This War of Mine: Příběhy města sutin – deskovka
Speciály Článek This War of Mine: Příběhy města sutin – deskovka

This War of Mine: Příběhy města sutin – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Čeká nás návrat do válkou sužovaného města v doprovodu nových výzev a příběhů.

Reklama

O dojmech z počítačové hry This War of Mine se už na stránkách Zingu napsalo mnoho superlativů, neméně úspěšně si vedlo také deskové provedení, o němž jste si mohli přečíst v našem speciálu o deskových hrách. Hutný, atmosférický a občas až přehnaně krutý zážitek si musel získat srdce každého deskovkáře, jemuž nevadí sednout si na hodnou dobu ke stolu sám či přizvat až tři další odvážné, kteří se pokusí odolávat nepřízni osudu během válečného sporu. Nyní se pro fanoušky původního konceptu objevila na trhu řada modulů sjednocených v krabici Příběhy města sutin.

Nedostupný obsah pro všechny

Na začátku dnešní recenze rozšíření pro This War of Mine si neodpustím zamyšlení nad vznikem deskovek podle slavných počítačových předloh. Až na sporadické výjimky si totiž velké vydavatelské domy netroufnout investovat do nejistých projektů, a tak se musí tvůrci vydat do prostoru, v němž se bojuje o srdce (a peněženky) příznivců. Ano, bavíme se o Kickstarteru, který už dávno není místem, kde by se o přízeň přispěvatelů ucházely pouze počítačové hry, ale stále častěji se zde objevují stolní hry (z poslední doby se zmiňme o Crusader Kings nebo Resident Evil 2).

Jak se ovšem zviditelnit v davu? Nabídnout exkluzivní obsah! Čímž se pomalu dostáváme k pointě takto dlouhého úvodu k Příběhům města sutin. Distributorské společnosti Albi se povedl husarský kousek, protože bonusy pro přispěvatele This War of Mine se povedlo dojednat a nabídnout českým příznivcům. Vydavateli ke cti ještě slouží to, že se nesnaží obsah rozředit do více krabic, ale nacpal vše do jednoho balíčku za rozumnou cenu. Co pod víkem tohoto souhrnného vydání najdete, si rozebereme právě v dnešním speciálu.

Stoky, trhy a nevšední osudy

V Příbězích města sutin najdete trojici velkých modulů a doplňkový materiál rozšiřující nabídku původního vydání. Mimo události a vynálezy za zmínku stojí postava Emiry, bezdomovkyně, s níž jste se mohli setkat v Knize příběhů z This War of Mine. Nyní se může stát součástí vaší přežívající skvadry, podobně jako kočka, která sice z počátku ubere jídlo ze skladiště, ale v průběhu partie dokáže odbourávat stres či lovit kořist (raději se nebudeme ptát jakého původu). Za zmínku také stojí sedmero karet zoufalých opatření, po nichž můžete sáhnout v krizové chvíli (úmrtí či odchod postavy). Ovšem pozor, počáteční odměna se může v průběhu partie zvrhnout ve velký problém. Nic totiž není zadarmo.

Mě osobně zaujala nejvíce možnost přidat do partie prozkoumávání stok. Systém kanalizační sítě pomalu odhaluje svá tajemství a dodává možnost hledat suroviny i během denního cyklu, jenž by v otevřených prostorách města byl kvůli probíhající válce životu nebezpečný. Jen upozorním, že do podzemních prostor by se měli vydat pouze zkušení hráči, kteří si klidně mohou brouzdání odpadními vodami okořenit ještě souboji s agresivními rváči.

Zajímavou možností je modul trhu, v němž se setkáte s lidmi cestujícími do pobořeného města, aby nabídli své potraviny výměnou za cennosti nebo našli útočiště před útrapami války, jež zasáhly také venkov. Toto rozšíření nabízí velkou řadu voleb – budete mírumilovně směňovat zboží, krást jej nebo přímo drancovat? Vše se projeví do vaší pověsti, takže se klidně může stát, že se vám brány svobodného obchodu zavřou navždy. Záleží čistě na vašem svědomí a míře zoufalství, které sužuje vaši skupinu přeživších.

Na závěr jsem si nechal pětici příběhů přinášejících do rutinního boje o život nový svěží vítr. Každý z nich ukazuje pohled na odvrácenou tvář války. V Bok po boku se spojíte s lidmi ze sousedství a budete se o ně starat, scénář Epidemie vás donutí po všech koutech shánět vzácné léky, v Uprchlících se budete starat o zoufalé duše a ukrývat je před nájezdníky. Ty a já se zabývá romancí na pozadí válečného sporu a mým osobním favoritem se stal Krvavý sníh, v podstatě detektivka v uzavřeném prostředí, v níž nelze věřit nikomu a ničemu. Každý příběh přináší nové mechaniky a zároveň kratší, intenzivnější zážitek.

Další hodiny v sutinách

Ještě hledáte další důvody, proč se do Příběhů města sutin znovu pouštět? Za každý překonaný úkol na vás čeká obálka s lákavým obsahem. Ten si můžete zařadit mezi karty ze základní krabice hry. Můžete se sice do „legacy“ obálek vloupat hned ze startu (opět záleží jen na vašem svědomí), ale já si takové postupné úplatky od vývojářů opravdu nechám líbit. Když totiž na zaslouženou kartu narazíte během další partie, vzpomenete si na prožité chvilky během plnění scénáře, což se u deskovek tak často nevidí.

V krabici Příběhy města sutin tedy naleznete ve své podstatě obsah odpovídající třem až čtyřem klasickým rozšířením, a vše samozřejmě grafickým stylem odpovídá základní verzi This War of Mine. Ve světle těchto skutečností se tak nemůže zdát cena mezi osmi a devíti stovkami vysoká, společnost Albi si je totiž zaslouží do posledního haléře. Fanoušci stolní hry na motivy díla 11bit Studios nemají o čem přemýšlet. A troufnu si tvrdit, že pokud vás zaujala původní koncepce, tak v této krabici najdete další hodny napínavé zábavy.

Líbí se nám:

  • čtyři rozšíření v jedné krabici
  • jednotlivé moduly hodně pozmění hratelnost
  • příběhové scénáře jsou nabité emocemi
  • Válečný deník
  • mezi přeživší zavítala kočka

Vadí nám:

  • že ztratíme na dlouhé hodiny kontakt s vnějším světem
  • drastické karty pozbývají varování ze základní verze
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama