Po téměř ročním čekání vyšla česká hra Attentat 1942 v Německu
Attentat 1942 Novinka Po téměř ročním čekání vyšla česká hra Attentat 1942 v Německu

Po téměř ročním čekání vyšla česká hra Attentat 1942 v Německu

Michal Burian

Michal Burian

6
Platformy Windows PC Apple Mac

Historicky přesná počítačová hra byla tamním úřadem blokována kvůli nacistické symbolice.

Reklama

Na Univerzitě Karlovy a Akademii věd mohou slavit. Po téměř ročním čekání vychází jejich počítačová hra Attentat 1942 v Německu. Tamní úřady blokovaly hru kvůli nacistické symbolice. Mohlo za to kontroverzní vládní opatření, které zakazovalo zobrazování nacistických symbolů v počítačových hrách. Po nedávné změně tohoto opatření dostal Attentat 1942 povolení od úřadu USK, který počítačové hry před uvedením na německý trh schvaluje. Attentat 1942 se tak začal prodávat v Německu a stal se první PC hrou, jež obsahuje nacistickou symboliku a zároveň získala oficiální rating USK po změně politiky hodnocení.

Po téměř ročním čekání vyšla česká hra Attentat 1942 v Německu

Od teď bude německý úřad USK posuzovat každou hru individuálně s ohledem na její společenskou přijatelnost. Doufejme, že to znamená méně překážet pro tvůrce her s nacistickou symbolikou.

Attentat 1942 vypráví příběhy z období protektorátu z pohledu lidí, kteří okupaci zažili. Hra je založena na filmových rozhovorech, interaktivních komiksech a autentických záběrech. Postavy ve hře a jejich příběhy jsou fiktivní, ale byly vytvořeny na základě historického výzkumu a dobových svědectví.

„Attentat 1942 ukazuje, jak hluboký dopad měla válka a nacistická totalita na životy obyčejných lidí. Hráčům umožňuje ponořit se do živých vzpomínek na ne až tak vzdálenou minulost, do příběhů osobních tragédiích, ale také okamžiků neuvěřitelné odvahy,” říká Vít Šisler, vedoucí projektu a hlavní herní designér.

Recenze Attentat 1942: Lepší než učebnice

Hra Attentat 1942 se na celosvětovém trhu objevila v říjnu 2017 a od té doby získala mnoho cen („Nejlepší výuková hra” na festivalu Games for Change 2018, „Česká hra roku 2017” a nominaci na festivalu IGF 2018 v kategorii Nejlepší příběh. Přesto zůstávala v Německu už téměř rok nedostupná.

„Snažili jsme se vytvořit příběhy a postavy lidí tak, aby co nejvíce respektovaly realitu protektorátu, včetně dobových předmětů a archivních záznamů,“ říká Marie Černá z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. „Odstraňovat nacistickou symboliku z vážné hry o hrůzách nacismu by bylo absurdní,“ doplňuje Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor projektu.

Po téměř ročním čekání vyšla česká hra Attentat 1942 v Německu

„Vítězství Attentatu 1942 na festivalu A MAZE bylo důležitým krokem k oficiálnímu uznání počítačových her v Německu jako kulturního média, které je posuzováno stejně jako ostatní umělecké formy,“ doplňuje Thorsten S. Wiedemann, zakladatel a umělecký ředitel festivalu A MAZE. Úřad USK nedávno udělil povolení nejméně dvěma dalším vážným historickým hrám, které obsahují symboliku Třetí říše. Prozatím nevydaný titul Through the Darkest of Times, zpracovávající občanský odboj v Berlíně během nacistické vlády, obdržela hodnocení pro demoverzi určenou pro německou herní konferenci Gamescom. Stejné hodnocení úřad přidělil mobilní a tabletové hře My Child Lebensborn o výchově dítěte vojáka nacistické armády v poválečné společnosti.

Hru Attentat 1942 vyvinuli odborníci z Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Vývoj hry finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky, Technologická agentura České republiky a Akademie věd České republiky. Zisk z prodeje hry je investován do podpory vědy a výzkumu. Hra je dostupná na digitálních platformách Steam a Humble Store ve verzích pro PC a Mac.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama