The Art of Kingdom Come: Deliverance – pramen umění z Posázaví
Speciály KC: Deliverance Článek The Art of Kingdom Come: Deliverance – pramen umění z Posázaví

The Art of Kingdom Come: Deliverance – pramen umění z Posázaví

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Samostatný artbook k populárnímu českému RPG je hodnotný nejen po umělecké, ale i naučné stránce.

Reklama

Kingdom Come: Deliverance od studia Warhorse se může bezesporu pyšnit velmi přitažlivou a věrnou vizuální stránkou. Proto jsem určitě nebyl sám, kdo si dlouho přál pořádný artbook, díky němuž by se mohl každý zájemce ponořit do nejmenších podrobností umělecké stránky hry. Jednoho jsme se sice dočkali díky sběratelské edici a digitálním bonusům a odměnám na Steamu, ale ve výsledku šlo o vcelku stručnou záležitost, s níž byl každý čtenář hotový během chvíle. Možná i proto dali v obchodě Xzone hlavy dohromady s vývojáři z Warhorse a dali vzniknout plnohodnotnému, samostatně prodejnému artbooku, který v těchto dnech vstupuje na trh. Proto jsem neváhal ani minutu a při první příležitosti vzal knihu do rukou, abych zjistil, jak se výsledek této vcelku netradiční spolupráce povedl.

Kdo nakreslil válečného koně

Kniha s názvem The Art of Kingdom Come: Deliverance, která se rozprostírá přes zhruba 250 stran, má rozhodně co nabídnout. V první řadě jde o nepřeberné množství barevných i černobílých konceptů, nákresů, skic a schémat, které vývojáři z Warhorse vytvořili a používali během vývoje Kingdom Come. Mnohdy jde dokonce o materiály, s nimiž se běžný fanoušek dosud nemohl nikde setkat. Stačí tedy otevřít knihu na libovolné stránce a můžete se kochat velmi působivými obrazy, přičemž její největší část se zaměřuje na prostředí, do něhož je hra zasazena.

The Art of Kingdom Come: Deliverance vám tak umožní slintat nad náloží podkladů pro vznik všech důležitých lokací na herní mapě, od Skalice a Talmberku přes Rataje a Úžice až po Rovnou, Přibyslavice nebo Vraník. Nechybí ani detailní rozbor tvorby sázavského kláštera a rád bych řekl, že jde o jednu z nejzajímavějších pasáží knihy. Jenomže dostatečně zajímavé jsou i všechny ostatní části, přičemž nejde pouze o prostředí, důležitá místa či náčrtky různých dílčích objektů a předmětů.

Autoři knihy věnovali prostor i konceptům spojeným s postavami, zbraněmi, oblečením či výstrojí, stejně tak nechybí ukázky podkladů pro uživatelské rozhraní, různé varianty obalu hry nebo bizarního výběru účesů hlavního hrdiny. Něco z toho sice bylo k vidění už v artbooku ve sběratelské edici, ale obecně se dá říct, že je obsah nově vydané knihy zcela nesrovnatelný. Nutno podotknout, že některým tématům mohl být na můj vkus věnován větší prostor, někomu může tudíž kniha připadat lehce nevyvážená, ale v tomhle případě už záleží na vkusu a zájmu každého čtenáře. Kromě toho chápu, že artbook není nafukovací.

Nejasné hranice mezi kresbou a hrou

Oceňuji také skutečnost, že se kniha zaměřuje nejen na základní hru, ale i na dodatečný obsah, tedy na bezplatné turnaje a čtyři placené DLC. Konkrétně se jedná o budovatelský přídavek From the Ashes, zprvu neslavné The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon, akční Band of Bastards a nejnovější A Woman‘s Lot. Ať už se ale zrovna kocháte materiály k základní hře či k DLC, nesetkáte se pouze s koncepty. Kromě nich je totiž kniha bohatá i na panoramatické screenshoty (takže můžete nezřídka porovnat kresby s výsledkem ve hře), heraldiku či výřezy z herní mapy. Nejen že je sama mapa do značné míry uměleckým dílem, ale navíc snadno a rychle zjistíte, kam je zasazena lokalita, jíž se autoři zrovna věnují. Zpravidla je k dispozici pohled hlavní mapy a detailní náhled, a když chybí, nahrazuje ho dobově působící vyobrazení osobnosti, která je pro danou lokalitu důležitá.

Jelikož v knize najdeme i screenshoty, vyplatí se studovat určité materiály s obzvlášť velkou pozorností. Nezřídka jsem narazil na obrázek, který vypadal jako screenshot, ale když jsem se na něj pořádně zaměřil, zjistil jsem, že jde vlastně o kresbu. Artbook tak může mimo jiné snadno ukázat nejen to, jak je umělecká stránka Kingdom Come: Deliverance sama o sobě působivá, ale i to, jak skvěle a přesně se vývojářům ve Warhorse povedlo převést kresby do herního enginu a vytvořit tak dílo, které do nejmenších podrobností odpovídá podkladům.

Někdy je ale to pečlivé studium radost, zvlášť když dojde na ukázky fresek, které ve hře najdeme v kostelech či v klášteře. Obvykle nejsou kopií nějakého reálného díla či dochované výzdoby, přesto působí velmi autenticky, přesvědčivě a někdy i humorně. I pro reálné fresky je koneckonců typické, že i hrůzné výjevy typu zničení celých měst v důsledku božího hněvu mohou dnešnímu člověku připadat komické, přičemž vývojáři dokázali do Kingdom Come mistrně převést i tento aspekt. Artbook nabízí víc než dost příležitostí se o tom přesvědčit, aniž by vás někdo odněkud vyháněl, protože v klášteře přece nemáte co dělat, či popostrkoval dál. To platí i o kresbách, jež doplňují načítání hry. Každý loading (snad) jednou skončí, ale díky knize máte na prohlížení ilustrací, na nichž jsou občas k vidění i historické osobnosti, všechen čas světa.

Lekce z historie

Pokud vám každopádně vidina pouhého prohlížení obsahu knihy nestačí, vždy se můžete začíst do doprovodného komentáře. Nečekejte rozsah románu, jestli se zaměříte jen text, i při pomalém a líném čtení projdete knihu od začátku do konce za méně než dvě hodiny, ale to nic nemění na tom, že je komentář vždy velmi zajímavý. A to hlavně proto, že se zaměřuje spíše na historii a dobové reálie než na proces tvorby ve Warhorse. Ten je však také probírán, stejně tak nechybí nezbytné zmínky o tom, z jakých pramenů autoři při vývoji Kingdom Come vycházeli či v jakém ohledu a proč se odchýlili od skutečnosti.

Tohle všechno ale najdete převážně v dvoustránkových rozhovorech s kreativním ředitelem Danem Vávrou a uměleckým ředitelem Mikulášem Podprockým, jež otevírají a zakončují celou knihu, případně v pasážích, v nichž je to opravdu třeba. Jinak si ale můžete vychutnávat spíše zmínky o tom, jaké oblečení bylo typické pro specifickou společenskou vrstvu, čím byl omezen ve středověku rybolov nebo kdo byl držitelem, správcem a dědicem určitého území. Tím nechci říct, že by se autoři knihy snažili z artbooku udělat učebnici, spíše se jim díky zahrnutí různých údajů spojených s reálnou historií podařilo skvělým způsobem zasadit do patřičného kontextu mnoho věcí, s nimiž se na stránkách The Art of Kingdom Come: Deliverance setkáte.

Celá kniha je navíc k dispozici v češtině, což platí třeba i o názvech jednotlivých DLC, v jejichž případě se většinou využívá spíše anglický originál. Výjimku tvoří jen poznámky, které jsou součástí některých kreseb, protože jsou otištěné v původní podobě, takže mohou obsahovat těžko čitelné poznámky tvůrců nejen v češtině, ale i v angličtině a slovenštině. Úroveň českého textu je v každém případě na dostatečně vysoké úrovni a jen výjimečně ji kazí chybějící písmeno nebo na první pohled hůře formulovaná věta.

Kniha, která skolí i Kumána

Celkově jsou jakékoliv chyby či nedostatky napříč knihou velmi vzácné. Za zmínku stojí snad jen příliš rozpixelovaný detailní náhled mapy Ledečka, což je jedna jediná černá ovce ve stádu obrázků v dostatečně vysokém rozlišení, které jsou kvalitně tištěné na pořádném papíře. V kombinaci s bytelnou pevnou vazbou je tudíž The Art of Kingdom Come: Deliverance titulem, který na vaší poličce vynikne (pokud se pod jeho vahou nepropadne) a který si i díky svému zpracování snadno obhájí cenu okolo 700 Kč.

Za tuto částku dostanete do rukou impozantní, výtečně zpracovanou knihu, v níž se můžete rochnit celé hodiny. O tom, jak dokáže na člověka zapůsobit, jsem se přesvědčil hlavně ve chvílích, kdy jsem artbook krátce dal do rukou lidem, kteří Kingdom Come: Deliverance znají maximálně jako tu hru, o níž se kdysi mluvilo v televizi. Následná snaha vyrvat jim ho sobecky z rukou by myslím mohla směle konkurovat i těm nejnáročnějším herním questům. Pokud máte zkrátka Kingdom Come v oblibě, nemůžete se nabažit jeho vizuální stránky a zajímá vás pozadí vývoje či část skutečné historie českých zemí, z tohohle artbooku budete nadšení stejně jako obyvatelé Ratají, kdykoliv k nim zavítá hrdinný a věčně hladový Jindřich. Kristus buď pochválen.

Za poskytnutí knihy pro potřeby článku děkuji obchodu Xzone, kde můžete artbook koupit za 699 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama