Deskovky (nejen) pro děti
Speciály Článek Deskovky (nejen) pro děti

Deskovky (nejen) pro děti

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Dnes se podíváme na deskovky, jež jsou sice určeny pro děti, ale mohou se stát perlou vašich párty her.

Reklama

Sami jste si určitě všimli, že se rodiny našich recenzentů postupně rozšiřují a nové přírůstky jsou na cestě. Proto jsme se rozhodli vytvořit jeden speciál, který se zaměří na hry pro naše nejmenší. Určitě máte ve svém okolí sami svoji ratolest, sourozence nebo jiného příbuzného, jemuž byste mohli udělat radost. Aby však nepřišli čtenáři bez dětských nohsledů zkrátka, otestovali jsme pětici deskovek pro nejmenší i na párty dospělých a popíšeme vám naše poznatky. Tak hurá do toho.

Dr. Heuréka

Stolní hra s pološíleným vědcem na obalu bude lákat především mladé chemiky. Jediným účelem hry není nic menšího než namíchat sloučeniny podle zadání. Na začátku kola máte k dispozici tři zkumavky a šest barevných kuliček, které musíte přeskládat podle zadání. Jestli vám během manipulace s nimi některá spadne, nebo se některé z nich dotknete rukou, jste z dané pasáže vyloučeni. Vítězem je nejlepší míchač, který získá jako první pět receptů. Vaše dítko se díky této důmyslně vymyšlené deskovce bude zdokonalovat v koordinaci jemné motoriky, takže kromě zábavy můžete mít dobrý pocit ze zlepšování dovednosti vašeho potomka.

Mnohem drsnější atmosféra vládne mezi dospělými, kteří se zhostí splnit co nejrychleji daný úkol. Neváhají vystrkovat lokty a porušovat osobní zónu svých sousedů. Soutěživí jedinci se totiž neštítí žádných podlých praktik, že? Časový pres s nutností vyhrát činí Dr. Heuréku právě jednou z těch „primitivních“ her, v níž chce zvítězit každý. Navíc lze čtveřici hráčů podporovat hlasitým řevem, který vžene aktérům do žil ještě více adrenalinu. A co takhle sázet na vítěze kola?

Dr. Bacilová

Zástupkyně ženského pohlaví v oblasti vědy si potrpí především na biologii. Malí výzkumníci se zhostí role pomocné síly v boji proti virovým onemocněním. Podobně jako v předchozí hře se musí plnit zadání na obrácených kartičkách. Díky možnosti záškodnictví si mohou jednotliví hráči škodit, což vede k napínavým situacím během každého kola. Po úspěšném dosažení pěti úspěchů jedním hráčem celá akademická seance končí a můžete se do zápolení pustit nanovo.

Odrostlejší vědátoři mají ve společnosti svých přátel mnohem zákeřnější taktiku. Místo koordinace svých pohybů škodí svému soupeři, co to dá, a mnohdy jim v kvapu plnění jednotlivých úkolů nevědomky pomohou přihozením správného viru do jeho Petriho misky. Nejednou jsme byli svědky agresivního útoku plastovou pinzetou proti paži oponenta. Dr. Bacilová může být v kombinaci s Dr. Heurékou dokonalým kombem pro jakoukoliv párty, kde se vyskytují soutěživí jedinci toužící dosáhnout vavřínů slávy.

Quizoo

V jednoduše vypadající plechové krabici se skrývá pro děti důmyslná hra prověřující jejich znalosti ze zvířecí říše. K dispozici máte řadu kartiček. Na jejích rubu jsou líbivě vyobrazena zvířata, u nichž musíte co nejrychleji určit dle zadání na líci jejich rozměr, hmotnost, délku života či rychlost. Můžete si zvolit několik úrovní obtížnosti (bez nápovědy, více odhalených karet), ale v každém případě je didaktický dopad obrovským přínosem pro všechny hráče. Uvědomění si základních reálií z prostředí celosvětové fauny oceníte i během hraní jiných her či všedních aktivit.

Náš poznatek ze světa dospělých spočíval především v různojazyčných pravidlech, jež jsou k dispozici. Říct správný název zvířete ve slovenštině by ještě šlo, ale pokud se rozhodnete hrát v rámci rumunské variace, dozvíte se řadu podivných nových pojmenování přítomných tvorů. V každém případě padne řadě účastníků čelist, když zjistí, že netopýr žije déle než lev a mnoho jiných zajímavých faktů. Osm správných odpovědí, které lze posoudit pomocí přehledových karet nebo díky vlastnostem tvorů v manuálu, určí vítěze kola.

Tučňáci

Nyní se podívejme na stolní hru, která více než jiné dnes představované tituly připomíná tradiční klasiku, v tomto případě pexeso. Tučňáky má každý rád, ale málokdo ví, že si samečci hřejí vejce s potomky pod svými křídly. Úkolem hráčů je odhalit barvu skořápek starostlivých otců. Zabarvení hledaných vajec určí hráč hodem dvou kostek. Pokud během hledání uhádne dvakrát správně, může pokračovat dalším vrhnutím kostek. Vítězem se stává první vlastník šestice tučňáků na svém ledovci. Starší hráči si dokonce mohou krást opeřence jižního ledového pokryvu, pokud si zapamatují barvu vajec svých soupeřů.

U této hry musíme konstatovat, že náročnost odpovídá doporučenému věku od čtyř let. Zapamatovat si dvanáctku barevně odlišených vajec pod tučňáky není pro dospělé žádnou překážkou. Když do hry vložíte kradení jednotlivých ptáčků ve fraku, přebíhá průběh k nekonečným naschválům. V kroužku testovaných jedinců se nejvíce osvědčilo po každém tahu umožnit aktuálnímu hráči promíchat předem určený počet tučňáků ve stylu skořápek (to teprve mělo náboj). Poté již průběh kola ve velké míře ovlivní náhoda.

Fantastic Park

Na závěr našeho speciálu pro děti se dostáváme ke komplexnější hře, ve které se musí zúročit taktika a plánování na několik kol dopředu. Možná právě proto se tvůrci z Blue Orange odhodlali doporučit své dílo až od osmi let. Přestože stolní hra připomíná na první pohled domino, její princip je úplně jiný. Každý hráč dostane do ruky několik destiček (v závislosti na počtu soupeřů u stolu do maximálního počtu pěti) se dvěma různobarevnými čtverečky. Ty skládá na základě jednoduchého principu k sobě nebo na sebe, aby si vytvořil nejvýhodnější pozici k závěrečnému hodnocení, přičemž neví, jakou zvířenu třímají v ruce protihráči. Poslední kartónek totiž určí, kolik dostane bodů. Největší skupinka barevných zvířat stanoví, o kolik se posune na počítadle průvodců podivuhodným parkem. Po předem určeném počtu kol se určí vítězný hráč a věřte mi, že tím nic nekončí a všichni se vrhnete do nového pokusu, jak ošálit a předběhnout všechny soupeře.

Poprvé v rámci našeho „dětského“ speciálu musíme zhodnotit, že na věku hráčů nezáleží. Dospělejší jedinci samozřejmě více taktizují a umí být pěkně záludní, především ve chvílích, kdy se pokouší překazit plány soupeřů. V jednoduchém principu naleznete mnoho strategických variant, v nichž se budete rádi ztrácet a pokoušet se přechytračit ostatní u stolu. Místo v úvodu zmiňovaného domina připomíná postupně rostoucí věž spíše hádanky mahjongu, jen se místo rozsypaného čaje díváte na sympatické zvířecí tvory, jejichž karty přidáváte, místo abyste je ubírali.

Jak tedy uzavřít v rámci našeho desko-herního speciálu netradiční zaměření textu? Dětské hry od Blue Orange, v české distribuci díky společnosti ADC Blackfire, nezabaví jen nejmladší hráče ve vašem okolí, ale ve vhodné a zdravě soutěživé skupině přátel poskytnou zábavu během rozjeté párty. V každém případě musíte sami zhodnotit, které z představených děl bude pro vaše nejbližší nejvhodnějším titulem.

Deskové hry všeho druhu koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama