Přehled HW novinek z 13. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 13. týdne

Přehled HW novinek z 13. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Intel Arc je konečně venku, AMD chystá další levnou kartu.

Reklama

Arc Alchemist je oficiálně na trhu, ale zatím došlo pouze na dva modely pro notebooky

Na konci března se to konečně stalo, Intel představil a vydal grafické karty Arc, respektive jejich první generaci s označením Alchemist. Jak jsme ale psali už dříve, má to několik háčků. Došlo teprve na karty pro notebooky (desktopové vyjdou až v druhém kvartálu) a co hůř, venku jsou zatím pouze dva modely z plánovaných pěti.

Konkrétně jde o ty nejnižší, tedy Arc A350M a A370M. Nižší model nabídne 6 Xe jader, 6 RT jednotek a frekvenci 1 150 MHz při spotřebě 25 až 35 W. Výkonnější karta má 8 Xe jader i RT jednotek, takt 1 550 MHz a TDP mezi 35 a 50 W. Oba modely mají shodně 4 GB VRAM se 64bitovou sběrnicí.

Přehled HW novinek z 13. týdne

V plánu jsou ještě mnohem výkonnější karty A550M, A730M a A770M s až 32 Xe jádry. Jenže na tyto modely si budeme muset nějakou dobu počkat, podle Intelu zamíří na trh na začátku léta.

AMD údajně připravuje Radeon RX 6300

Na chvíli se přesuneme ke konkurenčnímu AMD, které také plánuje novou grafiku, ale řeč je tentokrát o modelu pro desktopy. Přestože má společnost venku hned několik low-end karet, včetně Radeonu RX 6400, zřejmě jí to nestačí. Jak totiž informoval magazín Videocardz, v nové aktualizaci grafického API se uvádí, že byla přidána podpora pro Radeon RX 6500, 6400 a 6300. Žádný model s označením 6300 však zatím neexistuje.

Zdroj: GPU Open
Zdroj: GPU Open

AMD ho chystá nejspíš pouze pro OEM trh, stejně jako ostatní nižší karty. Videocardz spekulují, že by zde mohlo dojít k výrazné redukci nejenom stream procesorů, ale také video paměti až na 2 GB. Otázka tedy zní, jestli by si taková karta vůbec našla využití, protože v tomto segmentu už je často výhodnější sáhnout po procesoru s integrovaným grafickým čipem.

XeSS dorazí až v létě

Na závěr ještě zpátky k Intelu. Kromě grafik totiž oznámil také nové informace o jeho chystané upscalovací technologii XeSS, která bude konkurovat DLSS od Nvidie a FSR od AMD. Na vydání bohužel nedošlo a dozvěděli jsme se poměrně smutnou zprávu, že XeSS dorazí až na začátku léta, stejně jako další modely grafik pro notebooky a dost možná i první karty pro desktopy.

Zdroj: Intel
Zdroj: Intel

Kromě toho jsme se ale dočkali také oznámení dalších titulů, které budou XeSS podporovat. Intel se chlubí hrami Shadow of the Tomb Raider, Grid Legends, GhostWire: Tokyo, Death Stranding, Bloodhunt, Chorus, Arcadegeddon, Chivalry 2, Hitman 3, Enlisted, Super People, The Settlers, Dolmen či Anvil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama