Hra o trůny – deskovka
Speciály Článek Hra o trůny – deskovka

Hra o trůny – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Nemilosrdný souboj o Železný trůn může začít!

Reklama

Patříte k lidem, kteří nedočkavě vyhlíží každý nový díl Her o trůny v podání HBO, nebo doma pročítáte pětici svazků Geroge R. R. Martina a doufáte, že se dočkáte dalších dvou dílů uzavírajících příběh? Potom by právě vás mohl zaujmout deskoherní projekt Hra o trůny od Christiana T. Petersena (třetí a čtvrtá verze Twilight Imperia), jenž zapojil veškerý svůj um, aby dokázal převést smrtonosné škádlení rodů na váš stůl. Pokud vás zajímá víc, neváhejte dále číst náš speciál, v němž se wargamerovské deskovce mrkneme pořádně na zoubek.

Přežijí Starkové?

Možná jste se sami několikrát navztekali nad jednáním postav ve Hrách o trůny. Oblíbené charaktery umírají jak na běžícím pásu a chudák divák/čtenář s tím nemůže nic dělat. Naštěstí pro nás existuje svět alternativních realit, jež můžeme poupravit k obrazu svému. Ve stolní verzi Her o trůny, kterou na náš trh přinesla v kompletní lokalizaci společnost ADC Blackfire, se můžete vžít do situace jednoho z šesti slavných rodů (Starkové, Lannisterové, Baratheoni, Greyjoyové, Martellové a Tyrellové), přivést je na Železný trůn a sjednotit pod nimi celé Západozemí.

Jestliže jste zvyklí z jiných titulů inspirovaných ságou Písně ledu a ohně, například námi recenzované karetní verze, na rozdílné vlastnosti rodů, tak u dnes recenzované deskovky budete asi zklamáni. Až na výchozí pozice a bojové karty rodů mají totiž všechny strany stejné šance na vítězství a bude záležet jen na hráčích, jak se popasují s přicházejícími událostmi. Je jasné, že Starkové na severu nebudou ze začátku pod takovým tlakem jako Lannisterové nebo Baratheoni uprostřed mapy, ale také mají dost daleko k dosažení podmínek vítězství – ovládat sedm pevností, popř. největší počet opevněných objektů na konci desátého kola.

Cesta k vítězství bude opravdu trnitá a dlouhá. V plném počtu hráčů se může partie klidně protáhnout na celý večer a komplexností rozhodování se nenápadně přibližuje k nejslavnějším značkám v žánru. Vezměte hned na začátku naší recenze jako varování, že Hry o trůny v deskové verzi si užijete nejlépe v maximálním počtu šesti hráčů. Nechci říct, že by byl titul v menším počtu nehratelný, jen naplno nevstřebáte atmosféru totální tlačenice na mapě Západozemí. Čím méně hráčů, tím menší vůle tlačit se do otevřeného sporu a průběžného zrazování spojenců. A jak všichni víme, tak právě o to v Hrách o trůny jde.

Věř mi, v dalším kole určitě pomůžu

V průběhu deseti kol budete tvořit své jednotky, šikovat je k pochodu, útočit na ostatní hráče, slibovat hory doly a vytvářet aliance s přáteli, abyste jim následně zabodli kudlu do zad. Hra o trůny totiž nepatří ke hrám, jež lze vyhrát úplně čestným jednáním a pod machiavelistickou hláškou „Účel světí prostředky“ se budete dopouštět hrozných věcí. Základem je zvolit dobrou strategii hned na začátku a určit si bod svého zájmu. Musíte ovšem svým plánům nechat prostor na manévrování podle aktuální situace na herním plánu.

Každé kolo se skládá ze tří fází, během nichž vyhodnotíte karty Západozemí určující konstelaci kola (verbování, určování vlivu a zásob, nájezdy Divokých a podobně), poté tajně přidělíte rozkazy svým jednotkám, abyste je v závěrečné etapě kola provedli. Možná se ptáte, co na tom může trvat klidně přes čtyři hodiny herní doby, když to vypadá tak jednoduše. Při první partii budete hodně překvapeni, jak jeden rozkaz soupeře může zhatit vaši náročně připravovanou strategii. Proto se tajné příkazy otáčejí a vyhodnocují po jednom, abyste měli dostatek času vstřebat veškeré důsledky jednání protivníků.

Vyrovnat se se zradou domnělých spojenců patří k nejkrutějším, a zároveň nejzábavnějším částem hry. V průběhu partie vlastně neustále řešíte krizový management a předpokládáte, že se stane to nejhorší, co vás může napadnout. To musíte zkombinovat s vlastní touhou po moci a vnějšími okolnostmi. Kolik vlivu obětujete na obranu Západozemí před nájezdem zpoza Zdi? Vykašlete se na to, budete spoléhat na ostatní a zariskujete nepříjemný postih, nebo se hrdinně vydáte na sever sami, ale snížíte svou šanci na uzurpování Železného trůnu? Takových otázek vám dnes recenzovaná deskovka na záda naloží tuny.

Balancování na ostří meče

Jak už to v eposu George R. R. Martina chodí, bude vaše existence ve hře záviset na spoustě maličkostí a úplná prkotina vám v součtu může zlámat vaz. Díky tomu ovšem můžete taktizovat do různých směrů, rozjet své plány na více frontách a sklízet sladké plody své práce. Mě se jednou povedlo rozeštvat zatvrzelé spojence z rodu Starků a Martellů, kteří se navzájem vrhli proti sobě, a já mohl během jejich šarvátek spokojeně konspirovat proti tyrellským vyvrhelům statečně bránícím jižní krajiny. Za svůj majstrštyk považuju dobře odhadnutý útok soupeře, takže mou taktikou bylo prohrát a ustoupit, čímž jsem si otevřel cestu k sedmé pevnosti pro silnější armádu.

Ostatně bitvy jsou tím správným kořením stolních Her o trůny. O jejich výsledku nerozhoduje jen aktuální počet vojáků na bojišti, ale také podpora ostatních hráčů a vhodně využití velitelé jednotlivých frakcí. Každý z nich dokáže svými vlastnostmi nadělat pořádnou paseku v řadách protivníka, či redukovat vlastní ztráty. Pro větší napětí můžete rozšířit možnosti o karty náhodných zvratů. Mnohdy dojde jen k pohraničním, nic neřešícím šarvátkám, jež bez mrknutí oka mohou přerůst v pranici rozhodující o dalších osudech Západozemí. Neustále se musíte držet na pozoru, aby vám neproteklo vítězství mezi prsty.

Zima se blíží

Hra o trůny by mohla být trefou do černého pro větší skupiny, které se nebojí několikahodinového snování pavučiny intrik proti ostatním. Znovuhratelnost podporují odlišné způsoby hraní, proměnlivé vnější okolnosti určující vlastnosti kola (i když po delším hraní je dokážete zvláště ke konci odhadnout). Sympatická je také grafická stránka, která se drží mustru společnosti FFG, kterou známe třeba z karetní verze her o trůny. Našince jistě potěší česká lokalizace z rukou distributora ADC Blackfire. Pokud máte rádi žánr rozsáhlých strategií a stále ještě váháte s nákupem, mohla by pro vás být pobídkou slušná cena okolo tisícovky nebo fakt, že se blíží rozšíření s Targaryeny.

Líbí se nám:

  • sepjetí hratelnosti s tématem
  • dobře využitá licence
  • taktizování při rozdělování tajných rozkazů
  • odhalování soupeřových plánů
  • tvorba aliancí
  • napínavé souboje ovlivnitelné rodovými kartami
  • neustále musíte být ve střehu
  • pro velký počet hráčů
  • kvalitní komponenty

Vadí nám:

  • pro někoho dlouhá herní doba
  • v rámci tří hráčů není tak napínavé

Deskovku můžete koupit na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama