Super Mario pro Nintendo Switch: přehled & anketa
Speciály Článek Super Mario pro Nintendo Switch: přehled & anketa

Super Mario pro Nintendo Switch: přehled & anketa

Jakub Žežule

Jakub Žežule

1
Platformy Nintendo Switch Switch

Herní ikona Super Mario se na Switchi předvádí ve vynikající formě.

Reklama

Milovaná herní postavička Super Mario oslavila minulý rok své 35. narozeniny, do předčasného důchodu se však zdaleka nechystá. Fanoušci Nintenda nevykazují žádné známky toho, že by se jim populární hrdina omrzel, což rozhodně není jen zásluhou nostalgie a lásky k tradičním herním ikonám.

Jednak se Nintendu nadále daří přicházet s tituly, které si odnášejí vysoká hodnocení z uživatelských i profesionálních recenzí. Především však mnohé z těchto her honosících se jménem Maria ve svém názvu bodují v prodejních hitparádách. Zejména jedna z nich je v tomto ohledu až neuvěřitelně vytrvalá. Neméně úspěšná je přitom i konzole Nintendo Switch. Jaké tituly točící se kolem ikonického hrdiny si na ní tedy mohou hráči zahrát? V anketě nám prozraďte, kterou z nich máte nejraději.

Super Mario Odyssey

Metascore: 97 (uživatelské skóre: 89)

Ukázka: Trailer

Odyssey vyšla ve stejný rok jako samotná konzole Nintendo Switch a s ní i další těžká váha v podobě The Legend of Zelda: Breath of the Wild, přesto se jí podařilo urvat několik ocenění za nejlepší hru roku a stát se tak jedním z hlavních taháků nové platformy. Hra nahradila klasické úrovně se začátkem a cílem otevřenými lokacemi vybízejícími k vlastnímu průzkumu, čímž připomněla přelomový titul Super Mario 64. Objevování skrytých zákoutí i experimentování s převtělováním pomocí roztomilé čepice Cappy si získalo jak nové hráče, tak dlouholeté fanoušky.

Vhodné pro: Milovníky 3D plošinovek a maximálně vyladěných her orientovaných na vlastní průzkum. Sólisty.

Nevhodné pro: Mód dvou hráčů je tu spíše do počtu.

Recenze na Zing.cz

Mario Odyssey
Mario Odyssey

Mario Kart 8: Deluxe

Metascore: 92 (uživatelské skóre: 86)

Ukázka: Představení hratelnosti

Konverze, vylepšení a rozšíření původní hry z éry neúspěšné konzole Wii U je co do prodejů podobně nevyčerpatelným trhákem jako nezdolná GTA V. A není se čemu divit. Na rozdíl od původní verze se může Deluxe pochlubit všemi DLC a především notně vylepšeným Battle módem, který byl takřka jediným nedostatkem ďábelsky chytlavého originálu. Pro hraní ve více lidech je to jasná volba.

Vhodné pro: Multiplayer, především ten gaučový pro dva až čtyři hráče. Základy okamžitě pochopí i naprostí začátečníci.

Nevhodné pro: Sólistům se dříve omrzí, majitelé Wii U verze většinu hry už dobře znají.

Recenze na Zing.cz

Mario Kart 8 Deluxe
Mario Kart 8 Deluxe

Super Mario 3D World+Bowser’s Fury

Metascore: 89 (uživatelské skóre: 85)

Ukázka: Představení hratelnosti

3D World je na tom v podstatě velmi podobně jako Mario Kart 8 Deluxe. Opět se jedná o vylepšenou verzi hry, jež poprvé vyšla na Wii U, tentokrát navíc obohacenou mimo jiné i o zajímavý přídavek Bowser’s Fury. Ten se od základní hry velmi liší. Celek vlastně tak trochu spojuje tradiční levelovou strukturu původních Mario her, podle něhož je koncipovaná základní 3D World, s mnohem otevřenějším přídavkem Bowser's Fury. Obě složky získáváte automaticky v rámci jednoho nákupu. Titul si lze stoprocentně užít i o samotě, hra nicméně vychází vstříc skupinovému hraní především na gauči a nově i online.

Vhodné pro: Multiplayer (hlavně gaučový) i sólisty. Nováčky i odrostlejší fanoušky špičkových her s Mariem.

Nevhodné pro: Hráče vyhledávající alespoň trochu rozvinutější příběh.

Recenze na Zing.cz

Super Mario 3D World+Bowser's Fury
Super Mario 3D World+Bowser's Fury

Super Mario Maker 2

Metascore: 88 (uživatelské skóre: 85)

Ukázka: Představení hratelnosti

Sofistikovaný a přitom pro uživatele přístupný editor úrovní se řadí k oněm titulům, jež cílí spíše na zkušenější fanoušky a veterány, kteří si mariovské levely chtějí buď sami vytvořit, anebo si zahrát ty nejpodařenější kousky od šikovných členů komunity. Mario Maker 2 nenabízí pouze grafiku retro éry, ale i mnohem modernější pojetí posledních her.

Vhodné pro: Veterány, kreativce, speedrunnery, retro fanoušky, hráče hledající výzvu.

Nevhodné pro: Začínající hráče. Nekonečnost hry může nadchnout i odradit.

Super Mario Maker 2
Super Mario Maker 2

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Metascore: 85 (uživatelské skóre: 84)

Ukázka: Trailer

Překvapivě vynikající titul připravil pro Nintendo vývojářský tým Ubisoftu. Mario + Rabbids je mimořádně povedenou taktickou strategií na kola, která z mariovských her čerpá vedle zpracovávané látky i šikovně poschovávané secrety, roztomilý humor i další dobře známé prvky, které budou fanouškům mariovského světa okamžitě povědomé. Doporučuji koupit rovnou ve zlaté edici s přídavkem, kde na hráče čeká Donkey Kong.

Vhodné pro: Stratégy, fanoušky XCOMU a UFO her (vážně). Primárně sólisty. Ty, kterým učaroval svět Maria, především jeho všudypřítomný humor. Lze snadno sehnat i za nízkou cenu.

Nevhodné pro: Nejmladší ročníky a nové hráče.

Recenze přídavku na Zing.cz

Mario+Rabbids: Kingdom Battle
Mario+Rabbids: Kingdom Battle

Super Mario 3D All-Stars

Metascore: 82 (uživatelské skóre: 63)

Ukázka: Trailer

Super Mario 3D All-Stars nabízí kolekci tří klasických titulů: Super Mario 64 (1996) z éry Nintenda 64, Super Mario Sunshine (2002) z dob GameCube, a především Super Mario Galaxy (2007), která patří k nejlepším hrám na konzoli Wii. Nápadný rozdíl v hodnocení profesionálních kritiků a uživatelů má vícero důvodů.

Ve snaze vyšponovat zájem o tuto kolekci ji Nintendo nabízelo digitálně jen do konce letošního března. Mnohým hráčům v ní chybí vynikající Super Mario Galaxy 2, další se pozastavují nad plnou cenovkou za relativně málo upravené remastery. To nic nemění na tom, že 3D All-Stars představuje tři podařené, ve dvou případech zcela zásadní klasiky herní historie. Skvěle hratelná Galaxy zasluhuje díky své unikátnosti plnou pozornost každého hráče ještě dnes. Sehnat tuto kolekci krabicově zatím není žádný problém.

Vhodné pro: Sólisty, fanoušky retra, sběratele, milovníky herní hudby. Galaxy má překvapivě působivé příběhové momenty. Hráče hledající originalitu (Galaxy).

Nevhodné pro: Ty, kteří si chtějí zahrát primárně multiplayer. Super Mario 64 vyžaduje trpělivost, vkus a smysly retro hráče.

Super Mario 3D All-Stars
Super Mario 3D All-Stars

New Super Mario Bros. U Deluxe

Metascore: 80 (uživatelské skóre: 70)

Ukázka: Představení hratelnosti

Další vylepšená a rozšířená předělávka z éry Wii U nabízí tradiční dvojrozměrnou plošinovkovou zábavu, která první hry s Mariem proslavila. Nechybí však ani několik party módů. Nová Deluxe edice dále obsahuje svižnější a náročnější přídavek s Luigim a nově i další postavy, díky nimž si hru naopak užijí i méně zdatní (případně mladší) hráči.

Vhodné pro: Fanoušky tradičního Maria. Sólisty i skupinové hraní nováčků i zkušenějších hráčů. S původními postavami představuje solidní výzvu, hlavně v přídavku s Luigim.

Nevhodné pro: Ty, kteří chtějí nejlepší Mario hru, ať už pro hraní sólo anebo v multiplayeru. Méně průzkumu.

New Super Mario Bros. U Deluxe
New Super Mario Bros. U Deluxe

Paper Mario: The Origami King

Metascore: 80 (uživatelské skóre: 69)

Ukázka: Představení hratelnosti

Papírovou odnož mariovských her lze charakterizovat jako poněkud netradiční japonské RPG s bitvami na kola. Puzzlovitý soubojový systém je zde oproti těm klasickým JRPG každopádně dosti odlišný. Mnozí hráči tomuto řešení nepřišli vůbec na chuť, na druhou stranu díky podařenému level designu se spoustou secretů, zajímavým bossfightům, legračním postavám a chytlavému příběhu si The Origami King našel spoustu fanoušků.

Vhodné pro: Sólisty a fanoušky legračního mariovského univerza. První volba pro všechny, kteří chtějí v první řadě příběhový titul. Hráče JRPG, pro něž není stěžejní tradičně (vy)laděný soubojový systém.

Nevhodné pro: Mladší ročníky, nezkušené hráče a zájemce o multiplayer. Hráče JRPG vyžadující v první řadě špičkový soubojový systém.

Recenze na Zing.cz

Paper Mario: The Origami King
Paper Mario: The Origami King

Mario Kart Live: Home Circuit

Metascore: 75 (uživatelské skóre: 74)

Ukázka: Představení hratelnosti

Mario Kart Live je netradiční titul využívající AR technologii, kdy si hráči (či spíše jejich rodiče) místo hry zakoupí balení obsahující vedle kartonových branek motokáru s kamerkou, s níž potom závodí na okruhu sestaveném přímo u nich doma. Trať se pak ,,kouzelně“ streamuje na obrazovku Switche, kde hráči zároveň vidí i power-upy, a živé postavičky animovaných závodníků. Simulované prvky jako počasí ovlivňuje chování motokár i v reálu. Samotná aplikace je zdarma, ale pro hraní ve dvou potřebujete dvě balení obsahující motokáry a dva Switche.

Vhodné pro: Rodiny s dětmi a nejlépe větším množstvím Switchů i dostatkem hracího prostoru doma.

Nevhodné pro: Peněženky. Příznivce tradičního hraní. Bezdětné hráče.

Mario Kart Live: Home Circuit
Mario Kart Live: Home Circuit

Super Mario Party

Metascore: 76 (uživatelské skóre: 71)

Ukázka: Představení hratelnosti

Jak samotný název napovídá, Super Mario Party je kolekce minher, která cílí především na hraní s kamarády a rodinou. Ačkoliv vrchovatou porci nenáročné zábavy si s ní užijí klidně i dvojice, hra funguje samozřejmě ještě lépe ve větších skupinkách. Cílí na méně zkušené hráče, kteří se chtějí zabavit pomocí jednoduchých miniher. Jedná se o onen ,,nekonečný“ titul, který vydrží tak dlouho, dokud jej nenahradí nevyhnutelné pokračování.

Vhodné pro: Optimální pro nenáročný, pestrý multiplayer na osmdesát způsobů.

Nevhodné pro: Sólisty. Hráče vyžadující hloubku a komplikovanost jednoho titulu místo série miniher.

Recenze na Zing.cz

Super Mario Party
Super Mario Party

Mario Tennis Aces

Metascore: 75 (uživatelské skóre: 71)

Ukázka: Představení hratelnosti

V Tennis Aces se postavičky z mariovského univerza utkávají na tenisových kurtech. Realističnost zde samozřejmě nečekejte, hra však překvapí velmi solidní hloubkou, kdy hratelnost díky potřebě taktizování připomíná bojovky. Interaktivní prvky na kurtech dají zase vzpomenout na propracované arény ve Smashi. Od Adventure módu pro jednoho hráče ale mnozí čekali více - nevydrží totiž moc dlouho.

Vhodné pro: Sourozence, kamarády, tenisové nadšence se smyslem pro humor. Gaučový koop až pro čtyři hráče. Fanoušky bojovek?

Nevhodné pro: Sólisty a příznivce čistě příběhových módů.

Recenze na Zing.cz

Mario Tennis Aces
Mario Tennis Aces

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Metascore: 69 (uživatelské skóre: 69)

Ukázka: Trailer

Skutečnost, že olympijské hry minulý rok vůbec neproběhly, nezabránilo Nintendu ve vydání tradičního crossoveru, kde se potkávají dva největší maskoti a rivalové herní éry Segy a Nintenda. Tokyo 2020 nabízí vedle modernějšího zpracování zároveň i mnohé minihry v retro grafice, které dají vzpomenout na hraní starých olympiád od Accolade, které se těšily popularitě v devadesátých letech i u nás. Příběhový mód však mnohé zklamal, stejně jako tradičně méně spolehlivé online hraní, jenž zůstává jedním z největších problémů Nintenda.

Vhodné pro: Gaučové olympioniky, retro hráče, lokální multiplayer.

Nevhodné pro: Sólisty a ty, kteří chtějí po všech stránkách kvalitní titul.

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

Bonus 1: Mario Golf: Super Rush

Metascore: vychází 25. června

Ukázka: Představení hratelnosti

Jak dopadne Mario Gold: Super Rush si ještě pár týdnů počkáme, hra však bude cílit nejspíše na podobné publikum jako Mario Tennis Aces. Komu by golf připadal na poměry Maria jako nudná zábava, nemusí mít v tomto ohledu žádné obavy. Autoři hodlají hru vyšperkovat řadou arkádových režimů a bláznivých prvků. Čeká nás tak adventure mód s bossfighty, bitevní mód v arénách anebo režim, v němž grupy soutěžících ihned po odehrání míčku peláší směrem k dalšímu odpalu, během čehož se předhánějí a dělají si naschvály. Hra zatím vypadá výborně.

Mario Golf: Super Rush
Mario Golf: Super Rush

Bonus 2: Super Smash Bros. Ultimate

Metascore: 93 (uživatelské skóre: 86)

Ukázka: Představení hratelnosti

Bojovka pyšnící se titulem ,,největší crossover v dějinách videoher“ stojí za pozornost nejen proto, že si v něm lze zahrát mimo jiné i za nintendovského maskota. Ohromná škála módů, pestrost jednotlivých postav, bojových arén a v neposlední řadě dokonale namixovaná hudba dělá ze Smashe jednu z nejzásadnějších her pro Nintendo Switch. Jen to hraní online nemá Nintendo stále tak dobré jako konkurence.

Vhodné pro: Sólisty i multiplayer. Fanoušky her, herní hudby a ikonických postav obecně.

Nevhodné pro: Náročné fanoušky bojovek, kteří chtějí hrát především online. Hráče, které baví moderní, filmové příběhové módy v bojovkách.

Recenze na Zing.cz

Super Smash Bros. Ultimate
Super Smash Bros. Ultimate

Bonus 3: Luigi’s Manison 3

Metascore: 86 (uživatelské skóre: 85)

Ukázka: Představení hratelnosti

V Luigi’s Mansion 3 hraje Mario pouze pasivní roli, místo toho se hráč ujímá role jeho bratra Luigiho. Případná kooperace pak probíhá s Luigiho poněkud slizkou variantou jménem Gooigi. Luigi’s Mansion 3 představuje bez debat naprosto prvotřídní nintendovskou exkluzivitu, jež nabízí vedle tradičního humoru a kreativních bossfightů především rozmanité levely se spoustou skrytých prvků, jejichž objevování představuje slušnou výzvu a přidanou hodnotu zároveň. Ovládání Gooigiho doporučuji svěřit méně zkušenému ze dvou hráčů.

Vhodné pro: Sólisty i hraní ve dvou, hráče orientované na průzkum.

Nevhodné pro: Ty, kteří chtějí hrát za Maria.

Recenze na Zing.cz

Luigi's Mansion 3
Luigi's Mansion 3

Legendární hry s Mariem ve službě Nintendo Switch Online

V rámci předplatného Nintendo Switch Online mohou majitelé streamovat do své konzole klasiky z éry konzolí NES a SNES, mezi nimiž najdeme nepřekvapivě i celou řadu titulů s Mariem. Z celkového množství lze vypíchnout především původní Super Mario Bros. pro NES. Daleko lepší však byla Super Mario Bros. 3, která zůstává i po třiceti letech prakticky dokonalou a nesmírně chytlavou záležitostí. Fanoušci SNESu zase nedají dopustit na Super Mario World, o němž můžeme říct prakticky to samé. V každém případě se řadí k nejlepším hrám pro tuto konzoli, kde zaujímá čestné místo po boku legend jako Super Metroid a The Legend of Zelda: The Link to the Past.

Super Mario pro Nintendo Switch: přehled & anketa

ANKETA: Nejoblíbenější Super Mario hra podle komunity Zing.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama