Proč lidé kupují PlayStation 4, Xbox One nebo Wii U?
Novinka Proč lidé kupují PlayStation 4, Xbox One nebo Wii U?

Proč lidé kupují PlayStation 4, Xbox One nebo Wii U?

Michal Burian

Michal Burian

127

Na PS4 se hráči zajímají o rozlišení, na Xbox One o značku a na Wii U o zábavu.

Reklama

Když se někdo hádá, že jedná konzole je lepší než druhá, tak většinou do diskuze přispěji svým příspěvkem a napíšu, že podobné hádanky jsou zbytečné, protože každá konzole má něco do sebe, něco svého, co jednoduše hráče přitáhne. To mi nikdo nevymluví a dokazuje to i nejnovější průzkum analytické firmy Nielsen, které se zeptala lidí, proč si koupili PlayStation 4, Xbox One nebo Nintendo Wii U.

Podle průzkumu se hráči rozhodují podle několika faktorů. U PS4 zazněly nejčastěji odpovědi, že má lepší rozlišení. Následuje Blu-ray přehrávač, knihovna her, rychlejší a výkonnější procesor a v neposlední řadě, že ho chce rodina. U Xbox One jde lidem zase o značku, inovativní funkce, výkon, exkluzivní hry a zábavu. Wii U je kapitola sama pro sebe, pro tu se hráči rozhodují, když chtějí zábavu, konzoli pro děti, lepší cenu/hodnotu, zpětnou kompatibilitu a exkluzivity.

S těmito výsledky bych celkem souhlasil. Průzkum jde dál a odhaluje, respektive potvrzuje dřívější tvrzení Sony, že 59 procent nových majitelů PS4 vlastnilo Xbox 360, zatímco 43 procent nových majitelů Xbox One mělo dříve PS3. Sony se tak daří více přitáhnout hráče, kteří z minulé generace hráli na konkurenční konzoli.

Zajímavé je, že pro Xbox One se podle průzkumu rozhodlo více hráčů, kteří nevlastnili předešlou generaci (ať už X360 nebo PS3). Podle všeho jde ale o menší procento, každopádně je fajn, že Microsoft dokáže na svou stranu přilákat nové hráče, kteří s minulou generací neměli zkušenosti. Pravděpodobně se o to postaralo větší zaměření na celkové multimediální centrum a potom také nižší cena.

Připomeňme, že Sony prodala více než 18,1 milionů kusů konzolí PlayStation 4 po celém světě, zatímco Microsoft v listopadu 2014 prozradil, že vyexpedoval téměř 10 milionů kusů Xbox One.

U předešlé generace konzolí byla situace opačná, tam dlouhou dobu vedl Xbox 360, ale na konci životního cyklu ho začal PS3 dohánět. Bude se situace opakovat, dožene Xbox One zatím suverénní PlayStation 4?

* Průzkum byl dělán u hráčů starších 13 let.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama