Necropolis je Dark Souls pro chudé
Necropolis Recenze Necropolis je Dark Souls pro chudé

Necropolis je Dark Souls pro chudé

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

Indie variace Dark Souls je tu. Podaří se jí svou náročností uchvátit davy podobně jako její AAA předloze?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Klasický roguelike je v současnosti vidět prakticky všude. Autoři nezávislých her implementují prvek jednoho života a absence úložných pozic do tahových strategií, RPG či dynamických FPS. Necropolis je titul, který chce z této vlny obliby také těžit. Jeho primárním lákadlem jsou dle slov tvůrců hlavně procedurálně generované dungeony, zábavný soubojový systém a jistá podobnost s kultovní sérií Dark Souls. Budou ale tyto prvky stačit Necropolis k tomu, aby dosáhla úspěchu vedle výraznějších děl?

Nekropole v troskách

Pradávný dungeon Necropolis je v troskách. Jeho obyvatelé se po něm potulují bez sebemenší kontroly. Pořádek a kázeň by měla nastolit malá skupinka hrdinů, která se z jeho útrob snaží dostat pryč. Na jejich smůlu je jediný východ z kobky v jejich nejnižších patrech. Pokud chtějí ještě někdy spatřit sluneční světlo, musí projít peklem. Jiná cesta totiž na povrch nevede.

Příběh je v Necropolis spíše na vedlejší koleji, jeho úroveň není zrovna z nejvyšších. Background je na tom podobně. Prakticky by se dalo říct, že se titul jako celek zaměřuje primárně na soubojový systém a procedurálně generované lokace. Dějová linka tím pádem není ničím, co by mělo šanci oslnit či dokonce ohromit.

Hlavním tahounem tohoto díla jsou dle mého názoru hlavně procedurálně generované úrovně, kterými na své cestě za svobodou procházíte. Kroky vašich hrdinů povedou skrz opuštěné krypty, severská pohřebiště či zasmrádlé bažiny. Každý průchod vám nabídne trošku jiný zážitek, extrémní odlišnost ale rozhodně nečekejte. Po čtvrté či páté smrti určitě narazíte na místa, jež vám budou dobře známá.

Minimální odlišnost

Většina obyvatel rozpadlého Necropolis se vás bude snažit připravit o život. Zbraně proti vašim hrdinům pozvednou kostlivci, golemové, močálová monstra a do zbroje zakutí zlatí strážci. Každá příšera tu má k dispozici specifickou výzbroj a vybavení, které z ní vypadne po jejím skonu. V poslední úrovni na vás vždy čeká boss. Variace soupeřů je celkem slušná, rozhodně by ale mohlo být lépe.

Paleta zbraní padajících z rukou vašich nepřátel je pestrá. Do rukou se vám dostanou dýky, meče, válečná kladiva, kuše, kouzelné hole a sekery. Všechny kontaktní i palné zbraně mají jeden až dva speciální útoky. Primární schopnost je u většiny z nich plošný úder, s kterým vytvoříte ve svém okolí vlnu ohně, elektřiny nebo ledu. Souboje jsou v Necropolis hodně toporné. Užitý soubojový systém by se víc hodil k tahovce než realtimovému titulu.

„Problematika různých technických nešvarů je v Necropolis hodně citelná.”

Mimo zbraní budete v boji užívat také lektvary, svitky a jídlo. V počátečních fázích hry nebudete schopni od sebe jednotlivé typy lektvarů a kouzel odlišit, takže se vám občas stane, že místo léčivého nápoje vypijete paralyzující jed, který vás na pár sekund plně odstaví z boje. Nalezené či vyrobené odvary a potraviny slouží primárně k regeneraci životů a výdrže. Vytrvalost se v Necropolis nedoplňuje automaticky, takže si stále musíte hledat něco k snědku. Vypomoci vám v tomto směru může kooperace. Když svého kamaráda zabijete a následně oživíte, jeho životy a výdrž se vrátí na akceptovatelné hodnoty. Prakticky je to jeden z nejrychlejších způsobů obnovy.

Krom různých typů poživatin, zbraní a kouzel z vašich protivníků padají také krystaly, za které si můžete kupovat kosmetické oblečky, pochutiny a zlepšovací knížky, které dokáží váš charakter vylepšovat v určitém směru permanentně. Upravit mu tímto způsobem můžete například regeneraci životů, efektivitu se štítem nebo schopnost s kuší. Po smrti se vám získané gemy převádí do hodnotných tokenů, za něž je též možné koupit již zmíněné posilující knihy.

Vyskoč, když to dokážeš

Hra trpí jako celek řadou výrazných nešvarů. Protivníci se rádi zasekávají v texturách, lagují či plně ignorují hráčovu přítomnost. Naštěstí se v texturách nezasekávají jen vaši nepřátelé, zaseknout se o ně můžete i vy a vaši přátelé. Mimoto se skrz ně dá bez většího snažení propadnout do dalších úrovní. Smrt je ale v tomto případě nevyhnutelná.

„Nalezené či vyrobené odvary a potraviny slouží primárně k regeneraci životů a výdrže. Vytrvalost se v Necropolis nedoplňuje automaticky, takže si stále musíte hledat něco k snědku.”

Vedle přítomných bugů do celkové hratelnosti zasahuje také absence skákání u nepřátel. Prakticky žádný protivník, kterého jsem na své cestě potkal, nebyl schopen skoku. Hráči mohou naopak hopsat, jak se jim zlíbí, díky čemuž jsou schopni určité úrovně projít bez jediného střetu či šarvátky.

Problematika různých technických nešvarů je v Necropolis hodně citelná. Optimalizace na tom naneštěstí také není nejlépe. Hra trpí častými propady fps, které vás nejednou mohou stát i život. Osobně doufám, že se tvůrcům podaří zredukovat nedostatky v jejich díle na minimum, současný stav totiž není zrovna ideální.

Nezávislost neomlouvá

Necropolis je pomalý, repetetivní roguelike s toporným pohybem, nevydařeným soubojovým systémem a řadou nedostatků. Nad pomyslnou propastí, v níž končí extrémně špatné hry, ho drží jen kooperace, hutná atmosféra a relativně slušně vypadající vizuál. Pokud se ho nechystáte hrát s přáteli, nemá investice do něj prakticky žádný větší význam. Mimoto, cena, za kterou se prodává, je v porovnání s obsahem, jenž nabízí, hodně vysoká. Jestli si ho tedy náhodou chcete koupit, vyčkejte raději na nadcházející slevy. V současném stavu a ceně se do něj totiž investice v žádném případě nevyplatí.

Necropolis vyšlo pro PC, během léta dorazí PlayStation 4 a Xbox One verze.

Necropolis

Verdikt

Necropolis je průměrný roguelike, který trpí nedostatkem obsahu a řadou výrazných neduhů. S koupí doporučujeme rozhodně vyčkat do slev.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

kooperace
výrazná atmosféra
slušně vypadající vizuál
vysoká náročnost
toporný pohyb
nevydařený soubojový systém
nedostatek obsahu
nevýraznost celku
opakující se úrovně
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama