Deskovkový speciál - Settlers: Zrod impéria
Speciály Článek Deskovkový speciál - Settlers: Zrod impéria

Deskovkový speciál - Settlers: Zrod impéria

Jakub Němec

Jakub Němec

3
Platformy pkgsrc Desková hra

Cesta k vybudování mocné říše je trnitá, ale příjemně zábavná.

Reklama

Deskovkový speciál vzniká za podpory čtenářů našeho/vašeho magazínu Zing.cz. Děkujeme všem, kteří nám přispívají a pomáhají rozšiřovat zpravodajství Zingu.

Budovatelská karetní hra Settlers: Zrod impéria svým názvem pravděpodobně zmátla nejednoho fanouška známé německé série. Přestože nejde o počin pod licencí slavné počítačové značky, má k ní velmi blízko. Za jejím navržením stojí polský tvůrce Ignacy Trzewiczek, od nějž můžete znát deskovky Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově, Stronghold, novinku První Marťané nebo námi oblíbeného Zaklínače. Settlers jsou určeny především pro mladší hráče, ale mají co nabídnout i odrostlejším taktikům.

Budování civilizace

K prvním radostem u každé deskové hry patří rozbalování. Už od začátku na vás bude útočit roztomilost, kterou je protkaný celý titul Settlers. Jde vidět, že výtvarník vytvářel hru s myšlenkou na rodiny s dětmi, u nichž je nutné zaujmout na první dobrou. Navíc se povedlo přidat i jemný humor, který nikoho nemůže urazit.

Do ruky se vám dostane 220 karet, které jsou rozděleny do šesti kategorií. Každý ze čtyř národů – Egypťané, Římané, Japonci a barbaři, má třicítku svých specifických karet, jež ve hře doplňuje 84 obecných karet společných pro všechny hráče. Určitě přemýšlíte, kde se schovává posledních 16 karet. Ty jsou přiřazeny možnosti hrát hru sám, o níž se zmíním později.

Dobré orientaci v průběhu pětikolové hry napomáhají doplňkové propriety – čtyři destičky frakcí, ukazatel kol a vítězných bodů a množství žetonů surovin, peněz, lidských zdrojů, obrany a útoku. Všechny části byly vyrobeny s ohledem na časté používání – karty jsou z pevného papíru odolného otěru, frekventovanější suroviny mají dřevěnou podobu a ostatní jsou z tvrzeného kartonu.

Zdání nenáročnosti

Settlers patří do skupiny her, jež není těžké se naučit. Relativně snadná pravidla jsou intuitivní, čemuž napomáhají jednoduché symboly, na jejichž základě není těžké odhadnout, jak kterou kartu použít. Navíc je v balení přiřazen dost podrobný návod, který pomůže se základy prvních střetů. Postupem času se však ponoříte do principů hry a začnete uvažovat nad různými taktikami boje, kdy se můžete se soupeřem přetahovat o každý vítězný bodík a klání se protáhne na dobrých 50 až 90 minut.

Průběh každého kola je stejný a opravdu jednoduchý – nejdříve si hráči přiřadí karty z příslušných balíčků, poté nasbírají svou produkci surovin a už jim nic nebrání pustit se do hlavní náplně střetu – akční fáze. Akční tahy probíhají na základě střídání hráčů po jedné akci, dokud všichni hráči neukončí akční fázi (tzv. pasují).

K dispozici máte pět možností – postavení lokace s různými vlastnostmi (produkce, vlastnost, akce), uzavření dohody s frakční kartou, zboření karty (obětování vlastní nebo zničení soupeřovy) k zisku surovin, použití postavené akční lokace nebo vyslání osadníků pro suroviny. Na konci kola „uklidíte“ všechny suroviny a pokračujete v kole dalším. Po ukončení hry sečtete vítězné body za stavby a získané v průběhu klání a určíte vítěze.

Každé klání se skládá z pěti komplexních etap simulující historický vývoj, v nichž se snažíte využít potenciál svého národa a budovat mocnou říši. Počáteční kola většinou proběhnou docela rychle, protože nemáte dostatek surovin na složitější akce, ale postupem času si vybudujete solidní základnu pro složitější akce. Poslední kolo představuje nejdelší časový úsek, zabírá v průměru třetinu herního času, protože nabalováním jednotlivých staveb nutně přichází efekt sněhové koule. Hra Settlers je ve své podstatě založena na postupném vrstvení jednotlivých úkonů, kdy je jedna akce podmíněna třeba třemi jinými. Zde se projeví taktické myšlení hráče a komplexnost celého titulu.

Jééé, Římani!

Atraktivnost titulu nelpí jen na jednoduchých pravidlech, ale také na civilizacích, které se vám dostanou do rukou. Proradní Římani staví svou nadvládu na stavbách z kamene, vojenské síle, jež si může schovávat do dalších kol a mimo jiné také kradení dohod. Druhým hrdým národem jsou barbaři, kteří si umí zařídit vše, co potřebují na základě převahy lidských zdrojů. Jejich produkce se sice rozvíjí pomaleji, ale nedostatek surovin mohou snadno nahradit snahou svých nevolníků.

Mírně složitějšími principy disponují národy Egypta a Japonska. Říše Nilu dokáže násobit své vítězné body, má velmi snadný přístup ke zlatu, ale málo surovin. Proto mohou přebírat protihráčům jejich produkční lokace pomocí chrámu boha Ra. Japonci se drží svého kréda, že je lepší zemřít než zneuctít rodinu, a proto mohou obětovat jakoukoliv svou budovu, i frakční (což ostatní národy nemohou). Sebedestrukční taktika se zdá jako velmi nevýhodná, ale při dobrém nastudování taktiky mohou být národem, který vám skvěle sedne.

Všechny čtyři národy jsou pečlivě balancované. U žádného jsme necítili jednoznačnou převahu. Jediným nešvarem, který se může projevit u karetních her (nám se to stávalo relativně často), je špatná konfigurace karet do začátku hry. Pokud vám nepřijdou produkční budovy a soupeř jich několik postaví, nezbývá vám nic jiného, než se pokusit regulovat postup soupeře různými záludnými kroky. Často jej však už nedoženete a vaše víra v mocnou říši se změní v zoufalou touhu postavit alespoň něco. Tato situace se projevuje hlavně ve hře pro dva soupeře, s větším počtem se negativní projev „špatných“ karet reguluje.

Každý národ si můžete nastudovat ve hře pro jednoho hráče. Solitérský přístup vám ukáže silné a slabé stránky jednotlivých civilizací. Pokud vás hra zaujme a není po ruce žádný spoluhráč, může vám „singleplayer“ ukrátit nudné odpoledne.

Pro všechny

Settlers: Zrod impéria se hodí ke každému stolu, u kterého se vyskytují hráči starší deseti let s velkou touhou budovat obrovskou říši a nebojí se využít všech prostředků. Principy hry jsou dobře pochopitelné, ze zásady také docela jednoduché, ale přesto je počin Ignacy Trzewiczka dostatečně komplexní, aby zabavil na delší čas. Lehkou návykovost titulu sráží relativně nízký počet národů, které se mohou brzy ohrát, ale český vydavatel hry REXhry se mimo lokalizace ústředního titulu pustil do překladu rozšíření, která nabídnou mimo jiné další herně atraktivní národy – Aztéky a Atlantiďany.

Líbí se nám

- jednoduchá, ale komplexní pravidla- názornost- humor a roztomilost- použití kvalitních materiálů- možnost trénovat ve hře jednoho hráče- vyváženost národů

Vadí nám

- malá pravděpodobnost zvrátit hru dvou hráčů při špatné konstelaci karet na začátku- málo národů (lze řešit rozšířeními)

Settlers: Zrod impéria koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama