Přiblížen systém mikrotransakcí v Middle-earth: Shadow of War
Middle-earth: Shadow of War Novinka Přiblížen systém mikrotransakcí v Middle-earth: Shadow of War

Přiblížen systém mikrotransakcí v Middle-earth: Shadow of War

Martin Cvrček

Martin Cvrček

26

Za reálné peníze či herní měnu lze koupit krabice s výbavou a skřetími následovníky nebo rychlejší postup po úrovních. Tvůrci však slibují, že veškerý obsah půjde získat prostým hraním.

Reklama

Společnost Warner Bros Interactive si už zase zahrává s ohněm. Tentokrát ale nejde o zmršenou PC verzi očekávaného titulu (aspoň zatím), nýbrž o systém mikrotransakcí v singleplayerové hře, konkrétně v Middle-earth: Shadow of War. To, že ve hře budou mikrotransakce přítomné, víme už dlouho, až nyní ale došlo k přiblížení celého systému, a to prostřednictvím nedávného streamu.

Obchod v hlavním menu Shadow of War, v němž lze platit in-game měnou nebo reálnými penězmi, nabídne v první řadě dva typy krabic. První z nich jsou Loot Chests a najdete v nich vybavení (zbraně a zbroje) různých kvalit, které zlepšuje vlastnosti hlavního hrdiny Taliona. Navíc z nich lze získat XP Boosty, díky nimž budete rychleji postupovat po úrovních.

Druhým typem krabic jsou War Chests. Ty pro změnu zahrnují skřetí následovníky, opět v různých kvalitách, kteří vám pomohou s vybudováním silné armády. V těchto bednách můžete najít i Training Orders, umožňující úpravu nebo zvyšování úrovně vašich skřetů. V obchodě lze dále koupit samotné XP Boosty a také Bundly, tedy balíky Loot Chests, War Chests a Boostů.

Herní měna se jmenuje Mirian a můžete ji získat ničením výbavy, likvidací speciálního typu skřeta, který nese název Treasure Orc, dále nacházením úložišť Mirianu ve hře nebo ničením skřetí výbavy. Za skutečné peníze získáte zlato (Gold), které lze vyměnit za lepší Loot Chests, War Chests, Boosty a Bundles. Jestli ale nechcete utrácet reálné peníze na Steamu, PlayStation Store nebo Xbox Store, můžete získat Gold i za plnění speciálních komunitních výzev nebo po dosažení významných milníků během hraní hry.

Tvůrci zdůrazňují, že veškerý obsah v základní hře lze získat prostým hraním. V Middle-earth: Shadow of War tedy nenajdete něco, co by bylo možné získat jen a pouze prostřednictvím mikrotransakcí. Krabice, XP Boosty a možnost jejich pořízení za reálné peníze je tak jen cestou, jak si z jakéhokoliv důvodu urychlit a usnadnit postup, ať už jde o levelování Taliona, získávání jeho výbavy nebo verbování skřetích následovníků.

Stále jde ale o mikrotransakce v singleplayerové hře, což řada hráčů nenese moc dobře. Na to doplatila už společnost Square Enix v případě loňského Deus Ex: Mankind Divided. I v něm byly mikrotransakce spojené se singleplayerem a s možností usnadnit postup. A i v jeho případě platilo, že téměř vše, co jste si mohli koupit za peníze, jste snadno získali prostým hraním. Přesto se často ozývaly nespokojené hlasy hráčů, přičemž mnozí tvrdili, že vývojáři takto prodávají spíše cheaty než nějaký skutečný, hodnotný obsah. Což je do určité míry pravda.

Bude určitě zajímavé sledovat, jak budou hráči na mikrotransakce reagovat. Už nyní se tvoří dva tábory, z nichž jeden tvrdí, že mikrotransakce nemají v singleplayerové hře už z principu co dělat, zatímco druhý hájí Warner Bros tvrzením, že nás přece nikdo nenutí za cokoliv platit. V první řadě bude ale zajímavé zjistit, jak celý systém ovlivní hraní Middle-earth: Shadow of War bez toho, aniž byste si v něm kupovali něco navíc. Osobně se každopádně nemohu zbavit dojmu, že když se systém krabic, který je mnohými vnímán jako obyčejný gambling, dostává i do singleplayerových titulů, tak je s tímhle průmyslem něco vážně špatně.

Je třeba podotknout, že mikrotransakce, které zpravidla poskytují kosmetický obsah, jsou celkem běžné v multiplayerových titulech. V nich jsou omlouvány tím, že jejich prodej financuje vývoj hodnotného dodatečného obsahu, který tak může být zdarma pro všechny majitele hry. A světe div se, občas to vážně funguje ke spokojenosti všech. Middle-earth: Shadow of War však není ten případ. Nejen že nejde o multiplayerovou hru, ale navíc se připravuje tradiční, do určité míry příběhový dodatečný obsah, který bude samozřejmě placený.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama