Je cyklus tradičních konzolí u konce?
Novinka Je cyklus tradičních konzolí u konce?

Je cyklus tradičních konzolí u konce?

Vojtěch Petržík

Vojtěch Petržík

22
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox One

Nasvědčují tomu vylepšené verze konzolí od Sony a Microsoftu.

Reklama

V současných letech zde máme tři velké konzolové výrobce. Sony, Microsoft a Nintendo, které v posledních 7 letech vyprodukovaly nespočet verzí handheldů 3DS. Nicméně s nepatrně se upravujícími konzolemi jako Xbox One X a PS4 Pro (plus zvěsti o připravovaném Switch 2.0) je celkem racionální důvod, že klasickým evolučním cyklům konzolí, jako je například chronologický postup z PSX na PS2, PS3, PS4, je konec.

Herní analytici jako Mat Piscatella oprávněně zvěstují tyto možné skutečnosti. A důvodů je bezpočet. Například k dnešnímu dni je nám známo, že Sony dodala do obchodů přes 86 miliónů kusů PS4 v průběhu pěti let, a udržela si i v pozdější fázi své prodejní tempo. To je opravdu úctyhodné číslo, díky kterému tato konzole na trhu mezi konkurencí jasně dominuje. Určitě s tím souvisí i bezkonkurenční line-up exkluzivních titulů, které si na jiných platformách nezahrajete.

Je jisté, že v brzké době nás čeká oficiální ohlášení PS5 (spekuluje se o vydání v letech 2020-2022), nicméně stejně jako u předchozí generace, kde nebyl zaznamenán výrazný pokles poptávky na trhu po této konzoli, podpořen hardwarově vylepšenou verzí PS4 Pro, je dost logické, že se se budeme do budoucna spíše setkávat s upravovanějšími, co se do výkonu týče, konzolemi než s čistokrevným přechodem z jednoho cyklu na další, jak jsme byli zvyklí v minulosti. Čím by se dala lépe ošetřit zpětná kompatibilita her, která zrovna Sony doposud schází.

Co si myslíte vy? Ocenili byste takovou formu evoluce? Nebo raději radikální a viditelný skok, jako byl například mezi konzolemi PSX a PS2? Napište nám do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama