Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů
Speciály Článek Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů

Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Čím větší expedice, tím líp.

Reklama

Cesty za dobrodružstvím mohou vypadat různě. V klasických hrách jsou na to většinou hrdinové sami. Své by o tom mohla vyprávět Lara Croft, nebo také hlavní hrdina série Uncharted, udatný Nathan Drake. V deskové hře Společenství dobrodruhů si s jediným hrdinou nevystačíte. Pracovat tu budete rovnou s celými „expedicemi“. Jak moc náročné je vytvořit řádnou výpravu, si můžete přečíst v následujících řádcích.

  • Počet hráčů: 2 – 6
  • Herní doba: 45 – 60 min
  • Cena: 1179 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 12+

Hratelnost Společenství dobrodruhů stojí na kombinování

Na samém počátku Společenství dobrodruhů rozestavíte plánek nalezišť, kam se lze „vydat“. Vzhledem k tomu, že se jedná primárně o karetní hru, tak žádné velké cestování nečekejte. Následně zamícháte všechny karty prezentující šest typů postav do jednoho balíčku, načež nastává čas výběru barvy. Kolo startuje tak, že rozdáte každému hráči po jedné kartě až do momentu, kdy mají všichni zúčastnění 5 nebo 7 karet dle počtu hrajících. První hráč v pořadí následně může líznout kartu, nebo hrát expedici. Lízání samotné je ve Společenství dobrodruhů spojené s tím, že je lze brát z dostupné nabídky, nebo balíčku, který vás za skutečnost, že víceméně nevíte, do čeho jdete, odmění dodatečnou kartou.

Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů

Celkový počet karet, které můžete mít v ruce, je ve Společenství dobrodruhů limitován. Nelze mít k dispozici více než 10 karet. Jakmile máte takový objem, nezbývá vám nic jiného, než ve svém kole „hrát“ expedice. Jedná se prakticky o vykládání karet ze své ruky. To má však jasně daná pravidla, která určíte při vynesení úplně první karty. U té můžete jako prioritní zvolit barvu, nebo typ povolání, jaké kartička prezentuje. Když si kupříkladu jako stěžejní zvolíte barvu, můžete na sebe pokládat karty zastupující odlišné profese, takže se vám na jednom místě mohou sejít žoldáci, sponzoři, fotografové, nebo také lékaři. Musí však splňovat to, že zastupují jednu barvu. Jakmile se některý liší, nelze ho do dané sestavy přiřadit.

Stejné je to ovšem i v momentu, kdy si vyberete jako hlavní faktor povolání. V případě, že vsadíte třeba na kartografy, automaticky na sebe pak musíte pokládat jiné kartografy, zatímco jiné postavy jsou prakticky nepřípustné. Když už jsme u specializací, každá si do hry přináší nějakou tu zvláštní schopnost. Se žoldákem se můžete přidat prakticky k jakékoliv partě, nemůže však být vůdcem expedice, takže v momentu, kdy jich máte v ruce 10, jste ztraceni, protože vám nezbývá nic jiného, než vrátit karty do nabídky. Zajímavé na nich je také to, že se v rámci bodování nezapočítávají. Jsou tím pádem dosti ošemetným faktorem, který vám však může dosti pomoci při přesunu.

Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů

Zlaté opice představují ve Společenství dobrodruhů konec vaší cesty

Za sebe jsem si ve Společenství dobrodruhů oblíbil kartografa. Dal mi totiž možnost při postupu po herním poli zahrát z ruky další kartu expedice, což se hodilo. Využít ovšem schopnost této postavy šlo až po vynesení všech karet expedice, které můžete dát na stůl. Vedle schopností u karet řešíte také barvu svého velitele. Na stejnobarevných nalezištích je vám dána možnost pohybovat se kupředu. Musíte ale mít dostatečně velkou expedici, protože malým skupinkám se nikdy moc dobře nedaří. Když je dostatečně rozsáhlá, nic vám nebrání v posunu. Rozšiřování sbírky následně probíhá až do okamžiku, než jsou nalezeny tři zlaté opice. Jakmile se tak stane, dochází k vrácení nezahraných karet, vyhodnocení schopností postav a také obdržení bodů za naleziště a vytvořené expedice.

Recenze deskové hry Společenství dobrodruhů

Následuje další kolo, nebo úplný konec hry a s ním spojený přepočet bodíků, načež vítězem je samozřejmě ten, který jich má nejvíce. Není vyloučené, že nastane nerozhodná situace. Když k něčemu takovému dojde, následuje detailní náhled na expedice, načež vyhrává ten, který má největší družinu dobrodruhů.

Pokud vám dosud prezentovaná variace přišla příliš jednoduchá, tak ve Společenství dobrodruhů je ještě možnost si hraní ztížit za pomoci alternativy pro pokročilé hráče, jimž může být nabídnuta buď zcela náhodná nabídka, nebo si mají možnost vybírat pěkně po jednom až do momentu, než je vybráno šest karet postav. Obtížnost v této variantě jde slušně nahoru, protože v rámci postupu potřebujete do party vždy zařadit specifické hrdiny.

Společenství dobrodruhů vám velká dobrodružství nenabídne

Základní myšlenka Společenství dobrodruhů je velmi slušná. Do hraní se dá v rámci základní varianty velmi rychle dostat a těm, kteří chtějí trošku větší výzvu, je nabídnuta pokročilejší variace. Karty jsou vizuálně zajímavé a je možné s nimi pracovat. Za sebe bych čekal o kapku širší škálu taktických možností, jenže to by pak herní doba musela být o kapku delší.

V mých očích představuje dost zásadní problém skutečnost, jak se do jisté míry Společenství dobrodruhů profiluje. Hráči se v něm mohou těšit na expedice, jenže se nejedná o to, co by většina očekávala, nýbrž o „jednoduché“ kombinování karet. Když nebudete od tohoto kousku očekávat, že v něm zažijete dobrodružství, tak v něm dostanete slušný karetní titul s rychlou hratelností a obstojnou mírou zábavnosti. Upřímně jsem ale čekal trochu více. Koupi tím pádem pečlivě zvažte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama