Deskovka: Mombasa
Speciály Článek Deskovka: Mombasa

Deskovka: Mombasa

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Africký kontinent nabízí obrovské bohatství. Kdo si z něj vezme největší část?

Reklama

Kolonizace Afriky začala již v 16. století, ale její vrchol můžeme hledat až o tři sta let později, kdy zde v období viktoriánské Anglie soupeřila o nadvládu britská obchodní společnost, Francie, Nizozemí, Belgie a další evropské mocnosti. Ač používali investoři 19. století dost nečisté praktiky, tak v titulu Mombasa od Alexandra Pfistera (Great Western Trail, Port Royal, Ostrov Skye) se bude jednat v rukavičkách od plánovacího stolu. Přesto bude konkurenční boj natolik záludný, aby vás připoutal k této deskovce na desítky minut. Jak se nám líbilo bojovat se soupeři o zboží a diamanty, se dozvíte v naší recenzi.

Bavlna, banány, káva a diamanty

Afrika je zdrojem nepřeberného bohatství, čehož si všimli také bohatí investoři z Evropy. Během partie se vžijete do jednoho z nich a budete rozšiřovat své ekonomické impérium. Z počátku to bude krušné, ale během několika kol rozjedete své plány na tolika frontách, že se vám z toho zatočí hlava a matematická kolečka ve vaší hlavě pojedou na plné obrátky. Mombasa totiž není nic jiného než velkolepě pojatá eurohra, kde náhoda nemá šanci a jediným trumfem k vítězství je vaše dlouhodobé plánování. Počítat ovšem musíte také s tahy soupeřů, kteří vám v rámci konkurenčního boje mohou vyfouknout lukrativní zakázku, zabrat lákavé bonusové políčko či jinak házet klacky pod nohy vašim investicím.

Pokud se těšíte na exotickou atmosféru černého kontinentu, pravděpodobně budete zklamáni. Zatímco u Lorenza il Magnifico, jehož stejně jako Mombasu na českém trhu vydává společnost Albi, jsme si užívali krásy a pletichy renesanční Florencie, u aktuálně recenzovaného titulu nám sepětí s tématem trošku schází. Přestože všechny reálie sedí, úředníci pracují jak mourovatí, doly chrlí jeden diamant za druhým a na plantážích se pěstuje o sto šest, tak si nebudete připadat jako tvůrce africké obchodní společnosti. Po chvilce na téma zapomenete a budete jen účelně plánovat a přepočítávat jednotlivé tahy. Je to celkem škoda, protože všechny mechanismy fungují na jedničku, ale kdyby se Mombasa odehrávala v Asii, Americe či na Měsíci s jinými komoditami, po chvilce si toho ani nevšimnete.

Co je doma, to se počítá

Velikost Mombasy na vás padne už při rozbalování krabice. Jestli jste četli naši recenzi k Great Western trail, tak víte, že Alexander Pfister se velkého množství komponent rozhodně nebojí. Hlavní plán bude pokryt šedesáti obchodními stanicemi, účetními knihami a akčními kartami, ze stran se doplní stupnicemi společností, k tomu se připojí hráčské desky a hromádky žetonů. Jak sami tušíte, příprava herní plochy nějakou minutu zabere, ale vyplatí se vám to do poslední vteřiny. Protože od započetí partie přibližně na dvě hodiny zapomenete na vnější dění a naplno se ponoříte do svých ekonomických propočtů, na nichž je založena hratelnost titulu.

Pravidla budou pro matadory euroher jednoduchým čtenářským cvičením a ani začátečníci by ze samotných principů neměli mít zamotanou hlavu. Větším problémem prvohráčů podobných her může být nutnost promýšlet tahy několik kol dopředu a vnímat všechny možnosti, jež se nabízejí. Proto bych iniciační deskovku do světa ekonomického zápolení hledal jinde než v Mombase. Na druhou stranu při pasivním pozorování ostatních během jejich zápolení se dají jednotlivé mechanismy docela dobře vstřebat i méně zkušenějšími hráči.

Každá partie se skládá ze tří kol, v nichž podstoupíte tři fáze. Během první, plánovací, si vyberete tři karty (později až pět), jež otočíte rubem vzhůru. To jsou vaše trumfy, s nimiž budete kouzlit během aktuálního kola v jeho akční fázi. Soupeři karty najednou otočí a začnou provádět své plány. Za hodnotu stejného druhu zboží mohou nakoupit silnější kartu z nabídky na stole či investovat do jednotlivých společností. Dále můžete najít karty expanzí rozšiřující působnost jednotlivých společností, za což je hráč odměněn bonusem přímo na plánu. Zároveň tak odkrývá potenciál jednotlivých měst, resp. zde sídlících obchodníků a roste tím hodnota jejich akcií.

V závěrečném vyhodnocování určitě přijdou k duhu bodíky za těžbu diamantů, takže podpora obchodníka s jiskřivým nerostem bude další možnosti, jak investovat svou akční kartu. Podobně se budete muset spolehnout na úředníky, kteří postupují po plánu hráče a získávají mu příjemné bonusy. Je výhodné zaměřit se na rozvoj diamantových dolů i úřednického aparátu, protože se vám otevře širší manipulační prostor pro vykládání karet. Hráči také mohou obsazovat bonusová políčka, z nichž pro ně po splnění podmínek plyne další zisk.

Jedna akcie ke druhé

Po odehrání příslušných karet končí akční fáze a soupeři se začnou připravovat na další kolo. Mimo uklizení žetonů a připočtení příslušných bodů je třeba poupravit hratelné karty. Již použité akční karty se totiž neodhazují na příslušný balíček, ale odkládají se nad plán, kde tvoří sety budoucích komb na další kola. Dobře si tak musíte promyslet, kam kterou kartu dáváte, protože si tak chystáte půdu pro budoucí plány v dalších kolech. Systém deckbuildingu dává Mombase příjemný šmrnc a je právě tou klíčovou inovací, která donutí fanoušky euroher uvažovat nad koupí tohoto titulu.

Po odehrání sedmi kol nastává závěrečné sčítání bodů. Pokud nemá někdo u stolu v hlavě vědeckou kalkulačku, tak budete až do konce napnutí, kdo se stane vítězem. Svou roli totiž hraje hodnota příslušných akcií jednotlivých společností, poslední překročené pole diamantů a úředníků a samozřejmě nasyslené peníze. Nejobratnějšímu obchodníkovi se tak dostane vavřínů slávy za poctivou práci a několik podloudných praktik. Škodit soupeřům totiž můžete tak, že jim vyfouknete jejich vysněnou kartu, zaberete či přeberete území nebo uzmete některý z bonusů. Ve svých plánech tak musíte počítat také s touhami ostatních u stolu, což dává této deskovce zajímavý náboj.

Teplo v zimních večerech

I když jsem si na začátku stěžoval na slabší sepětí s tématem hry, tak grafické provedení exotickým jihem přímo sálá. Herní plán působí jako mapy z počátků kartografie, příjemně působí také kresby na akčních kartách, úřednických knih a na hráčské desce. Zároveň jsem potěšen, že i přes zapojení dobového stylizování, neutrpěla Mombasa na přehlednosti, která je u tohoto typu stolních her velmi důležitá. Potěší také variabilita herních součástí, která podporuje slušnou znovuhratelnost. Nikoliv bezvýznamným plusem je česká lokalizace, na niž jsme si v produktech společnosti Albi rád zvykli, a jež se projeví především při čtení manuálu, protože v průběhu hry se většina akcí odráží od snadno naučitelné symboliky.

Mombasa je tedy povedeným titulem na poli ekonomických strategií, který potěší spíše zkušenější mazáky. Méně zběhlé hráče odkážu spíše do jiných vod, popř. jim doporučím první dvě hry sledovat dění na herní ploše a až poté se pustit do budování svého vlastního impéria. Za cenu něco přes čtyři stovky, za níž se dá sehnat, se jedná téměř o nutnou koupi pro každého fanouška euroher.

Líbí se nám:

  • nutnost plánovat několik kol dopředu
  • absence náhody
  • tvorba balíčku karet
  • široké spektrum možností, především v druhé polovině hry
  • ekonomický boj nabízí i prvky mírného škození soupeřům
  • přehledná grafika a symbolika
  • cena

Vadí nám:

  • menší sepětí s tématem
  • nic pro začátečníky v žánru euroher
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama