Na další Deus Ex si počkáme, tvrdí různé zdroje
Deus Ex Novinka Na další Deus Ex si počkáme, tvrdí různé zdroje

Na další Deus Ex si počkáme, tvrdí různé zdroje

Martin Cvrček

Martin Cvrček

19

Z důvodu nízkých prodejů Deus Ex: Mankind Divided se prý ve studiu Eidos Montreal soustředí na vývoj Avengers, dalšího Tomb Raidera a vlastní hry na motivy Guardians of the Galaxy.

Reklama

Jestli jste dohráli loňský Deus Ex: Mankind Divided, zajisté jste měli tu čest s překvapivě otevřeným koncem hry. Někoho přirozeně naštval, v první řadě však kvůli němu nebyl důvod k pochybám o tom, zda se dočkáme dalšího dílu. Jak se ale zdá, ty pochybnosti jsou přeci jen na místě.

V posledních dnech se z různých zdrojů vyloupla informace, že byl vývoj dalšího Deus Ex, který by uzavřel příběh Adama Jensena a jeho boje proti Iluminátům, odložen na neurčito. Zprvu se mluvilo o zdroji serveru Kotaku a dnes se stejnou informací přišel britský Eurogamer.

Z informací vyplývá, že nepříliš vysoké prodeje Mankind Divided v kombinaci s nedávno oznámenou dohodou mezi Square Enix a Marvelem vyústily v rozhodnutí odložit vývoj dalšího Deus Ex na neurčito. Jinými slovy se ho v následujících letech prostě nedočkáme.

Ve studiu Eidos Montreal, v němž vznikly hry Deus Ex: Human Revolution, Thief a Deus Ex: Mankind Divided, se místo toho mají soustředit na spolupráci s Crystal Dynamics při vývoji projektu Avengers dalšího Tomb Raidera, který má podle domnělého úniku nést název Shadow of the Tomb Raider. V Eidos Montreal údajně připravují i vlastní hru, která bude pro změnu využívat svět Strážců Galaxie (Guardians of the Galaxy).

Pokud jsou informace pravdivé, společnost Square Enix, která vlastní práva na Deus Ex, není spokojená s prodeji Mankind Divided. A tak přikázala zaměřit síly spíše na podporu série Tomb Raider a na spolupráci s Marvelem a z ní vzniknuvší projekty.

Skoro se zdá, jako kdyby se měl z dalšího Deus Ex stát konkurent mýtického Half-Life 3. Na pokračování série Half-Life koneckonců čekáme už desátým rokem, a to navzdory faktu, že tvůrci ze studia Valve nechali příběh série značně otevřený.

Zatím je však třeba brát informace s určitou rezervou. Nabízí se třeba otázka, zda může Eidos Montreal skutečně chystat vlastní hru na motivy Strážců Galaxie, když je tato značka už nějakou dobu svěřena do rukou Telltale Games, kteří ji využívají při tvorbě nové epizodické série. Že by v Marvelu až tak sázeli na oblibu Guardians of the Galaxy?

Podle Eurogameru přitom mělo dojít k uzavření příběhu Adama Jensena už v Mankind Divided. Během vývoje však hra značně nabobtnala, a tak tvůrci vzali pera a nůžky a začalo se škrtat a stříhat, aby po pěti letech vývoje mohl nový Deus Ex vyjít alespoň v nějaké podobě.

Je samozřejmě možné, že k uzavření příběhu dojde prostřednictvím knihy, komiksu či jiného média spadajícího do iniciativy Deus Ex Universe. 23. února sice vyjde druhé a zároveň poslední příběhové DLC Mankind Divided, ale to bude vyprávět samostatný příběh zasazený do období mezi Human Revolution a Mankind Divided.

Lidé z Eidos Montreal poskytli vyjádření, že stále pracují na rozšíření světa Deus Ex, ale tato snaha může zahrnovat jen podporu Mankind Divided a herního módu Breach, který se nedávno objevil na Steamu jako samostatný free-to-play titul. Aktuální jednání vývojářů tedy není v rozporu s tím, co tvrdí zdroje Eurogameru a ostatních, takže znepokojivé informace nejde vyvrátit ani potvrdit. Fanoušci Deus Ex by se tudíž měli pro všechny případy připravit na dlouhé a nejisté čekání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama