Call of Duty: Black Ops 4 místo kampaně přichází s Battle Royale módem
Call of Duty: Black Ops 4 Novinka Call of Duty: Black Ops 4 místo kampaně přichází s Battle Royale módem

Call of Duty: Black Ops 4 místo kampaně přichází s Battle Royale módem

Vojtěch Zikán

Vojtěch Zikán

44
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Hra nabídne Blackout s mapou tisíckrát větší než Nuketown, tři zombie mapy v den vydání či PC verzi běžící na síti Battle.net.

Reklama

Dnešní odhalení Call of Duty: Black Ops 4 s sebou neslo velká očekávání, ale i obav. Minulý měsíc kolovaly po internetu náznaky toho, že nový díl akční série nepojede v zajetých kolejí a opustí klasickou kampaň pro jednoho hráče. Nyní to máme černé na bílém - Black Ops 4 nebude obsahovat příběhovou kampaň. Místo ní se dočkáme překopaného multiplayeru, zombie módu a také dlouho spekulovaného Battle Royale, jenž proslavilo PUBG a Fornite.

Jako první na řadu přišel multiplayer. Ten se představil v akcí nabitém traileru, který potvrzuje zasazení mezi druhý a třetí díl Black Ops. Avšak hra více hráčů pořád zůstává při zemi, žádné jet packy či wallrunning. Přesto se vrací skluz, plavání a střílení pod vodou. Mimoto hlásí návrat i specialisté. Black Ops 4 je opravdu dost podobné Overwatch od Blizzardu. Zatím ohlášení specialisté jsou Ruin, Firebreak, Seraph, Battery a nováčci Crash, Ajax, Recon a Tork. Stáří známí mají své schopnosti a zbraně poupravené a dočkali se i řady novinek. Ruin může používat pro přitáhnutí grapple hook, zatímco Seraph dokáže na zem pokládat ostnatý drát. V traileru si lze všimnout i mobilního štítu či možnosti vytvořit umělou zeď.

Vojáci jsou mnohem odolnější než předtím a jestliže jste předtím nešli po ranách do hlavy, teď byste měli. Regenerace zdraví je minulostí, místo toho se hráč musí sám ošetřit za pomocí injekcí, které může použít kdykoliv, klidně i během přestřelky, jelikož stejně jako v Infinite Warfare můžete využívat levou ruku k házení granátů či používání speciálních schopností. K tomu se váže i nový specialista, Crash, který funguje jako medik. Kromě sebe tak může vyléčit i své nejbližší spojence.

Zapomeňte na to, že vám uprostřed přestřelky dojdou granáty. Stejně jako v Titanfallu 2, i zde se vám po čase vaše vybavení automaticky doplní. Velké změny se dočkaly i zbraně, jelikož každá zbraň se chová jedinečně. Počet map nevíme, avšak co se týče velikosti, čekejme střední až malé. S tím také souvisí počet hráčů. Treyarch místo klasického 6 vs.6 se rozhodl pro 5 vs. 5. Podle designerů multiplayeru tento počet odpovídá jádru hry, který má více stavět na taktické spolupráci. To je hlavně poznat na tabulce vašeho skóre. Už se nezobrazují vaše počty zabití a úmrtí, ale pouze váš poměr zabití/smrtí. Hráči se mají více soustředit na týmovou hru místo honění se za skórem.

Podobnost s Overwatch navíc ještě podtrhuje nová kategorie v Create-a-Class systému nazvaná Gear, kde si mohou hráči například vzít neprůstřelnou vestu jako brnění. Již z dřívějška víme, že se vrací Pick 10 systém a perky. Návrat hlásí i socrestreaky, které můžeme zahlédnout v traileru.

Jelikož chybí klasická kampaň, dočkáme se místo ní několika misí pro jednoho hráče, které se zaměří na pozadí a schopnosti jednotlivých specialistů. Svým způsobem tak vyplní příběhovou mezeru mezi druhým a třetím Black Ops. Zároveň fungují jako představení pro nové hráče. Treyarch se převážně zaměřil na znovuhratelnost, možnost hrát s přáteli a získávat nové zkušenosti. Možnosti úprav mají být ohromné.

Zombie mode posouvá hranice ještě dál. Poprvé v historii Call of Duty budou v den vydání obsahem hry rovnou tři zombie mapy. První mapa nese název Blood of the Dead a jedná se o remake nejoblíbenější mapy fanoušků, Mob of the Dead. Opět se tak podíváme do zamořeného Alcatrazu, kam se vydala čtveřice hlavních hrdinů z předchozího dílu, aby zajistili krev prokletých gangsterů, která jim zajistí jejich přežití. Dvě zbývající mapy budou vyprávět úplně novou kapitolu, která od první zmíněné mapy je zasazena do nového universa s novými postavami.

První nová mapa je zasazena do starověkého Říma a jmenuje IX. Druhý zombie zážitek zase nese jméno Voyage of Despair a budeme se plavit na Titaniku společně s hordami nemrtvých. Čtyři nové postavy (Shaliz, Bruno, Diego a Shaun) jsou po vypití neznámého elixíru přepraveny do minulosti, kde musí čelit hordám nemrtvých a neznámému kultu. Treyarch předělal zombie mód tak, aby vyhovoval všem podle jejich libosti. Je tedy na vás, zda budete kosit zombíky palebným arsenálem, kladivy či holými pěstmi. Stejně tak je na vás, podle jakých pravidel budete hrát.

Funkce nazvaná Custom Mutations nabízí hráčům více jak 100 možností, jak si upravit svoji hru. Můžete tak nastavit vaše či nepřátelské zdraví, počet kol či rychlost zombíků. Zároveň s tím se mohou hráči zombíků dočkat sezonních událostí a možnost soupeření mezi sebou. Komunita si tak může vytvářet své vlastní výzvy, které bude napříč ostatními fanoušky sdílet a jednotlivci tak mohou tyto výzvy podstoupit. Hráči samotáři navíc mohou na pomoc zavolat umělou inteligencí ovládaného parťáka, který jim bude pomáhat kosit hordy nemrtvých.

Battle Royale je skutečností a je pojat velkolepě. Všech deset let, co Black Ops série existuje, bude spojeno v jednu velkou událost. Blackout je název BattleRoxal módu od Treyarchu. Je více jak 1500krát větší než Nuketown a obsahuje v sobě komponenty map napříč všemi díly Black Ops. Vrací se i stará známá výbava i tváře. Hráči se mohou převtělit do Masona, Reznova, Menendeze či Richtofena a Dempseyho ze zombie módu. Vedle toho navíc hráči mohou usednout do řady vozidel, od tanků přes džípy až po helikoptéry.

Když bylo řečeno, že PC verze Black Ops 4 se bude lišit od předchozích let, nikdo rozhodně nečekal, že takto. Black Ops 4 běží pouze na službě Battle.net, na Steamu již hru neseženete. S vývojem PC verze hry pomáhal Beenox společně s Blizzardem. Právě Blizzard byl poradcem Treyarchu při vývoji multiplayeru a jeho podobnosti s Overwatch. PC hráči se mají připravit na 4K rozlišení, dedikované servery a možnosti nastavit si snímky za sekundu.

Opět se dočkáme měsíční exkluzivity pro konzoli PlayStation 4. Sony si nechala prodloužit smlouvu s vydavatelským domem, a tak všechen dodatečný obsah nejdříve dostanou majitelé verze pro Playstation. Ohledně změny či podoby DLC politiky nepadlo ani slovo, avšak se vrací (ne)oblíbené COD Points používající se k zakoupení mitrotransakcí. Treyarch také vyvrátil mýtus, že připravují verzi pro platformu Nintendo Switch. Majitelé přenosné konzole tak mají smůlu.

Ačkoliv dnešní večer přinesl opravdu mnoho informací, a další ještě přijdou, hráče ve velkém ranila absence příběhové kampaně pro jednoho hráče. Nedivíme se. Kampaň byla u série Call of Duty jedním z jeho pilířů již od počátku z roku 2003. Jak a jestli Black Ops 4 opravdu vyplní příběhovou mezeru mezi druhým a třetím dílem si musíme počkat až na 12. října, kdy hra vychází na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Call of Duty: Black Ops 4 předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama