Technické problémy, nebo exkluzivita? Podivné okolnosti Xbox verze Black Myth: Wukong
i Zdroj: Game Science
Wukong Novinka Technické problémy, nebo exkluzivita? Podivné okolnosti Xbox verze Black Myth: Wukong

Technické problémy, nebo exkluzivita? Podivné okolnosti Xbox verze Black Myth: Wukong

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Novináři se nedokážou shodnout a hráči neví, komu věřit.

Reklama

Když v červnu letošního roku došlo na odklad Xbox verze Black Myth: Wukong, vývojáři uvedli jako důvod fakt, že potřebují víc času na optimalizaci pro Xbox Series X|S. Vyvodit si z toho šlo to, že je problémem zřejmě Series S, jako to bylo například u Baldur's Gate 3. Ale situace se postupně začala zamotávat.

Ještě v červnu vydal novinář Jez Corden článek pro magazín Windows Central, kde bychom našli i vyjádření Microsoftu. „Nemůžeme komentovat dohody našich partnerů s jinými výrobci konzolí,“ prohlásil tehdy mluvčí americké společnosti, což hráče pochopitelně překvapilo. Naznačovalo to fakt, že si PlayStation za exkluzivitu zaplatil, ale kromě tohoto vyjádření tomu nic nenasvědčovalo. PlayStation nedělal Wukongovi žádný exkluzivní marketing a samotný port, který jsme minulý týden dostali, je v mnoha ohledech zvláštní a ne zrovna profesionálně udělaný.

Okolo Xbox verze bylo každopádně dlouho ticho, a to až do chvíle, než přišel s novými informacemi insider eXtas1s. Ten se měl od zástupců Xboxu i vývojářů na Gamescomu dozvědět, že na odkladem stály technické problémy. Konkrétně má jít o memory leak, hra si tedy postupně „krade“ kousky paměti, až žádná nezbyde, začne se masivně zasekávat a řešením je prakticky jen restart hry či samotné konzole. Kvůli tomuto problému údajně už dvakrát Wukong neprošel certifikací pro Xbox, a to i přesto, že je memory leak i v PS5 verzi. Na Xboxu jsou jeho dopady zřejmě větší a opět v tom může hrát roli Series S, který má paměti méně, kvůli tomu se tak mohou negativní dopady projevit dřív.

Vypadalo to tedy, že je jasno, ale eXtas1s jen odstartoval obrovskou lavinu vyjádření novinářů a insiderů. Jak jsme dnes informovali, jako první se přidal známý novinář Paul Tassi z magazínu Forbes. Jeho zdroj, který Tassi označuje jako velmi důvěryhodný, říká, že technické problémy za odklad vůbec nemohou a PlayStation si vyjednal exkluzivitu, jež je zřejmě časová, byť podrobnosti nezná. Informace Tassiho následně potvrdila i Kat Bailey z IGN. Také podle jejího zdroje má jít o exkluzivitu, kterou Game Science ani Sony nezveřejnili.

Jenže to není všechno. S vyjádřením v podcastu Game Mess Decides následně přišel novinář Jeff Grubb, podle kterého si žádnou exkluzivitu PlayStation nevyjednal. Pronesl ale zároveň zajímavou myšlenku, čistě jako spekulaci, že Game Science upřednostnilo PS5 verzi, protože je těchto konzolí v Číně mnohem víc než Xboxů, a právě Čína je pro Wukonga suverénně nejdůležitější trh.

Něco podobného ostatně říká i insider Shpeshal Nick. Také podle jeho zdrojů zde není žádná exkluzivita, dodává ale, že Sony podle jeho informací finančně pomohla vývojářům, aby port pro PS5 dokončili, odtud tak má pramenit ono nedorozumění. Jez Corden z Windows Central nicméně ihned kontroval s tím, že se o žádné nedorozumění nejedná a stále si stojí za tím, že jde o exkluzivitu. Také Paul Tassi z Forbes nadále věří svému zdroji. „Mám velký respekt k Jeffovi a Nickovi. Nevydal bych to, kdyby nešlo o extrémně důvěryhodný zdroj,“ uvádí na Twitteru.

Zatím tedy těžko říct, kde je pravda. Na jedné straně jsou tu sami vývojáři a leaker eXtasis1, podle kterých za odkladem Xbox verze stojí technické problémy. Na druhé pak novináři Paul Tassi z Forbes, Kat Bailey z IGN a Jez Corden z Windows Central, podle kterých má PlayStation vyjednanou exkluzivitu. A nakonec je tu novinář Jeff Grubb a insider Shpeshal Nick, kteří sice neuvádí jako důvod přímo technické problémy, ale PS5 exkluzivitu jasně vyloučili. Doufejme, že v nejbližší době už někdo celou kauzu konečně „rozsekne“.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama