Deskovka: Pulsar 2849
Speciály Článek Deskovka: Pulsar 2849

Deskovka: Pulsar 2849

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Kolonizace vesmírného prostoru skrývá hospodářský potenciál. Odhalíte jej?

Reklama

Vědeckofantastické stolní hry odhalují široké možnosti lidí dokázat velké věci. Jako jedna z možných výzkumných alternativ se jeví cestování ke vzdáleným hvězdným systémům. Právě této tématiky se chopil český autor Vladimír Suchý, který se pustil do rozsáhlé deskovky s názvem Pulsar 2849 o dobývání energeticky bohatých hvězd ve vzdálených koutech kosmu. Necháte se vtáhnout do bojů velkých korporací o nadvládu nad palivovým zlatým dolem?

V okolí černé díry

Pojďme společně rozklíčovat název jedné z nejnovějších českých stolních her na tuzemském trhu. Pulsary jsou rotující neutronové hvězdy vyzařující silné elektromagnetické záření. Díky faktu, že lidstvo v roce 2849 vynalezlo technologii schopnou tuto energii zkrotit a přesměrovat požadovaným směrem, objevila se řada společností cítící obrovský finanční potenciál. Investovaly tedy velké finanční prostředky do nových technologií, aby se vydaly směrem do nově objevené hvězdokupy s vysokou koncentrací pulsarů. A vy se vžijete do velitele jednoho z těchto výsadků, abyste splnili svou misi.

V nákladních lodích se skrývají součástky na orbitální generátory emitující energii pulsaru a transmittery, jež dokáží proud energie poslat na obrovskou dálku ke vzdáleným planetám. Doprovod tvoří menší vesmírná plavidla, jejichž piloti budou pro vaši slávu a peněženku objevovat nové neutronové hvězdy nebo celé planetární systémy vhodné k osídlení. Během osmi kol musíte dokázat, že váš konglomerát je v dobývání ten nejúspěšnější.

Dominantní plán hvězdné báně

Pulsar 2849 vás musí zaujmout na první pohled. Uprostřed stolu leží hrací plán s neobvyklým kruhovým tvarem, ke kterému přiložíte ostatní části. Celá sestava vypadá dostatečně futuristicky, aby vás okamžitě vtáhla do atmosféry hry. Na druhou stranu budete určitě potřebovat nadstandardně velký stůl, především ve čtyřech, protože každý hráč má před sebou přehledovou desku, získané komponenty a další části. Příprava stolu také zabere trochu více času, ale ani jedna uvedená věc by vás neměla odradit, přišli byste o velmi slušný deskoherní zážitek.

V průběhu partie se opakují tři fáze v rámci každého kola. Postupným rozšiřováním základny, budováním strojů na oběžných drahách a objevováním nových planet se budou vaše možnosti rozrůstat, ale pořád budete drženi ve stejných mantinelech. Veškerá vaše činnost totiž bude odvozená od hodu kostek na začátku kola. Nemusíte se ovšem bát, že šestistěnný nesmysl bude pokoušet pouze vaši štěstěnu. Vržené kostky totiž představují nabídku pro všechny u stolu.

Podle svých hodnot se rozdělí na příslušné boxy, z nichž si je na základě svého zájmu hráči vybírají dle jejich pozice na stupnici iniciativy. Poté se musí rozhodnout, která kostka bude pro jejich plány nejlepší a která pro ně bude představovat největší výhodu v rámci posunu po stupnicích iniciativy a pokroku. V podstatě se jedná o nejsložitější část celé hry a je natolik novátorská, že chvilku potrvá, než vám matematické výpočty mediánu a přemýšlení nad kostkami přejde do krve. Poté už nic nebrání rozvoji vašeho impéria.

Co bych měl udělat?

Po vybrání dvou kostek musíte přemýšlet, co s nimi provedete. Jejich hodnoty jsou totiž jediným platidlem, které máte k dispozici (pokud nevyužijete některou z dostupných speciálních vlastností). Nemusíte smutnit, jestliže se vám dostanou pouze nízká čísla. Autor Pulsaru 2849 vymyslel řadu mechanik, které umožní účelně pracovat s jakýmikoliv kostkami. Po ruce vám bude řada modifikátorů poupravujících hodnoty, ale i bez nich budete směle pokračovat ve svých plánech. V zásadě platí, že výběr vyšších hodnot nemusí být jasnou výhodou.

Jednotlivé akce – let s průzkumnou lodí, práce na pulsarech, stavění transmitterů, patentování technologií a zkoumání speciálních projektů na ústředí, totiž vyžadují specifická čísla, takže musíte vybírat s rozvahou. Dvě akce na kolo totiž nepřinášejí velký rozlet. Postupně se ovšem naučíte získávat zbylé kostky na plánu, nebo využívat technologii červené kostky fungující jako bonusový předmět. Avšak ani vyšší počet tahů v rámci kola pro vás nemusí znamenat konečnou výhru.

Kouzlo Pulsaru totiž tkví v tom, že vám nikdo nemůže poradit jasně vítěznou strategii. Viděl jsem vyhrát hráče zaměřující se pouze na dvě až tři akce s mírnou podporou ostatních, ale také soupeře kladoucí důraz na rovnovážné rozdělování své pozornosti. Navíc pokaždé bude hrací plán trošku jiný – různě se nalosují planetární systémy, trasmittery s jinými vlastnostmi a jiné desky patentních technologií. Jediným směrodatným prvkem na začátku partie bude vaše deska ústředí s rozličnými technologiemi, které musíte umět optimálně využít.

Daleký vesmír čeká na objevení

Pulsar 2849 je ve své podstatě plný managerských rozhodnutí, jejichž dopad pociťujete ještě několik dalších kol, někdy do konce celé partie, která se v plném počtu umí natáhnout až ke dvěma hodinkám. Budete si pracovat na svém malém písečku a ždímat dvojici pulsarů pomocí technologií, nebo budete objevovat kosmické dálavy, obsadíte všechny možné neutronové hvězdy a až poté budete přemýšlet nad budoucností? Osobně mi přišlo, že v Pulsaru neexistuje úplně fatálně špatné rozhodnutí, s trochou snahy se dá z každého průšvihu slušně vysekat, což je rozhodně plus. Není třeba v půlce partie házet flintu do žita, místo toho stále bojujete o vavříny slávy.

Já osobně jsem si nejvíce užíval objevování nových světů, holt jsem odkojen Star Trekem. Vůbec mi nevadilo dopočítávání se leteckých drah, abych měl co nejvýhodnější pozici, právě naopak. Putování mé rakety po hvězdné mapě a obsazování planet a pulsarů mě neskutečně bavilo. To ovšem neznamená, že ostatní akce by byly méně zábavné. Skládání transmitterů do působivých komb vezme soupeřům vítr z plachet, stejně jako bryskní patentování vzácných technologií. Samozřejmě je důležitý sběr vítězných bodů, takže je dobré pěkně od začátku ždímat pulsary generující kýžený posun na číselné stupnici v každém kole.

Osobní desky ústředí jsou jen příjemným kořením, které podporují znovuhratelnsot titulu. S každým plánem se totiž musíte zaměřit na jiné aspekty, které vám mohou pomoci v druhé polovině partie. Obecně platí, že během první kol si budujete pozici pro dravou expanzi v závěrečných fázích. Pořád budete objevovat nové triky a naoko skryté návaznosti. Ani při psaní tohoto textu si netroufnu tvrdit, že jsme je při testování objevily všechny, takže o dlouhé životnosti titulu také nepochybujeme.

Deskovka: Pulsar 2849

Pomalý start

Po vyčerpání všech akcí sklidíte plody své práce. Produkční fáze určí zisky vítězných bodů a inženýrských kostek všech u stolu a poupraví jejich pořadí v dalším podle stupnic iniciativy. Pokud se jedná o poslední kolo, vyřeší se ještě přítomné zakázky a podle přiloženého plánu se určí závěrečné body. Vítězem se samozřejmě stává hráč s největší hodnotou u svého ukazatele bodů.

I když se může zdát náš popis docela složitý, po první partii, kdy ovládnete základy, budete jen nasávat další postupy a své zkušenosti promítat do průběhu hry. Pulsar 2849 kombinuje principy házení kostek s ekonomickými manažery, což ve výsledku báječně funguje. Slabší je pouze úvodní fáze rozmisťování a distribuce kostek, u níž nám chvilku trvalo její zautomatizování. S vhodnými soupeři se nemusíte bát ani extrémně dlouhých prostojů odvozenými právě od počtu hráčů. Doporučujeme najít více než jednoho soupeře a pokud možno hrát ve čtveřici, kdy je na hvězdné mapě už těsno a musíte se bít o každou technologii. Ve dvou je zážitek podstatně slabší.

Rozhodně však musíme pochválit výbavu krabice. Při velkém množství kvalitně zpracovaných komponent, které na stole vypadají skvěle díky ilustracím Sörena Medinga, překvapí pohodová cena začínající na osmi stovkách. Samozřejmě najdete všechny části včetně pravidel v české lokalizaci, nic jiného bychom od MINDOKu posílající na náš trh hru tuzemského autora ani nečekali (jsme rádi, že se nesoustředili jen na anglickou verzi pro zahraničí). Jestliže se neštítíte plánování, ekonomické deskové hry pro vás mají své kouzlo, dokážete pružně reagovat na hozené kostky a tahy soupeře, je Pulsar 2849 hrou právě pro vás.

Líbí se nám:

  • téma dobývání vesmíru
  • velké množství dostupných akcí (pořád musíte přemýšlet, co dělat)
  • rozmanitost partií znamenající slušnou znovuhratelnost
  • více cest k vítězství
  • poctivé zpracování komponent
  • grafická stránka

Vadí nám:

  • zpočátku zdlouhavá úvodní fáze kostek
  • hra ve dvou hráčích nedosahuje kvalit partií s větším obsazením
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama