Deskovka: Mars Teraformace
Speciály Článek Deskovka: Mars Teraformace

Deskovka: Mars Teraformace

Jakub Němec

Jakub Němec

5
Platformy pkgsrc Desková hra

Lidstvo se snaží dostat na Mars již dlouho. Jak na něm ale přežijí, až se jim to podaří?

Reklama

Ekonomické deskové hry mají zástupy věrných fanoušků, kteří nedají na umisťování žetonů a objektů dopustit. Soupeření o ocenění za největší přínos společnosti, a zároveň vlastní obohacení, se dá aplikovat na různorodá témata. V deskovém speciálu se již objevila renesanční Itálie (Lorenzo il Magnifico) nebo divoký západ (Great Western Trail), takže příznivcům našich recenzí stolních her nejsou cizí. Díky švédskému autorovi jménem Jacob Fryxelius (After the Virus, Space Station) máme příležitost naplno rozjet své strategické uvažování během zalidňování Rudé planety. Necháte se nalákat k hraní Mars Teraformace?

Velký krok pro lidstvo

Nikoho asi nepřekvapí, že Země se v budoucnosti stane téměř neobyvatelnou. Nejen my, ale také další generace budou těžit nerostné suroviny, špinit ovzduší a znečišťovat vodu. Nakonec tedy budou muset hledat domov jinde. Naštěstí již od roku 2174 funguje Světová vláda pokoušející se najít alternativní domovinu pro celosvětovou populaci. Svou pozornost zaměřila na Mars, který je svou strukturou nejblíže naší planetě, což zvětřili všichni podnikavci v okolí. O lukrativní nabídky, jež vypsal vzniklý Výbor pro teraformaci, se začaly zajímat obrovské korporace využívající svých předností, aby ukrojily co největší krajíc z dotací.

Každý hráč se tedy během partie vžije do jedné z nadnárodních firem a bude se drát do popředí v rámci závodu o zúrodňování Rudé planety. Proti soupeřům budou využívat svých předností, aby postavily co nejvíce měst, vysadily nové lesy, rozpustily ledovce a vše zakryli spásnou vrstvou kyslíku. Cesta to není vůbec jednoduchá, takže si vyhraďte nejméně hodinu, ale spíše dvě svého času. Ke stolu se můžete posadit až v pěti lidech, ale tvůrce si dal natolik záležet, že počítal i s variantou pro jednotlivce.

Jednoduchý princip s pořádnou hloubkou

Po rozložení všech komponent se možná někteří z vás uleknou, jaké monstrum si pustili do domu. Úctyhodný počet barevných kostiček, šestistranných dílků povrchu a pěkně macatý paklík karet překvapí i některéodolnější jedince. Přes bohatou výbavu krabice se ovšem jedná o relativně jednoduchou hru na vysvětlení. Jasná a intuitivní symbolika v součtu s českým popisem karet totiž neumožňuje mnoho omylů, jež by se během partie mohly vyskytnout. Na první pohled okamžitě vidíte, kolik surovin máte k dispozici, které stavby můžete využít a kdo ze soupeřů vede. Šikovné provedení hrací desky a přehledových plánů zkrátka napomáhá orientaci všem zúčastněným kolonizátorům.

Na druhou stranu k plnému využití všech mechanik musíte pronikat Marsu Teraformace pod kůži trošku déle. Během prvních partií se často stávalo, že mí přátelé u stolu zapomínali na některé své výhody, bonusy zvolené firmy či si neuvědomili, že mohou někde snadno získat body. Pozornost hráče je zkrátka rozptylována obrovským množstvím vnějších faktorů, jež je třeba započítat do svých strategických úvah. Ty naštěstí nemusíte dlouho držet v paměti, protože akční fáze kola velmi rychle odsýpá. Každá firma má k dispozici až dvě akce, po nichž následuje střídání aktivity. Po dokončení kolečka můžete pokračovat ve svém rozvoji a to tak dlouho, dokud všichni nepasují.

Po dokončení prací následuje produkční fáze končící aktuální generaci, jak tvůrci jednotlivá kola nazývají. Přesně podle předpokladu budete odměněni na základě svého budování z předchozích minut. Hráčská tabulka jasně naznačuje, kolik peněz, oceli, titanu, rostlin, energie a tepla vygeneruje impérium vytvořené na rudých píscích Marsu. K čemu ovšem suroviny využijete? K dalším investicím určeným kartami, jež draftujete na začátku každé generace.

Karty určují váš osud

Karetní princip je hlavním tahounem hry a dalo by se bez velkých příkras říci, že Mars Teraformace je ve své podstatě karetní deskovka s velmi bohatou omáčkou okolo. A tím jsem možná vyjmenoval všechny klady i zápory této stolní hry. Každá partie je totiž určena čistě tím, co si nalosujete během tzv. fáze výzkumu. Nešťastné vytáhnutí karet během draftu několikrát po sobě tak dokáže rozvrátit sebevětší impérium a dává možnost soupeřům dohnat jejich vývoj. Naštěstí i se špatnými kartami nebudete muset jen smutně koukat na aktivitu ostatních. Existuje řada obecných činností, které alespoň o kousek posunou vaši snahu blíže ke kýženému vítězství.

Vykládáním tří typů karet (jednorázový efekt, okamžitá výhoda a dlouhodobá investice) postupně vytvoříte rozsáhlou kolonii, jež začne jasně určovat směr vašeho podnikání. Zvolíte okysličování atmosféry, zahřívání marťanského povrchu nebo raději přinesete vodu na pevninu? Přidejte k tomu budování měst pod kupolemi s výsadbou okolních lesů a práce máte víc než dost. Vaše mise, stejně jako celá partie, končí ve chvíli, kdy jsou podmínky na Marsu uzpůsobeny k životu a mohou tak přilétnout první osadníci.

Graficky rozháraný titul

Díky dobře rozložené symbolice na kartách během pár minut budete vědět, které stavby si můžete dovolit postavit a jaké vám z nich budou plynout benefity. Pečlivá práce s přehledností ovšem kontrastuje s nepříliš šťastně zvolenou grafickou výzdobou. Na některých kartách jsou fotografie, zatímco jiné jsou obdařeny ilustrací. Celkový dojem z karet je tak docela rozpačitý, což ovšem nijak neshazuje kvality hry. Abych se přiznal, tak já jsem obrázky vnímal během prvních dvou partií a poté jsem již sledoval pouze stěžejní symboly. I přes mou výtku vizuál skvěle doplňuje scifi atmosféru, do níž se během chvilky s Mars Teraformace ponoříte až po uši.

Ze zažrání do partie vás může vytrhnou jediná věc – rozsypané kostičky surovin. Zlaté, stříbrné a bronzové krychličky totiž mají tendenci cestovat po přehledových deskách při sebemenším drcnutí do stolu. Je proto nutné obezřetně manipulovat s veškerým materiálem, což je problém především při hraní s neopatrnými a roztržitými jedinci. Vše by se dalo pohodlně vyřešit vytvořením dvouvrstvých plánů, z nichž by kostičky neměly tendenci hned vyskakovat (vzpomeňte třeba na Scythe).

Otázkou je, jak by se tato vychytávka projevila na ceně titulu. Ta je totiž vzhledem k nabízené zábavě více než přátelská. Cena okolo 900 korun je více než adekvátní za obrovskou porci zábavy, kterou vám Mars Teraformace nabídne. Připočteme-li k tomu velmi dobře zvládnutou českou lokalizaci pod taktovkou vydavatele MINDOK, nemáte nad čím váhat. Pokud si titul oblíbíte stejně jako já a moje okolí, můžete už tak obsáhlou deskovku rozšířit o další přídavky s novými kartami a principy (jedno rozšíření najdete již přímo v základní krabici – těžší variantu Éra korporací). Nakonec se tak nelze divit tomu, že Mars Teraformace se pohybuje na horních žebříčcích celosvětově uznávaného žebříčku Board Game Geeku.

Líbí se nám:

  • atraktivní námět, který vás pohltí
  • na ekonomickou eurohru jednoduchá pravidla
  • každá partie je jiná (karty, zaplňování mapy)
  • malé prostoje mezi tahy, pořád je co dělat
  • názornost na každém kroku
  • velké množství činností, jež mohou zmírnit nepřízeň karet
  • obrovské množství kvalitních komponent
  • mód pro jednoho hráče
  • dvě obtížnosti (rozšíření Éra korporací)
  • česká lokalizace

Vadí nám:

  • manipulace s drobnými kostičkami může být nemotorná
  • rozběhnutí kostiček po přehledové tabulce hráče při drcnutí do stolu
  • náhoda v kartách nemusí sedět každému, hlavně když se opakuje v několika následujících tazích
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama