Díky vám si lidé koupí hru, vzkazuje Square Enix tvůrcům Denuva
Novinka Díky vám si lidé koupí hru, vzkazuje Square Enix tvůrcům Denuva

Díky vám si lidé koupí hru, vzkazuje Square Enix tvůrcům Denuva

Martin Cvrček

Martin Cvrček

101

Square Enix zase jednou píchá do včelího hnízda a zajímavým způsobem chválí tvůrce kontroverzní protipirátské ochrany.

Reklama

Protipirátská ochrana Denuvo je s ohledem na její účinek a vliv na výkon her jedním z kontroverzních a často probíraných témat, která zrovna hýbou herním průmyslem. Teď přilévá olej do ohně společnost Square Enix.

Na oficiálním webu Denuva si můžete přečíst kladné citáty tří studií, která Denuvo využívala nebo využívají. Najdeme tu vyjádření Cryteku a id Software, které je v obou případech poměrně neutrální a spíše než samotnou ochranu chválí spolupráci s jejími autory. Čemuž se nelze příliš divit, koneckonců z nového Dooma od id Software byla ochrana Denuvo nedávno odstraněna a Crytek může být v tuto chvíli rád, že ještě má dost sil na to, aby vůbec nějaké hry vyvíjel. Nemluvě o tom, že ochranu také odstranil, pro změnu ze své VR hry The Climb.

Třetí citace od Square Enix je ale o poznání odlišná. Posuďte sami: „Děkujeme za výbornou službu, kterou váš tým poskytuje - je skvělé s vámi spolupracovat! Právě díky vám si lidé musí koupit hru.“

Jak se zdá, ve Square Enix jsou přesvědčení, že nebýt Denuva, jimi vydávané hry by PC hráči nekupovali. Jinými slovy by je prostě pirátili. Je to dost odvážné tvrzení, které nepochybně zase zvedne nejednoho odpůrce Denuva a dalších protipirátských ochran ze židle. Samozřejmě se dá říct, že tu možná někdo dělá z komára velblouda, ale citace mimo jiné naznačuje, že z titulů od Square Enix nejspíš Denuvo hned tak nezmizí, protože je s ním a s jeho vlivem společnost spokojená, i když stále přibývá případů, kdy je Denuvo rychle prolomeno.

V kontrastu se Square Enix tu samozřejmě stojí společnosti, které protipirátskou ochranu nevyužívají nebo ji brzy stáhnou, přičemž nejvýraznějším hráčem v této partii je samozřejmě CD Projekt RED, tvůrce Zaklínače. CDPR a podobná studia dokazují, že spíše než účinná protipirátská ochrana prodává kvalita nabízené hry. Nebo velmi účinný marketing.

Denuvo přitom využívá celá řada nedávno vydaných her od Square Enix. Patří mezi ně Deus Ex: Mankind Divided, NieR: Automata, Dragon Quest Heroes 2, Rise of the Tomb Raider nebo Just Cause 3. Denuvo chránilo i Hitmana, z něj ale byla ochrana odstraněna poté, co se tvůrci z IO-Interactive osamostatnili a dostali značku do svých vlastních rukou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama