Ostrov Skye – deskovka
Speciály Článek Ostrov Skye – deskovka

Ostrov Skye – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Nahoďte kilt, zadujte na dudy a vrhněte se do boje o území.

Reklama

Ostrov Skye, skotská perla na severu země, se stane jablkem sváru mezi náčelníky klanů bojujících o místní královskou korunu. Překvapivě však nepotáhnete na válečné pole, ale střety o území rozhodnou cinkavé mince. Za deskovkou Ostrov Skye totiž stojí mistr ekonomických strategií Alexander Pfister (Great Western Trail, Mombasa) a Andreas Pelikan (Broom Service). Nebojte se ovšem rozmáchlých euroher, dnes recenzovanou deskovku zvládne po chvilce téměř každý.

Rozšiřujte území ve jménu klanu

Jste pohlceni severobritskými reáliemi, milujete keltskou kulturu a před spaním si pouštíte videa ze Skotské vysočiny? Právě vás by mohl zaujmout dnešní deskovkový speciál. Zapomeňte ovšem na urputný boj za svobodu ze Statečného srdce, hrdý boj horalů z Rob Roye nebo romantiku z Cizinky. Vládci klanů ve stolní hře Ostrov Skye se chtějí dostat na královský stolec pomocí své chytrosti a měšce zatíženého stříbrem a zlatem. Ať už se tedy rozhodnete postavit do čela Mac Donaldů, Mac Leodů či Mac Kinnonů, budete se pídit po úrodných nížinách, jezerech a skalách.

Jak již bylo naznačeno, nabroušené zbraně budou protentokrát muset zůstat ve skříni. Ostrov Skye se totiž řadí mezi ekonomické strategie pro celou rodinu, princip hry poberete během pár minut a pak už bude záležet jen na vaší prohnanosti, odhadu a samozřejmě troše nezbytného štěstí. Během šestice kol se budete snažit nakoupit náhodně losované území tak, abyste co nejefektivněji rozšiřovali své državy, propojovali je cestami a plnili měnící se úkoly. Největší předností dnešní deskovky je totiž úžasná variabilita, díky níž se průběh partie nebude opakovat.

Tohle území vyplením

U mnoha stolních her jsme si několikrát postěžovali, že je nutné sehnat větší počet přátel, aby se využil jejich potenciál. Ostrov Skye se dá pohodlně hrát ve dvou i v maximálním počtu pěti hráčů díky povedené základní mechanice. Každý klan totiž na začátku kola nalosuje tři území, která vyloží před svou zástěnu. Skrytě poté přiřadí k jednotlivým destičkám peníze ze své kapsy, čímž si je pojistí před nákupem soupeřů (nebo v případě potřeby z nich udělá předražené zboží). Každý skotský náčelník má také možnost nechat území zničit díky žetonu sekery.

Po odkrytí zástěn začne šmelinářská část kola. Popořadě si hráči přetahují území, přeplácí jednotlivé hodnoty u částí skotského ostrova a řadí je ke svému teritoriu. Každé kolo bude mít jiný průběh. Může se stát, že někteří hráči nebudou mít co přiřadit, ale na druhou stranu se jejich peněžní bohatství povážlivě rozroste do dalších kol, v nichž budou přebírat dílky krajiny svým oponentům. Můžete také investovat vše, co máte, a poté v dalších kolech živořit. Volba strategie je už na vás, ale nesmíte zapomenout hlídat bodovací žetony.

Kolik mám těch ovcí?

Ráz každé partie se totiž bude proměňovat na základě náhodně zvolených úkolů, za něž obdržíte vítězné body. Jejich pořadí je pevně určeno pro každé kolo, díky čemuž můžete plánovat další postup. Vedení od začátku partie nemusí nutně znamenat vítězství v celé hře. Autoři si dali práci s vymyšlením svérázné mechaniky, kdy nejslabší hráči získávají postupně větší obnos peněz za každého soupeře před nimi. Díky tomu je partie napínavá až do samého závěru a mnohdy rozhodnou až jednotky bodů v závěrečném sčítání. Není větší radosti, než když to svým protivníkům natřete o jednu opuštěnou ovečku na vysočině.

Při nákupu krajiny totiž musíte hledět nejen na rozvíjení cest, uzavírání ploch a plnění úkolů, ale také na nákup dílků se svitky, jež vám přináší další body v konečném zúčtování. Díky obrovské variabilitě přístupů můžete pružně měnit strategie, takže se nelze divit faktu, že si Ostrov Skye odnesl v roce 2016 cenu Kennerspiel des Jahres (cenu znalců). Fanoušky strategií dnes recenzovaná deskovka určitě potěší a je také velmi dobrou volbou pro začátečníky v žánru, protože proniknutí do pravidel není nijak obtížné. Vytknout jí lze docela jednoduchou kreslenou grafiku (z nádherných reálií šlo určitě vyždímat více), ale i přes tuto drobnou pihu na kráse můžeme Ostrov Skye za cenu okolo pětistovky určitě doporučit.

Líbí se nám:

  • svižná herní doba
  • nekonfliktní hratelnost
  • variabilita partií
  • možnost změny strategie v průběhu partie
  • tajné ocenění dílků krajin a následné nakupování
  • funguje v jakémkoliv počtu hráčů (nám se nejvíce osvědčili čtyři)

Nelíbí se nám:

  • nevýrazná grafika
  • mohlo být více skotských reálií
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama