Victor Vran - v kůži démonobijce
Preview Victor Vran Článek Victor Vran - v kůži démonobijce

Victor Vran - v kůži démonobijce

Jan Kalný

Jan Kalný

3

Jako Victor Vran se vydáváme na zajímavou cestu plnou soubojů. Před námi stojí spousta démonů a za námi jejich mrtvoly. Zajímavých her není nikdy dost a Victor Vran je rozhodně jednou z nich.

Reklama

Přišel jsem, viděl jsem, zabil jsem

Tvůrci z Haemimont Games, známí především díky strategické sérii Tropico, už nějaký ten pátek pracují na akčním RPG titulu Victor Vran, který se nedávno objevil v Early Access na Steamu. Jako hlavní hrdina, který má shodou náhod stejné jméno jako samotná hra, se pokusíme zabít všechno, co nám stojí v cestě.

Minimálně takhle se aktuálně hra prezentuje. I přes to, že má současná verze hry jakýsi malý náznak příběhu v úplném úvodu, je to všechno co dostanete. Tvůrci údajně nechtějí prozrazovat příběh a rozdělovat ho, zatímco samotný herní obsah není hotový.

I přes to se ale v roli Victora Vrana vydáváme skrze různé lokace ve světě, kde démoni vyhráli a zabíjíte vše, co se vám postaví. Ať už je to pavouk, kostlivec nebo něco na způsob ducha.

M.M.M. - Mobilní mlecí mašina

Victor Vran je hack ‘n’ slash hra. Což je doufám jasné už z obrázků, videí nebo samotného popisu hry. Rozhodně si ale pod tímhle slovem nepředstavujte nic odlišeného od podobných her. Victor Vran zkrátka není originální. Má své vlastní nápady, má svůj vlastní svět a své vlastní systémy, ale kolem a kolem nejde o nic, co byste už někde neviděli.

I když tedy zrovna nezačínám nijak veselými slovy a vypadá to, jako by tahle hra byla prostě neoriginální blbost, opak může být pravdou. A zdůrazňuji - může. K tomu se ale dostanu za moment.

Jak už tu několikrát padlo, Victor Vran je prostě mlecí stroj, který rozmašíruje úplně všechno a všechny. Dobrá zpráva je, že je to váš mlecí stroj, takže je na vás, jak přesně budete nepřátelé zabíjet. K dispozici máte tři základní typy zbraní. Meč, pro poměrně rychlé skupinové zabíjení; kladivo, určené spíše na těžší nepřátele a střelná zbraň se hodí na dálku.

Všechny tři typy mají, nebo budou mít, navíc své subtypy. Například u meče tak můžete najít kromě prostého mečíku i rapier s úplně odlišnými útoky.

Zbraně získáváte v podstatě pořád. Můžete je najít z padlých nepřátel, v truhlách, za dokončení výzev, z bossů, mini bossů, můžete si je koupit, najít nebo je můžete dostat za level up… Možností je spousta. Po chvíli hraní budete mít tolik zbraní, že by se nedopočítal ani Chuck Norris. Samozřejmě to neplatí jen u zbraní, ale také nejrůznějších lektvarů, démonických schopností nebo karet.

Poslední dvě zmíněné položky jsou také důležitou součástí hry. Díky nim dostanete přístup jak k pasivním, tak aktivním schopnostem, které vás nejednou vytáhnou z kaše. Nebo v tomhle případě pavouky zamořeného dusného dungeonu.

Ačkoli věřím, že to zní dobře, nenechte se zmýlit. Tímhle tak nějak úprava postavy končí. Máte sice ještě možnost si změnit brnění, ale kromě základního dostanete akorát jedno speciální za podporu hry ve stádiu Early Access. Jestli v pozdějších fázích dostanete další, to opravdu nevím, ale po pěti hodinách hraní, kdy jsem se dostal na konec, jsem dostal jen výše zmíněné položky. Jak už jsem ale řekl, tím úprava postavy končí. Nemáte tu žádný strom dovedností, žádné dodatečné odemykatelné věci (kromě slotu na zbraně a démonické schopnosti), žádné upgrady. Rozhodně to ale není na škodu. Victor Vran se sice jeví jako oškubané kuře vedle svých konkurentů, ale přesně v tom se také skrývá možný úspěch téhle hry.

Veteráni hack ‘n’ slash RPG her, kteří celý život proseděli u Diabla a podobných her, odhodí Victora Vrana jako pytel brambor. Naopak ti, kteří nikdy podobné hry nehráli, láká je to a nechtějí pro začátek nic složitého - přesně pro ty je Victor Vran vynikající volbou.

Celá hra navíc probíhá velmi jednoduchým způsobem. Pomocí klasické kombinace WSAD se pohybujete, levým tlačítkem myši útočíte, pomocí Q a E spouštíte speciální schopnosti zbraně, pravým tlačítkem myši otáčíte kamerou, prvními čtyřmi čísly používáte démonické schopnosti nebo lektvary, mezerníkem skáčete, shiftem uděláte kotoul a tím to končí. Ovládání je intuitivní a během chvíle se ho naučí i cvičená opička.

Celé hře ani nijak zvlášť Early Access neškodí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Chybí sice příběh a dabing, i texty jsou neúplné, hra jako taková ale působí celistvě. Pomocí mapy ve vaší „základně” se můžete přemisťovat do jednotlivých dungeonů, které navštívíte, nebo samotných velkých lokací, ze kterých můžete do zmíněných dungeonů vejít. Každá oblast a dungeon má navíc svůj vlastní soubor výzev. Někdy vás hra vyzve k tomu, abyste zabili pět stovek pavouků, někdy naopak abyste našli všechny skryté truhly. Ze začátku nejsou výzvy nijak těžké, pak ale přijdou na řadu ty těžší a s obtížnějšími nepřáteli se z toho stává maraton krvavým sadem, ale o to větší je to zábava.

A pokud by vám i tak přišla hra lehká, můžete si od určitého levelu zapnout tzv. „Hexy”, které prostě a jednoduše udělají z nepřátel ještě těžší a nebezpečnější monstra.

„Victor Vran je prostě mlecí stroj, který rozmašíruje úplně všechno a všechny. Dobrá zpráva je, že je to váš mlecí stroj, takže je na vás, jak přesně budete nepřátelé zabíjet.”

Krvavá slizká láva

Jak už jsem zmínil, hra aktuálně postrádá příběh, většinu textů a dabing. Zvuky a hudba tu naštěstí jsou. Stejně tak jako poměrně kvalitní vizuální stránka. Celkově vzato nemám ani k jednomu výhrady. Hudba je sice nevýrazná a zvuky jednotvárné, ale hře to nijak neškodí.

Stejně tak jako grafická stránka hry, která sice nepřekvapí, ale rozhodně ani neurazí. Snad jen by hře pomohlo více světelných zdrojů. Naštěstí ji naopak vyzdvihují povedené lokace.

Mimo to jsem ve hře nezaznamenal ani žádné bugy nebo chyby. Maximálně drobné chybičky v animaci nebo se občas postava zasekne o nějaký malý předmět, ale nic, co by nešlo vyřešit obyčejným skokem.

Celkově vzato je Victor Vran v rámci audiovizuálu poměrně standardní hrou, kterou navíc doplňuje v podstatě nulový počet bugů a chyb.

Náš gameplay

Zabíjení není nikdy dost

Victor Vran je prostě zvláštní případ hry, která se jeví, jako by nebyla určená hráčům tohohle žánru. Oproti konkurenčním hrám je prostě malá. Nenabízí velký počet RPG prvků a zabíjení je zkrátka to nejdůležitější a možná i to jediné, o co v téhle hře jde.

Ale neberte mě zle. I když si hráči podobných her najdou lepší tituly, Victor Vran dozajista bude mít svou základnu loajálních fanoušků. Koneckonců, hra to není špatná. Je zábavná a zajímavá. Pokud tenhle žánr nepatří mezi vaše nejoblíbenější, Victor Vran je pravděpodobně skvělou volbou jak se vyblbnout u něčeho nového. I tak by hře ale neuškodilo pár RPG aspektů navíc.

Pokud ale patříte mezi hráče, co si chtějí užít celý zážitek a hrát několik desítek hodin, pak v tenhle moment ruce pryč. Victor Vran sice nějakou tu chvíli vydrží, ale rozhodně se nejedná o desítky hodin.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama