Nintendo Switch Pro údajně nabídne OLED displej a podporu 4K
Novinka Nintendo Switch Pro údajně nabídne OLED displej a podporu 4K

Nintendo Switch Pro údajně nabídne OLED displej a podporu 4K

Jan Urbančík

Jan Urbančík

20
Platformy Nintendo Switch Switch

Nové informace odhalil známý dataminer SciresM.

Reklama

Konzole Nintendo Switch už je tu s námi od roku 2017 a bylo v podstatě jasné, že se dočkáme i nějakých dalších modelů. Dva roky po vydání původního Switche přišlo Nintendo s verzí Lite, která má připevněné joy-cony a jde tak na ní hrát pouze v handheld režimu. V podstatě se tak jedná o duchovního nástupce populárního Nintenda 3DS. Už dlouhou dobu se ale spekuluje také o výkonnější verzi Switche, které se začalo říkat Pro, ačkoli nakonec může klidně nést úplně jiný název. Loni se dokonce mluvilo o tom, že bychom se Switche Pro mohli dočkat ještě do konce roku 2020, to však vyvrátilo i samo Nintendo. Po několika měsících ticha přišel s novými informacemi známý dataminer SciresM, který je našel ve zdrojovém kódu. Vzhledem k tomu, jak často se tam nová verze Switche objevuje, je podle dataminera prakticky jisté, že je skutečná a opravdu vyjde. Všechny informace následně zveřejnil na fóru ResetEra.

Nový model Switche se ve zdrojovém kódu objevuje pod označením Aula a údajně se na něm pracuje už 1,5 až 2 roky. Zdá se, že bude podporovat 4K, nicméně na hraní v tomto rozlišení asi můžeme zapomenout. S největší pravděpodobností půjde pouze o podporu v oblasti multimédií, tedy obrázků, videí a podobně. Zkrátka nový Switch bude nejspíš 4K podporovat jen tak na oko. Asi nejzajímavější informací je, že Aula by měla přijít s novým displejem. Ten už nebude postaven na bázi LED, ale OLED, který můžete znát například z mobilních telefonů. Zatím však není jasné, jaké rozlišení bude mít. Aktuální displej Switche má pouze 720p, teoreticky by mohlo dojít k navýšení na Full HD displej. Samozřejmě záleží, o kolik výkonnější Aula bude. SciresM rozdíl přirovnává k PS4 a PS4 Pro, což by nebylo vůbec špatné.

Připomeňme, že klasická verze Nintenda Switch používá SoC Tegra X1 od společnosti Nvidia, jehož grafický čip je postaven na architektuře Maxwell. A nutno říct, že ta byla zastaralá už při vydání Switche, protože grafické karty řady GTX 1000, postavené na novější architektuře Pascal, přišly na trh už v roce 2016. Nový model Switche má údajně využít vylepšenou verzi s názvem Tegra X1+, která nese kódové označení Mariko a byla vydána v roce 2019. Nabízí vyšší takty a lepší výrobní proces, konkrétně 16nm od TSMC oproti původnímu 20nm. Podle dataminera má Mariko také výrazně lepší chlazení a výdrž baterie, což by mohlo Switchi výrazně pomoct.

Kdy se ale nového Switche dočkáme a kolik bude stát? To jsou otázky, na které zatím neznáme odpovědi. Nintendo v tomto ohledu opravdu tají a s oznámením se může vytasit prakticky kdykoli. Rozhodně bych tak nevylučoval, že se verze s kódovým označením Aula dočkáme už letos.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama