Assassin’s Creed Odyssey a jeho easter eggy
Speciály Assassin's Creed: Odyssey Článek Assassin’s Creed Odyssey a jeho easter eggy

Assassin’s Creed Odyssey a jeho easter eggy

Jan Kalný

Jan Kalný

10
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Není divu, že tak obří svět s sebou přinesl i spoustu narážek. Na jaké se tedy můžeme v zatím posledním Assassin's Creed těšit?

Reklama

Assassin’s Creed Odyssey už spatřilo světlo světa téměř před měsícem (recenze), což je v herním světě více než dost času. Mnozí už projeli hru skrz naskrz a čekají, až se jim začne investice do Season Passu vyplácet, a to počínaje ještě letošním prosincem, kdy vyjde první epizoda prvního rozšíření s názvem Legacy of the First Blade. Než se tak ale stane, je přeci jenom možné, že antické Řecko v podání Ubisoftu v sobě skrývá tajemství, která jste zatím sami neviděli a neodhalili.

Jinými slovy, easter eggy nejsou v dnešní době ničím ojedinělým ani překvapivým a je dobře známo, že Ubisoft si na ně potrpí. Proč se tedy nepodívat, co lze během naší odyseje najít?

Jakési brýle, divná figurka a nějaké město

Je tedy divné zmínit, že antické Řecko může něco skrývat a pak začít easter eggy, které lze najít v moderní době, ale pokusme se tento přechod ignorovat. Následující reference a narážky jsou asi těmi nejméně přehlédnutelnými, na které lze v Odyssey narazit. Všechny jsou totiž k nalezení během krátké návštěvy moderní doby zhruba v pětině hry, a pokud prozkoumáváte každý roh, tak vám tahle svatá trojice nejspíš stejně neunikla.

V jedné z místností lze najít ikonický noktovizor Sama Fishera, v jiné zase figurku šíleného Rabbida. Pokud si navíc stoupnete k oknu, ze kterého je vidět na hodinovou věž Westminsterského paláce, tak si hlavní postava zavzpomíná na dvojčata Fryeovi z předminulého dílu, Syndicate, a povzdychne nad tím, jestli by moderní Londýn ještě vůbec poznala.

Wakanda Forever!

Každý, kdo viděl letošního Black Panthera od Marvelu, si zajisté vzpomene na scénu, ve které musel T’Challa v rámci tradičního souboje ubránit svůj nárok na trůn. Voda po kotníky, duel na život a na smrt a opodál jistá smrt. Jak se zdá, obyvatele Wakandy se nechali inspirovat starověkým Řeckem, protože úplně stejnou scénu lze vidět i tam. A nechybí ani ten vodopád.

U něho vlastně můžete tento easter egg najít. Vyhlídka Gortýnský vodopád se nachází na úplném jihovýchodě celé mapy, v západní části Messary, a to konkrétně na východě regionu Mínóův odkaz.

Kdo potřebuje právoplatného krále, když máte Sparťana?

Příběh o meči v kameni zná dnes snad každý. Mezi námi hráči je to sice poslední dobou spíše meč v ohništi, ale Ubisoft šel do minulosti nejen s příběhem a zasazením hry, ale i těmito referencemi. Z toho důvodu lze na nejvyšším bodě hory Taygetos (na jihozápadě Lakónie) najít meč zaražený v kameni.

Vycestovat takovou dálku má ovšem další dvě výhody. Na samotném kameni totiž najdete ještě orichalkovou rudu a, upřímně, ten výhled stojí za to.

Kdo říkal, že ve hře nejsou sběratelské předměty?

Každému, kdo hrál poslední Zeldu, určitě není nutné představovat tzv. Korok Seeds. Ovšem pro ty z vás, kteří neměli s Breath of the Wild tu čest: jedná se v zásadě o sběratelské předměty, k jejichž získání je potřeba splnit nějakou menší hádanku, zpravidla založenou na fyzice. Když takovou hádanku splníte, objeví se Korok a daruje vám semínko. Koroka jde přitom poznat především díky tomu, že má list místo tváře a snad pokaždé drží v ruce nějakou větvičku.

Vývojáři v Ubisoftu asi mají čuch na kvalitní hry, protože Koroka lze najít i v Assassin's Creed. Konkrétně na jihovýchodě Pandořiny zátoky, na onom velmi malém ostrůvku. Pro jeho nalezení sice nemusíte plnit žádnou hádanku, ale také nic nedostanete. Na druhou stranu mu můžete za trest rozkopat kameny okolo.

Copak nejsi válečník? Kde je tvoje čest?

Debakl jménem Star Wars™ Battlefront™ II, konkrétně incident s mikrotransakcemi, pay-to-win a „sense of pride and accomplishment”, trhl celým herním světem. Ani Ubisoft si ale neodpustil narážku na tuhle debilitu, kterou tehdy komunitní pracovník EA plácnul na Redditu.

Jeden z těch méně vážnějších questů ve hře, Mínotaurský mistr (lze ho najít na severu Pefki, v městečku Lato), po vás chce splnění tří předzkoušek, a tudíž získání tří žetonů. Předzkoušky přitom můžete buď splnit, jak se sluší a patří, nebo se pokusit si žeton prostě koupit. Určitě už tušíte, kam tohle směřuje.

Každopádně, pokud se dostanete ke zkoušce přesnosti jako k té poslední, tak se vaše postava zeptá, jestli vám nemá mistr předzkoušky nabídnout žeton za peníze, k čemuž má jisté výhrady, na které se můžete kouknout na videu níže.

Paradoxní osel

Všemožných paradoxů existuje jako smetí a není se čemu divit, že se alespoň jeden dostal jako easter egg do nějaké hry. Jeden z těch známějších paradoxů je tzv. Buridanův osel. Ten, alespoň v jedné z verzí, popisuje situaci, kdy je hladový a žíznivý osel postaven mezi od něj stejně vzdálenou kupku sena a vědra s vodou. Protože nelze v takové situaci aplikovat racionální logiku „co je blíž”, osel prostě z důvodu nerozhodnosti chcípne hlady i žízní.

Podobnou scénu lze najít i na malém ostrůvku jižně od Naxu (Naxos), konkrétně na malé pláži na jeho severoseverovýchodě. Zda-li je to ale stoprocentně narážka právě na tento paradox je přinejmenším diskutabilní, přinejhorším se ale ta podobnost nedá popřít.

Co bude dnes k večeři? No přece kuře s příchutí vítězství!

Pokud byste ale přeci jenom na závěr chtěli easter egg, který doprovází nějaké praktické využití (tak trochu), tak odložte zbraň a nastražte uši. Na jihu ostrova Naxos, konkrétně na pravém ze dvou malých ostrůvků, najdete lokaci Aletryonovo odpočívadlo. K jejímu dokončení je potřeba zabít alfa samce místního… hejna kuřat. Najdete tu také truhlu, ze které lze sebrat těžkou palici s názvem Drůbeží palička.

Pokud hrajete s českými titulky, easter egg vám téměř stoprocentně mohl ujít. Popis zbraně totiž v češtině zní „Co to je? Na rukojeti je podivný nápis: ,Nepřítel slepičí má život jepičí.‘"

V angličtině už je ale reference o něco jasnější, protože originálním textem je „What's this? There's a strange inscription on the handle: ,winner, winner, chicken dinner.‘"

Ti, kdo jakkoliv přišli do kontaktu s battle royale fenoménem Playerunknown's Battlegrounds, jistě tuší, o co se jedná. Konkrétně o text, který se objeví, pokud zůstanete poslední naživu. „Winner, winner, chicken dinner” sice není vynálezem PUBG, ale je těžké si nemyslet, že nejde právě o referenci na tuhle hru.

Jak už je každopádně jasné, výčet easter eggů a referencí v tomto článku není kompletní a stále je ve hře určitě spousta věcí, které se tady neobjevily. Pokud jste ovšem vy sami narazili na nějaký odkaz, případně vám zde něco chybí, určitě se pochlubte v komentářích. Koneckonců, čím více, tím lépe.

Assassin’s Creed: Odyssey vyšel 5. října s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama