South Park: The Game – hrajeme si na čtvrťáky
Preview Obsidian Článek South Park: The Game – hrajeme si na čtvrťáky

South Park: The Game – hrajeme si na čtvrťáky

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

17

Timmy! Bubla. Bubla. Timmy! Bublaaa ... kéž by to tak ve hře zaznělo.

Reklama

Ti z vás, kdo byli svědky putování čtyř čtvrťáků do Dvou věží, aby vrátili kopii Pána prstenů, jež ovšem nebyla tím za co se vydávala, na vlastní kůži zjistili nejen jak se „hraje na Gluma“, ale hlavně, že pořádná hra z tohoto univerza by nemusela být vůbec špatná. Dvojnásob když na ní pracuje léty prověřené studio Obsidian (tvůrci Fallout: New Vegas, Alpha Protocol či Dungeon Siege 3) a vydává společnost THQ. Ano, stále jde o velkou neznámou, avšak lednové číslo zahraničního herního magazínu Game Informer nabízí několik pádných důvodů, proč titulu věnovat alespoň letmý pohled.

Na hře se skutečně podílí duo Trey Parker a Matt Stone. Starají se o scénář a všechny dialogy. Veškerá 2D grafika je navíc kreslena ručně.

Předně, jde o první South Park hru na níž se skutečně podílí tvůrčí duo Trey Parker a Matt Stone. A to ne pouze z pozice výkonných producentů, ale rovněž scénáristů a autorů veškerých dialogů. Milovníky seriálu navíc jistě potěší, že veškerá 2D grafika je, stejně jako v případě televizního zpracování, kreslená ručně, což v časopise demonstruje Gnome Mine (spoďároví skřítci?), místo dopadu UFO, Vánoční městečko, potažmo Gnome/Crab people D.M.Z.

Jak už bylo zmíněno dříve, skutečně se neujmeme role žádné provařené postavy, nýbrž absolutního nováčka. A stejně jako v každém správném RPG i zde budou možnosti úpravy hlavního hrdiny téměř neomezené. Herní menu bude zpracováno formou smartphonu. Ten bude vaše postava nosit neustále u sebe, přičemž jeho součástí bude i facebooková aplikace, zaznamenávající kolik přátel jste si už udělali, či jak se jim daří. Ostatně sociální přesah South Park: The Game má být jedním z taháků hry.

Vaším úkolem coby zelenáče pak nebude nic menšího než zapadnout do ospalého horského městečka a postupně se začlenit mezi vaše soukmenovce. To by mělo probíhat formou role-playe, který ve finále vyústí v olbřímí dobrodružstvími. Zmiňovaná podoba s „Návratem společenstva prstenu do dvou věží“ nebyla náhodnou. Svůj příběh přitom budete moci prožít v kůži jednoho z pěti plánovaných povolání – dobrodruh, paladin, zloděj, čaroděj a jedno dosud nespecifikované – přičemž s výběrem vám svým osobitým způsobem pomůže Cartman.

Co se soubojového systému týče, ten by měl být podobný tomu v sérii Final Fantasy. Takzvaně bude tahový a veškeré vaše snažení bude snímáno z boku. Postava, která atak iniciovala, bude útočit jako první a už nyní se počítá s několikanásobnými údery (zuřivé mačkání X), kritickými zásahy, vrstvením komb i možností redukovat obdržený damage včasným zmáčknutím tlačítek objevujících se na obrazovce. Své strategické schopnosti přitom otestujete proti hipíkům, zrzkům, gotikům, holkám a celé řadě dalších „potvor“, přičemž jednotlivé šarvátky budou čítat vždy dvě až pět postav na každé straně.

Ačkoliv bude South Park: The Game spadat do žánru RPG, díky rozdílným preferencím Stona a Parkera si bude gamesa tu a tam brát něco i z ostatních žánrů.

Logicky se počítá i s cut-scénami, které vás provedou celou dějovou linkou, avšak nebude podle všeho žádný problém ty nudnější, nebo nezajímavé jednoduše přeskočit (sám Parker prý nesnáší, když je nucen trpělivě sledovat ty, které ho nebaví). Otázkou ovšem je, jak celý příběhový mód bude vlastně fungovat. Součástí gamesy by totiž měla údajně být in-game mapa, v níž budou zaznačeni všichni nepřátelé, což by vám mělo údajně pomoct jak při plnění questů tak při sbírání zkušeností.

Ty nicméně nebudou tou jedinou odměnou za úspěšné plnění zadání. Již nyní se můžete těšit rovněž na speciální herní měnu a celou řadu lektvarů. No, skoro lektvarů. Zatím byla odtajněna pouze sodovka, která zaskakuje za health potion, a Tweekova veleznámá káva, jež vám pro změnu dodá na rychlosti. To vše bude možné kupovat na speciálních místech, stejně jako vymlátit z nepřátel. K tomu pak bude sloužit celá škála zbraní zahrnujících ty na blízko i na dálku (ty bude možné dál vylepšovat a kupříkladu je otrávit), plus několik magických artefaktů jako třeba „must-have“ herní konzole Okama Gamespehere, kvůli které si toho kluci v minulosti nemálo vytrpěli.

Co se technických věcí týče, vězte, že South Park: The Game bude běhat na enginu užitém ve třetím Dungeon Siege, jenž byl nicméně doplněn o unikátní nástroj pro lip-sync, aby, stejně jako v seriálu, bylo možné pružně reagovat na veškeré tvůrčí změny. O tom ostatně mluvili už Parker se Stonem, když se nechali slyšet, že je třeba, aby hra i dialogy byly na stejné kvalitativní úrovni. Jako příklad jim posloužil druhý Portal, který by podle nich jen dialogy neutáhly, a kdyby byl zpracovaný hůř, zdaleka by údajně nebyl tak úspěšný.

Autorské duo na hru vůbec dohlíží ostřížím zrakem. Důkazem budiž skutečnost, že studio chtělo do hry začlenit quest, v němž kluci bojují proti obřímu netopýrovi, na kterém lítá Ike. Parkerovi i Stonovi to ale přišlo jako moc „videoherní“ záležitost a aby vývojářům vysvětlili o co usilují, vymysleli jim nové zadání, v němž musí hráč získat Kung Pao z rychlého občerstvení City Wok. Neměli bychom sice říkat hop, dokud ryjeme hubou zemi před první překážkou, ale jelikož je Parker dlouholetý hráč a fanoušek RPG žánru (nejoblíbenější gamesou je prý Oblivion) snad se nedočkáme žádné zahnívající mršiny. To by mohl pojistit Stone, který je na rozdíl od Treye zastánce otevřených her jako Arkham City, Grand Theft Auto nebo Red Dead Redemption. Snad se v druhé půlce příštího kalendářního roku dočkáme ideální kombinace obojího na PC, PlayStation 3 a Xbox 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama