Recenze deskové hry Pyramido
Speciály Článek Recenze deskové hry Pyramido

Recenze deskové hry Pyramido

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Budování pyramid v poutavé podobě.

Reklama

Snem každého egyptského panovníka bylo vystavět si vlastní pyramidu. A přesně tento úkol vám spadne na hlavu i v deskové logické hře Pyramido, na kterou dojde v naší recenzi, v níž se podíváme nejen na základní mechaniky, ale také si řekneme, pro koho je tento kus vlastně určený.

  • Počet hráčů: 2 - 4
  • Herní doba: 45 min
  • Cena: 639 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 8+

V Pyramido se stanete jedním ze čtyř architektů

Otec faraona Mida byl trošku škrt, a tak si nechal vytvořit pyramidu, která nestojí za moc. Jeho syn se rozhodl, že by chtěl něco, čím zastíní nejen svého tatíka, ale také vytvoří výzvu pro následující generace. Vybral proto čtyři stavitele, kteří mají v rámci jím vymyšlené soutěže Pyramido vytvořit pyramidy posázené drahokamy mající poutat pohled už z dálky. Cíl hry je tedy jasný. Musíte zkrátka postavit čtyřpatrovou stavbu tak, aby byla co nejvelkolepější. Tedy přesněji řečeno, každé z jejich pater. Celkové hodnocení se totiž počítá za každou část stavby, kterou tu stavíte.

Recenze deskové hry Pyramido

Základní patro je složené celkem z deseti dílků, které jsou vám tu nabídnuty. Postavit je můžete do obdelníku 4 x 5 nebo 5 x 4 bloky. Je to vlastně na vás. Samotné bloky vám následně nabízí mix dvou ze šesti barev, či jednotný kus obsahující pouze jednu z nich. Stejně jako v případě základní konstrukce je celkové budování pouze věcí vašeho rozhodnutí. Díly k sobě lze dát zcela bezmyšlenkovitě, jenže se rozhodně nejedná o cestu vedoucí k vítězství. Prim tu totiž hraje právě co nejefektivnější práce s dílky, které vám osud přináší do rukou.

Nikdy totiž úplně nevíte, které tři dílky zamíří ze čtyř hromádek do kamenolomu, který je místem odkud si máte možnost vždy ve svém tahu vybrat jeden dílek, jenž následně také umístíte do své stavby. Občas vám bude osud přát a vaši soupeři vám ve svých tazích budou přihrávat jeden dobrý blok za druhým. Ne vždy to ale půjde dle vašich představ. Někdy se zkrátka štěstíčko otočí zády i k těm největším šťastlivcům. Jak však k sobě pokládat dílky? No samozřejmě tak, aby barvami co nejvíce seděli k sobě. Body totiž získáváte za co nejefektivněji spojené plochy, což ale není tak úplně přesné.

Recenze deskové hry Pyramido

Samotné plochy jsou fajn, jenže k tomu, aby je šlo obodovat je potřeba jejich podobu trošku okořenit a přesně k tomu slouží akce označit domino, která následuje vždy poté co blok přiřadíte do své stavby. K označení užíváte specifický drahokam odpovídající jednomu ze dvou symbolů umístěných na bloku. Když už nemáte ani jeden automaticky tento krok přeskočíte. Určitý žeton lze totiž použít jen jednou v rámci patra, takže když ho použijete v jedné části druhé zůstane neoznačená a tím pádem také nehodnocená v rámci bodování. Je tedy zásadní co nejlépe na sebe navázat jednotlivé barvy tak, aby člověk co nejvíce vytěžil z diamantů na nich umístěných.

Drahokamy v Pyramido dělají řádné pyramidy

Zajímavá je pak možnost těžit ze slabších symbolů tak, že za ty nejméně početné získáte bonusový bod. Když to chytře vymyslíte, dokážete z této myšlenky také slušně benefitovat. Nutné je pak aktivně pracovat s konceptem pater. Jak totiž budujete další patra, vždy si do hodnocení započítáváte část toho, co už máte vybudováno, tedy za předpokladu, že dokážete pyramidu stavět v Pyramido tak, aby na sebe slušně navazovala. Prostor se stále zmenšuje a tlak na hráče je tím pádem permanentně navyšován. Nejvíce vám dá zabrat zřejmě poslední patro, protože právě to se může stát bodem, který vám přinese slušný objem bodů, nebo je kvůli němu naopak ztratíte.

Recenze deskové hry Pyramido

Když vám náhodou během budování patra v Pyramido přijde, že byste chtěli propojit na první pohled nespojitelné pozice oddělené jedním bodem i taková možnost tu je. Existuje zde totiž dvanáct přikrývacích žetonů, které právě takto lze použít. Problém je v tom, že už je nelze vzít zpět, takže si tímto krokem můžete mírně zkomplikovat svou budoucnost. Je to zrádný prvek, ale rozhodně není špatný, spíše naopak. Dává vám do rukou další taktické možnosti.

Stavění pyramid dá vašemu mozku v Pyramido zabrat

Monumentální pyramida je vybudována a body z jejího stavění jsou sečteny. Zkrátka ten správný čas na zakončení tohoto textu. Pyramido je hrou, která dokáže zaujmout na první pohled svým vizuálním zpracováním, to však není to jediné, co tento kousek nabízí. Jeho hlavní silou je jeho přístupnost spojená s tím, že když opravdu chcete dokáže vám dát k dispozici relativně komplexní zážitek. Je to hlavně o tom, jak moc toužíte u hraní přemýšlet a čím vším chcete své protivníky potrápit. Vhodná je jak pro mladší, tak i starší hráče, což z ní dělá ideální kousek na podzimní a také zimní večery, které se nezadržitelně blíží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama