStation 4

Nejnovější informace o připravovaném God of War konečně prozrazují, jaká hra bude a co od ní mají hráči očekávat.

Reklama

Informace v preview a obrázky pocházejí z článku amerického papírového magazínu Game Informer.

Když vyšel v roce 2005 první díl God of War, způsobil v herním světě poprask. Skvělého přijetí se dočkaly i následující díly, snad jen kromě prozatím posledního pokračování, tentokrát již bez číslovky, s přídomkem Ascension z roku 2013. Ten už takový ohlas nesklidil a fanoušci série se tak začali o budoucnost značky obávat, přestože bylo jisté, že Kratova chvíle musí ještě někdy nastat. Tak velkou značku prostě Sony jen tak nepustí. Na loňské E3 studio Santa Monica přineslo nové záběry ze hry označené jednoduše God of War a fanoušci se začali ptát: „Kde je náš starý známý Kratos? Je to ještě on?“

Začínáme téměř od nuly

A autoři mají jasnou odpověď – není! Na novém God of War se ve skutečnosti začalo pracovat již podstatně dříve, po vydání God of War: Ascension bylo ve studiu cítit, že příběh Krata tak jak ho známe skončil a lidé se začínali ptát, co bude dál. Shannon Studshill, hlava studia Sony Santa Monica, věděla, že pokud má přijít další díl, nesmí zůstat kámen na kameni, nicméně nikdo se s nápady příliš nehrnul, a tak byl zpět do studia povolán Cory Barloga, jež se ujal pozice kreativního ředitele. Byl to právě Barlog, kdo stál za úspěchem původních dílů série, a přestože se může zdát podivné při snaze o něco nového zvát zpět původní tým, provázanost nového God of War s předchozími dobrodružstvími má být i přes řadu změn zcela evidentní. Jak říká sám Barlog: „Abyste mohli porušit pravidla, musíte je nejdřív znát“.

A pokud jde o porušování starých pravidel, rozhodně se toho nebojí. Ze hry tak například zmizelo plavání, a dokonce i skákání – ve hře jednoduše chybí tlačítko pro skok. S tím zmizely i charakteristické úseky se skákacími pasážemi. Autoři však jedním dechem dodávají, že jde sice o podstatné změny, ale pořád jde o charakteristický herní zážitek, který se pouze vyvinul určitým směrem. S tím jdou ruku v ruce podstatné novinky, o kterých už víme z dřívějška. Blades of Chaos pověsil Kratos na hřebík spolu s celou řeckou mytologií, přesto by na jeho minulé činy nemělo být zapomenuto, respektive Kratos sám by si měl být vědom všeho, co doposud prožil.

S chladnou hlavou a logickým úsudkem

Snad nejpodstatnější změnou, o níž se ale prakticky vůbec nevědělo, je zcela odlišný soubojový systém. Drcení deseti nepřátel zároveň pomocí kruhových útoků Blades of Chaos či vystřelování nepřátel do vzduchu, kde jste do nich nepříčetně vráželi čepele, to vše je pryč. Souboje jsou podstatně více taktické a vyžadují daleko větší míru logického uvažování. To naznačuje už změna zbraní. Dosavadní arzenál připomínal spíše zbraně hromadného ničení, zatímco nová sekera Leviathan je sice stále velmi mocným bojovým artefaktem, ale je ji třeba užívat daleko taktičtěji.

„Omračování nepřátel bude podstatnou složkou každého souboje, na některé nepřátele totiž nebude sekera Laviathan působit.“

K ruce bude mít Kratos i štít, který bude sloužit nejen k odrážení útoků, ale také k boji na blízko. Další zbraní je s menším množstvím nadsázky, než byste čekali, Kratův syn Atreus. Spolupráce otce a syna bude v tomto případě velmi úzce provázána, Atreus totiž briskně přistupuje k nepřátelům a většinou z bezpečné vzdálenosti na ně pálí salvy šípů. Kratos mu pak může kdykoli přikázat, aby se zaměřil na určitého nepřítele. Přestože bude náš polobůh stále mocným nástrojem zkázy, na některé druhy nepřátel nebudou jeho zbraně účinkovat. Kratos tak bude muset využívat prostředí, kombinovat štít se sekerou, a především schopnosti svého syna, aby se dostal některým nepřátelům na kobylku.

Souboje budou hodně o prioritách, jenž přiřadíte určitým nepřátelům. Náhodná a zběsilá devastace jako doposud už není možná. Zpravidla se pustíte do těch největších, zatímco Atreus se pokusí eliminovat obtížný hmyz kolem. Svými šípy nebude nepřátele přímo zabíjet, ale pokud jeho útoky budou trvat déle, dokáže nepřítele omráčit a Kratos tak může přistoupit ke svým oblíbeným brutálním kapitulacím. Omračování nepřátel bude podstatnou složkou každého souboje, na některé nepřátele totiž nebude sekera Laviathan působit, a tak bude muset Kratos s pomocí prostředí a Atreových šípů nepřítele omráčit jinak.

Autoři slibují, že každý střet by měl jít vyřešit mnoha způsoby a je pouze na vás, jak budete kombinovat vlastnosti Krata a jeho syna a stejně tak specifika okolního prostředí, jež by mělo hrát podstatně větší roli. Osobně se hodně těším na souboje s Leviathanem v ruce, který můžete házet na protivníky, přičemž ty slabší by měl takový úspěšný hod na moment zmrazit a stlačením příslušného tlačítka by se měla sekyra poslušně vrátit podobně jako Thorovo kladivo. Ačkoli může působit změna soubojového systému vyznavačům původních dílů nepříjemné očekávání, těch několik málo vyvolených, kteří už měli možnost nové God of War hrát, mluví o soubojích pouze v superlativech.

Ať žijí RPG prvky

Kratos nově nevstupuje pouze do prostředí severské mytologie, ale také do nové éry hratelnosti, jež se bude vyznačovat i drobnou implementací RPG prvků. Ostatně, mnoho her, které se jim dlouho vyhýbaly, nakonec právě tyto prvky dovedly téměř k dokonalosti a vypadá to, že ani v novém God of War nebudou na škodu. Podle slov tvůrců si nyní budeme moci Krata upravovat především tak, aby jeho vlastnosti odpovídaly našemu stylu boje.

„Kratos je stále ten brutální zabiják bohů, který je schopen nepředstavitelné síly.“

K tomu budou sloužit především runy, jež budeme vkládat do Leviathanu. Tomu tak propůjčí nejrůznější schopnosti, kterých má být velké množství, a právě zmíněný efekt zmrazování nepřátel při hodu sekery proti nepříteli je jedním ze speciálních schopností použitých run. V nabídce by mělo být několik elementů, takže by mělo dojít třeba i na oheň, ale i jejich různé proměnné, jako silnější útok určený pouze jednomu nepříteli, nebo plošné zasažení protivníků kolem vás. Dokonce by mělo jít vylepšovat i jednotlivé runy, které budou mít po jejich nalezení určité statistik. Ty půjde postupně vylepšovat.

Naopak návrat slaví tzv. Spartan Rage, kdy se po naplnění ukazatele na váš povel spustí Kratův zběsilý útok, hodící se především na ty nejsilnější nepřátele. Kratos se do svých nepřátel v takovém případě pustí hezky po staru a jedinými zbraněmi budou jeho pěsti. V takových chvílích bychom měli pocítit, že Kratos je stále ten brutální zabiják bohů, který je schopen nepředstavitelné síly, která odhazuje protivníky desítky metrů daleko nebo je trhá jako kusy papíru.

A nebyla by to správná implementace RPG prvků bez využití zbroje. K té se dostanete pomocí craftingu, jež umožňují suroviny nalezené v truhlách, na které budete narážet. Bohužel o tomto prvku se zatím autoři moc nerozpovídali. Podobně na tom je i strom zkušeností, ve kterém si budete moci za získané dovednostní body nakupovat nové skilly, i to je ale v současnou chvíli zahaleno rouškou tajemství.

Atreus, syn poloboha

Jste-li fanouškem původních dílů, jistě vám podobně jako mne již od oznámení hry vrtá hlavou Atreova úloha ve hře. Jistě, všichni vývojářům věříme, přesto je tu neustále nepříjemný pocit, že malé dítě bude brutálního poloboha na svém dobrodružství brzdit. A neudělá snad z impulzivního vraha přítomnost jeho droboučkého syna ustrašeného fotříka? Přítomnost Atrea je i přes všechny zmíněné novinky změnou zcela nejzásadnější a není tak náhoda, že se na jeho roli ve hře zaměřili třeba i redaktoři magazínu Game Informer, kteří si mohli zahrát krátkou ukázku ze hry a přitom autory vyzpovídat.

Samotný Barlog však na toto téma dodává, že už od počátku se chtěli ujistit, že nevytváří hru, ve které půjde o eskortování Kratova syna na konec příběhu. Atreus je zcela soběstačný, neplete se do cesty a je naopak velmi nápomocný. V průběhu vývoje hry pracovali autoři s několika přístupy, z nichž nyní vykrystalizoval výsledek, ve kterém je Atreus prodlouženou rukou svého otce a umocňuje jeho schopnosti, zatímco si ale nekrade zabíjení nepřátel sám pro sebe.

Atreus tak v případě, že se o něj nezajímáte, libovolně ostřeluje nepřátele a pouze v momentě, kdy zmáčknete čtvereček, zaměří se na vámi určeného protivníka. Jak už jsem ale popisoval výše, jeho útoky působí jen velmi malé poškození a místo toho uštědřují protivníkům tzv. stun damage, což je nový prvek hratelnosti. Atreus je tak dobrým pomocníkem v soubojích, nicméně je ale nijak významně neulehčuje.

Jak se bude postupně vyvíjet Kratos a jeho výbava a schopnosti, bude se zlepšovat i Atreus, jenž získá taktéž nové vybavení, zbraně nebo i způsoby boje. Přestože o vylepšování Atrea nebyli v Santa Monice příliš otevření, dá se očekávat, že nezanedbatelné množství skillů se bude týkat právě jeho schopností a vylepšování dovedností Kratova syna tak bude podstatným prvkem pro hratelnost.

Konec statické kameře

Třikrát sláva! Nové God of War konečně zapomíná na statickou kameru, která sice pomáhala při frenetických soubojích tím, že jste se o ni nemuseli starat, nicméně nevznikla snad žádná recenze na hru, kde by si redaktor nepostěžoval nad tím, že se kamera občas dívala tam, kam nemá. Změna kamery jde ruku v ruce s vnímáním světa, který je daleko větší, bohatší a jedině možnost volně se rozhlížet umožní více se do něj ponořit. Dost možná jste si také všimli, že kamera je posazena podstatněji blíže za Kratovo rameno, takže je celý zážitek intenzivnější a osobnější.

Vskutku zajímavou novinkou je absence jakýchkoli střihů. Jakmile hra začne, až do jejího vyvrcholení neproběhne žádný střih, který by náhle změnil pohled kamery či úhel pohledu. Vše se bude dít plynule v reálném čase, což by mělo přinést zcela nový zážitek ve vyprávění příběhu. Zároveň to také potvrzuje, že hlavní hvězdou hry bude vždy Kratos, neboť jeho přítomnost tak kamera jednoduše nemůže opustit.

Co dál?

S příchodem nového God of War se zdá, že Kratos a jeho dobrodružství vstávají z popela Jako bájný Fénix a podle slov autorů to vypadá na pořádně dlouhý let. Barlog se už nyní nebojí mluvit o zcela nových érách, které by mohly Kratův život postihnout. S řeckou mytologií v zádech by se mohl Kratos podívat třeba do prostředí mayské kultury nebo i té egyptské, která byla původně pro aktuální díl také zvažována. A podle všeho i v Sony jsou takové budoucnosti naklonění.

Barlog jde ve svých sebevědomých úvahách dokonce ještě dál a vidí sérii God of War jako univerzum, podobně jako Uncharted nebo dokonce i Assassin's Creed. To jsou určitě silná slova, a přestože nastavení celé série podporuje myšlenku jiných světů a prostředí, určitá část fanouška původních dílů ve mně vnímá mírnou pachuť při čtení takových prohlášení. Necháme se ale překvapit, vždyť zatím ani neznáme datum vydání aktuálně slibovaného dílu. Sony zatím hovoří pouze o začátku roku 2018, přesné datum však slibují oznámit velmi brzy.


Těšíme se

  • Nový soubojový systém
  • Implementace RPG prvků
  • Spolupráce Krata a jeho syna
  • Využití severské mytologie
  • Dlouhá herní doba

Bojíme se

  • Špatné implementace novinek
  • Umělého nastavování herní doby
  • Odložení vydání hry

Shrnutí: Autorům se musí jednoznačně uznat notná dávka odvahy. Mohli vytvořit prequel z prostředí Řecké mytologie, pokosit pár bohů a při troše snahy by šlo o další alespoň průměrně povedený díl. Místo toho je tu zcela nová éra, do které Kratos vstupuje mimo jiné i jakožto otec mladého Atrea. A my jsme hodně zvědavi, jak to celé ve finále dopadne.


God of War je očekáváno na začátku letošního roku. Hra vyjde s českými titulky na PlayStation 4 a měla by nabídnout herní dobu kolem 25 až 35 hodin. God of War předobjednáte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama