Recenze Beecarbonize – napínavý boj s klimatickou změnou
Recenze Recenze Beecarbonize – napínavý boj s klimatickou změnou

Recenze Beecarbonize – napínavý boj s klimatickou změnou

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

18
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android

Jedná se o nenápadnou bombu.

Reklama

České vývojářské studio Charles Games patří mezi hrstku společností, které stabilně produkují edukativní hry, což jsou díla zaměřená na vzdělávání. Dlouhodobě byla hlavní sférou této společnosti historie. Tedy primárně ta meziválečná a také poválečná. Nyní zamířilo do trošku odlišného prostoru s bezplatnou karetní hrou Beecarbonize, vzniklou za pomoci Evropských fondů. Jak se jim expanze do dalšího žánru podařila, si můžete přečíst v naší recenzi.

  • Platforma: PC, Android, iOS
  • Datum vydání: 1.3.2023
  • Výrobce: Charles Games
  • Žánr: Karetní hra
  • Česká lokalizace: Ano
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: GB
  • Herní doba: 15 minut partie
  • Cena: Zdarma (Charles Games)

V Beecarbonize se pouštíte do boje s globálními změnami

Přestože jsou zimy kratší a bez sněhu, léta plná divokých dešťů a extrémních teplot, stále tu existuje řada odborníků schopných tvrdit, že globální oteplování neexistuje, nebo že se jedná pouze o výmysl ekologických aktivistů toužících po pozornosti. Většině už však došlo, že se přeci jen něco děje, a tak se velká část světa snaží nalézt řešení, jak se vyhnout tomu nejhoršímu. Studio Charles Games vás v Beecarbonize staví do role člověka, který má šanci změnit směr, jakým se společnost ubírá, a tak zabránit tomu nejhoršímu, anebo ne. Je to vlastně na vás a kartách, které při téhle partii zahrajete.

Tahle karetka před vás staví čtyři sektory, do kterých máte možnost investovat finance, lidské zdroje, nebo body vědy. Jak prezentuje ve většině svých přednášek egyptolog Miroslav Bárta, základem rychlého vývoje lidské společnosti jsou dostupné energie. Takže první chlíveček zahrnuje průmysl a především různé formy produkce energie. Na samém startu je v Beecarbonize pouze kartička prezentující průmysl jako celek. Z tohoto kousku následně můžete vygenerovat zacílení na obnovitelné zdroje, jádro, nebo uhlí. Některé varianty jsou přístupné, zatímco jiné si můžete dovolit až v pozdějších fázích. Celek produkuje energii potřebnou k uživení lidí, kteří při chvilkovém nedostatku v rámci cyklu vyhrožují hladomorem.

Lidské zdroje jsou do jisté míry o přenesení odpovědnosti na společnost, takže kartičky s tím spojené staví na zavádění zákonů omezujících spotřebu, spalovací motory, nebo daní ty, kteří do ovzduší a vody vypouštějí toxické látky. Další složkou, do níž lze v Beecarbonize investovat získané finance či lidské úsilí, je příroda. Ochrana přírody je jednou z cest a za sebe musím říct, že některé projekty zastoupené v této kategorii jsou hodně sympatické, takže je skutečně chcete realizovat. Vždy však potřebujete finance z průmyslu, společenskou podporu a abych nezapomněl, také body z vědy. Výzkum je čtvrtou a poslední složkou, v jejímž rámci máte možnost realizovat robotizaci, generovat vědce a především redukovat emise produkované v jisté míře snad každou z prezentovaných položek.

Emise vás nejednou srazí na kolena

V úvodu Beecarbonize před sebou máte obrovskou lištu plnou milníků, kterých může znečištění na vaší cestě za spásou nebo naopak zkázou lidstva překročit. Za sebe bych ji přirovnal ke kopečku, na němž jezdíte na sáňkách. Na úplném startu se rozjíždíte pomalu a do jisté míry se dá vše ovládat. Jenže jak emise stoupají, najednou zjišťujete, že brzdy jsou pryč a před vámi není sněhem zaváté údolíčko, ale pětiproudá dálnice, kterou se prostě projet nedá a když už náhodou přežijete, rozhodně ne bez následků na těle.

Nakupované kartičky totiž často navyšují nejen generování dané suroviny, ale také emise, takže se člověk občas ani nenaděje a už je za milníkem, který takřka představuje konec světa. A vše přitom začíná jen mírným zvýšením teploty. Naštěstí kartičky nejsou v Beecarbonize ničím permanentním. Je zde vždy možnost je odhodit a nechat „spálit“, čímž se jich zbavíte a tak třeba pomůžete i světu. Právě definování balíčku a pomalý boj s emisemi je jednou z cest, jak vyhrát. Pro úspěch však musíte zpočátku něco obětovat a hlavně neignorovat stále se objevující kartičky katastrofy, protože právě jejich přehlížení často vede k rychlému konci civilizace.

Alternativních směrů je hodně. Zajímavou variantou byla v Beecarbonize třeba možnost vsadit na uhlí. Ano, na to proklínané uhlí. Jedním z jeho hlavních benefitů byl fakt, že jej šlo realizovat jednoduše a levně. Jenže po jeho zavedení jsem ihned odstavil kartičku průmyslem z 20. století a čím dál tím víc se snažil do výroby zavádět emise a plynové elektrárny, u nichž si nejsem zcela jist, že jsou cestou, avšak vem to čert. Nakonec jsem se prokousal k jádru a pak nastala etapa klidu a míru zakončená záchranou světa. To však byla pouze jedna z pěti možných variant, k níž jsem se dostal až po řadě pokusů.

Po většinu času jsem končil svou cestu spíše neslavně, než tak, že bych mohl být na své úspěchy vyloženě hrdý. Někdy jsem selhal kvůli nedostatečným investicím do vědy. Jindy zase civilizace padla kvůli absenci podpory společnosti, nebo výpadku financí způsobeným tím, že jsem se příliš zaměřil na obnovitelné zdroje, což byla chyba. Směrů, jimiž se dalo vydat, vždy bylo mnoho a času většinou při špatných volbách tak málo. Velké procento partií Beecarbonize trvalo něco okolo 5 – 10 minut dle toho jak moc jsem urychloval nebo zastavoval čas, což bylo ve výsledku fajn. Reálně bych si dokázal představit, že by byla hra třeba zakomponována do výuky orientované právě na ekologii, kde by se z ní mohl stát slušný edukační nástroj.

Beecarbonize je nenápadná lahůdka

Musím přiznat, že když jsem viděl karetní hru Beecarbonize úplně poprvé, neměl jsem o ní moc velké mínění. Spíše bych řekl, že jsem od ní neočekával nic dobrého. Nakonec jsem však byl velmi příjemně překvapen. Namísto nevýrazného projektu jsem totiž dostal do rukou výraznou karetní strategii, nutící mě stabilně k náročným rozhodnutím, nebo minimálně během prvních několika hodin. Přesněji řečeno než jsem našel první z klíčů k tomu, jak se postavit co nejefektivněji klimatické změně a především lidským technologiím vedoucím reálně ke konci světa tak, jak jej známe. Zpočátku jsem vyloženě bojoval se zdroji. Čelil jedné katastrofě za druhou a leckdy zaplácával díru tak dlouho, než hráz praskla a já padl.

Samozřejmě, po čase jsou v Beecarbonize určité zanedbatelné nedostatky a jistá míra stereotypu. Neříkám, že se tvůrcům s ním podařilo zcela s ním vypořádat, avšak vzhledem k pěti alternativním koncům se s ním potýkáte opravdu až po několika hodinách intenzivního hraní, během nějž vás provází jedno selhání za druhým, často bez ohledu na to, na jaké zdroje sázíte, či které technologie máte k dispozici. Jak totiž jednou překročíte určité milníky, záchrana se stane nereálnou a to je vlastně super, jelikož vás opravdu každý nezdařený pokus nutí k zamyšlení a možná i následné touze po spoluúčasti na řešení problému. Super je navíc na celku fakt, že je zcela zadarmo, díky čemuž si ho může vyzkoušet opravdu každý, což jsou bezesporu body k dobru navíc.

Recenze Beecarbonize – napínavý boj s klimatickou změnou
Windows PC
Apple iOS
Android Android

Verdikt

Beecarbonize představuje výrazné dílo edukačního formátu, které však nevede pouze k uvědomění v určitých otázkách, avšak dokáže i skvěle zabavit po řadu hodin. Během nich vám ukazuje boj se skrytým nepřítelem, kterého sice v prvních okamžicích nevnímáte, avšak následně vás střet s ním nutí k zamyšlení. Určitě doporučujeme tento bezplatný kus vyzkoušet.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Zajímavý formát prezentování vážného tématu
Nutnost kombinovat jednotlivé prvky
Ukázka různých vývojů situace
Vysoká rychlost partií
Přítomnost lokalizace a celková bezplatnost
Jistá míra stereotypu
Téma nemusí sednout každému
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama