Tvůrci obsahu obdrželi zarážející pokyny od vydavatele hry Black Myth: Wukong
i Zdroj: Game Science
Wukong Novinka Tvůrci obsahu obdrželi zarážející pokyny od vydavatele hry Black Myth: Wukong

Tvůrci obsahu obdrželi zarážející pokyny od vydavatele hry Black Myth: Wukong

Jan Urbančík

Jan Urbančík

49
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Nemají podle nich zmiňovat čínskou politiku, covid či „feministickou propagandu“.

Reklama

Už zítra vychází velmi očekávaná akční hra Black Myth: Wukong (PC a PS5) od čínského studia Game Science, kterou jsme si poprvé vyzkoušeli na loňském Gamescomu. Před pár dny dorazily první zahraniční recenze, které byly velmi pozitivní, i když zmiňovaly poměrně velké množství bugů či problémy s optimalizací. Kromě toho se ale vynořila podivná kauza, u které nějakou nebylo jasné, jak to doopravdy je.

Vše začalo ve čtvrtek 17. srpna, kdy se na internetu objevil screenshot pokynů pro tvůrce obsahu, kteří obdrželi klíč ke hře. Kromě jednoho pozitivního pokynu „Užijte si hru“ se dokument zaměřoval hlavně na to, co tvůrci dělat nemají. Začátek se zdá ještě relativně normální, neurážet ostatní hráče či influencery, nepoužívat urážlivý jazyk nebo humor, další body už jsou ale poněkud zarážející.

Na třetím řádku se kromě politiky, násilí či nahoty zmiňuje pojem „feministická propaganda“, což je sám o sobě poněkud politicky zabarvený termín. Ještě bizarněji pak působí řádek následující, kde se mluví o tom, že tvůrci nemají používat slova jako karanténa, izolace nebo Covid-19. Poslední bod pak zmiňuje, že tvůrci obsahu nemají mluvit o politice, názorech a novinkách, které se týkají čínského herního průmyslu.

Tvůrci obsahu obdrželi zarážející pokyny od vydavatele hry Black Myth: Wukong
i Zdroj: Paul Tassi

Jako první se screenem přišel francouzský tvůrce obsahu Benoit Reinier s přezdívkou ExServ, který ho sdílel na sociální síti BlueSky a následně podrobněji popsal ve videu na YouTube s tím, že už se hrou nechce mít nic společného a nebude ji pokrývat. 

Magazín VideoGames.si se s Reinierem spojil a ověřil pravost e-mailů, které dostal. Tvůrců, kteří pokyny obdrželi, bylo ale více, s jedním dalším se spojil známý novinář Paul Tassi z Forbes, který rovněž potvrdil pravost e-mailů. Všechny pochází od společnosti Hero Games, spoluvydavatele Black Myth: Wukong a zároveň hlavního investora ve vývojářském studiu Game Science.

Nutno říct, že tyto pokyny opravdu dostali jen tvůrci obsahu, nikoli recenzenti, ale i tam byl celý proces velmi zvláštní. Novinář Travis Northup z IGN v podcastu Bitcast řekl, že měli vývojáři požadavky, které už zasahovaly do tvorby recenze, například chtěli omezit délku recenze na nejvýš 10 minut. Northup dodal, že IGN s několika podmínkami nesouhlasilo a vybojovalo si možnost od nich ustoupit, ale menší média takové možnosti nemají.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama