Jak šel čas s Team Fortress 2 – o rok později
Speciály Team Fortress 2 Článek Jak šel čas s Team Fortress 2 – o rok později

Jak šel čas s Team Fortress 2 – o rok později

Martin Cvrček

Martin Cvrček

23

Před rokem jsme vám přinesli speciál shrnující všechny změny od data vydání. Nyní navazujeme dalším článkem, jenž pro změnu shrnuje, jak se hra změnila o dvanáct měsíců později.

Reklama

Za poslední rok Team Fortress 2 znovu prokázalo, že jde o jedinečnou střílečku, jejíž bezplatná podpora je zkrátka něco nevídaného. Už jenom proto, že pouhý rok po našem speciálu se o dalších proměnách a novinkách dá popsat přinejmenším stejné množství stránek. Nevěříte? Měli byste.

Důležitý přechod

Snad nejdůležitější změna nastala v červnu (Jún) loňského roku, kdy vyšla objemná aktualizace, známá jako Uber Update. Kromě řady nových předmětů pro většinu tříd, povedené mapy pl_barnblitz a dlouho očekávaného videa Meet the Medic, totiž přišel s krokem, který čekal jen málokdo. Přechodu na free-2-play. Od června 2011 si tak může každý TF2 skrz Steam stáhnout a dle libosti hrát, ani by musel zaplatit jediný cent. Pro f2p hráče samozřejmě existuje určité omezení, především co do počtu míst v backpacku (úložiště všech herních předmětů). Zatímco normální hráč má k dispozici 200 míst, free hráč pouhých 50.

Další omezení nastává při obchodování. Normální hráči totiž nemůžou s f2p vyměnit jediný předmět, a naopak. Každý nový hráč má ale možnost stát se klasickým uživatelem, stačí si za reálné peníze koupit jakýkoliv předmět z Mann Co. obchodu. Vzhledem k tomu, že nejlevnější položka stojí nějakých 0,35 euro, nejde o nijak nákladnou záležitost.

Co si ale budeme nalhávat, i když zní přechod na free2play skvěle, ze začátku to nebyla žádná sranda. Většině lidí je ze zásady líto zaplatit i těch pár centů, takže bylo hraní první měsíc po této změně dost chaotické. Většina nováčků nevěděla, jak hrát, týmy byly plné Sniperů a Spyů, protože za nic jiného hrát neuměli (tato situace je bohužel k vidění i dnes), a když už se někdo odhodlal k nějaké náročnější třídě, většinou to za moc nestálo, nemluvě o faktu, že noví hráči nemohli mít žádné lepší vybavení, což hraní na public serveru dokáže dost narušit. Brzy se naštěstí situace uklidnila a dnes je všechno skoro jako dřív, ale ze začátku nešlo o žádný med. I tak byl ale přechod na free2play režim prospěšný. Za vše mluví fakt, že v TF2 f2p hráči tak trochu převažují, ale hraje se s nimi skvěle. V neposlední řadě také Valve ukázalo, jak má vypadat skutečná podstata free2play hraní, protože ty nejlepší předměty a výhody můžete stále získat prostým hraním, bez jakéhokoliv utrácení.

Ještě větší vliv komunity

Uber Update navíc přinesl i úplně nový druh předmětů, souhrnně zvané Strange. Jde vlastně o speciální verze určitých zbraní, které se od obyčejných liší tím, že počítají vaše skóre (většinou jde o počet zabitých nepřátel) a tím se zvedá jejich rank. Strange zbraně sice hru nijak neovlivňují, ani vás nijak nezvýhodňují, ale jde o docela solidní motivaci a způsob, jak frajeřit. Třeba já osobně se můžu chlubit tím, že můj plamenomet Backburner má na kontě více jak 1500 zářezů. Možná se ale ptáte, kde Strange zbraně vlastně získat. Základní cesta vede přes nechvalně proslulé Mann Co. krabice, z nichž vám nějaká zbraň může padnout. Ne každému se ale chce platit dvě eura za klíč ke krabici, takže snadnější cesta vede přes obchodování mezi hráči. Strange zbraně jsou docela časté platidlo, takže stačí, aby se člověk snažil a měl co nabídnout, a určitě se aspoň k nějakému kvéru dostane. Nedávno navíc přibyla menší specialitka zvaná Strange Parts, díky nimž může vaše zbraň počítat ještě něco jiného. Pro příklad, v základu počítá raketomet Liberty Launcher pouze počet zabitých nepřátel, s patřičnou Strange Part ale začne počítat i počet protivníků, kteří se po zásahu rozletí na kusy.

Ale teď už k další, mnohem významnější změně, a to integraci dnes už zaběhnuté služby Steam Workshop. Ta byla spuštěna s vydáním Manniversary Update v říjnu (Október) loňského roku. Pokud jste o Workshopu ještě neslyšeli, jde o jednoduchou síť, kam může každý uploadovat své výtvory. Pár pokusů tam mám dokonce i já. Podstatné ovšem je, že jednou za čas (zpravidla každý čtvrtek jako součást nového patche) Valve vybere nějaký povedený výtvor, jenž následně přidá do hry, včetně Mann Co. obchodu. Část výdělku daného předmětu pak jde na konto jeho tvůrce, takže jde o docela zajímavý způsob, jak si přivydělat. Jenomže, povedených výtvorů je ve Workshopu tolik, že šance na umístění v samotném TF2 je velmi malá. I tak jde ale o skvělou věc. Nikomu navíc určitě neuniklo, že bylo Team Fortress 2 přeloženo do češtiny. I když na několika místech překlad trochu drhne, snaha se rozhodně cení.

Více sci-fi tématiky, více svátků

I díky Workshopu se za poslední rok do Team Fortress 2 dostalo několik předmětů, jež vyvolaly podobnou vlnu kontroverze jako přechod na free2play. A to sci-fi předměty z produkce Weta Workshop. Vše začaly zbraně pro Soldiera, s nimiž si hned každý připadal jako frajer, a tak je používal každý. Díky tomu hra úplně ztratila své kouzlo, nehledě na fakt, že hlavně raketomet Cow Mangler 5000 byl z počátku až moc silný. Relativně brzy naštěstí většinu hráčů omrzely, a tak mohlo Valve s klidem a bez jakéhokoliv narušení herní atmosféry přidat další zbraně a kosmetické doplňky pro Pyra a Engineera. V blízké době se navíc očekává sci-fi sada pro Medica a Scouta.

V poslední době také narostl vliv různých svátků, především Halloweenu a Vánoc. Díky tomu se v prosinci (December) updatem Australian Christmas 2011 do hry dostala čtveřice vánočně laděných zbraní, doplněná o množství pokrývek hlavy (a také o novou mapu cp_foundry, vtipný komiks a pár možných narážek na Half-Life 3). Větší pozdvižení ale vyvolal Halloween díky updatu Very Scary Halloween Special. Kromě poupravené verze mapy koth_viaduct, jež přišla především s vlastním podsvětím i bossem v podobě obrovského oka, jsme se totiž dočkali halloweenských kostýmů pro každou třídu, jež bylo možné získat buď z Mann Co. obchodu, nebo nalezením náhodně se generujících dárků všude po mapě. Všechny kostýmy jsou rozhodně stylové, díky nim lze udělat z Medica Frankensteina, z Engineera mušího muže nebo ze Soldiera robota (přesněji řečeno robotího idiota), a co víc, člověk je může nosit nejen o Halloweenu, ale i o každém úplňku. Nástup takového období pak poznáte nejen na noční obloze, ale i v hlavním menu, jež vždy nahodí patřičně noční pozadí.

Tohle ani zdaleka není konec

Jak se dalo od začátku čekat, dočkali jsme se také většího množství promo předmětů. V Team Fortress 2 lze tedy získat třeba assassinskou čepel díky AC: Revelations, sadu předmětů s tématikou Deus Ex: Human Revolution, dvě pokrývky hlavy podle Red Orchestry 2, pár bizarních kousků inspirovaných Saints Row: The Third nebo ikonickou helmu ze Skyrimu. Kromě toho, Alien Swarm už není jediný bezplatný titul, díky němuž také můžete něco získat, aktuálně ho doplňuje Spiral Knights (rytířská helma), CrimeCraft: GangWars (fotbalová helma), Alliance of Valiant Arms (speciální nůž pro Spye) a Super MNC (klobouk pro Snipera a maska pro Pyra). Vždy přitom stačí splnit patřičný achievement.

Ačkoliv toho není vůbec málo, prozatím by to bylo všechno. Team Fortress 2 se však nezastavuje ani tentokrát. Již brzy nás totiž čeká napjatě očekávaný trailer Meet the Pyro, jenž uzavře sérii seznamovacích videí, s nimiž Valve začalo už v roce 2007. Podle posledních zpráv už je trailer hotov, takže je jen otázka týdnů, než se ho dočkáme. Totéž platí i o druhém ročníku Saxxy Awards, jež se opět zaměří na ty nejlepší videa vytvořená v integrovaném editoru.

Jako drobný doplněk nás čekají i další sci-fi předměty, což jsme zmínili už výše, stejně tak neusíná ani progamingová scéna. Navíc existuje velká šance, že se TF2 dočkáme i na Linuxu. Hlavní ale je dosud nespecifikovaná super tajná věc, která by údajně měla Team Fortress 2 razantně změnit. Můžeme se jen dohadovat, o co může jít, my si však pořád pohráváme s myšlenkou jednoduchého editoru herních předmětů. Nebo že by s tím měly něco společného odkazy na jakési roboty, nalezené v souborech hry? Ať se ale dočkáme čehokoliv, ani čtyři a půl roku po vydání se Valve s Team Fortress 2 nehodlá nijak zastavit, takže si hra pořád zaslouží dost pozornosti.

Snad netřeba připomínat, že pokud jste s ní ještě neměli tu čest, okamžitě to napravte, nyní vás to opravdu nic nestojí. Těm ostatním stejně jako loni přejeme co nejvíc úspěchů, nasbíraných předmětů, a zase někdy na viděnou, nejlépe v nějakém dalším komunitním zápase. I v tomhle případě totiž není konec.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama