Quadropolis – deskovka
Speciály Článek Quadropolis – deskovka

Quadropolis – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Probuďte svůj architektonický talent a postavte město snů.

Reklama

Uspět ve světě deskových her není při obrovském množství vycházejících titulů jednoduché. Navíc prosazení na jednom trhu neznamená nutný úspěch v jiné zemi. Právě tento příběh odpovídá budovatelské strategii od Francoise Gandona jménem Quadropolis, která ve světě sbírala slušné ohlasy, ale v Čechách se jí zatím moc nedaří, což mi nejde na rozum. Proto se na stavění města pro každého dnes podrobněji podíváme, třeba vás zaujme stejně jako mě.

Urbanistický sen

Pocítil jste ve svém nitru někdy nutkání přestěhovat celý pokoj podle obrazu svého? Nebo celý dům? A co takhle podle svých představ vystavět celé město? Quadropolis vás totiž nechá vžít do role architekta zodpovědného za výstavbu nové metropole. Samo sebou nejste jedinými oslovenými urbanistickými odborníky. K plánovacímu stolu se můžete posadit až se třemi konkurenty, s nimiž si budete vzájemně házet klacky pod nohy tím, že si budete vyzobávat ty nejžádanější stavby z nabídky.

V Quadropolis vám totiž na začátku každého ze čtyř (v expertním módu pěti) kol zadavatelé zakázky nabídnou 25 budov, o něž se budete navzájem přetahovat. Vybírání stavby s sebou nese velmi pěknou mechaniku nutící vás taktizovat, ale umožní také škodit. V každém kole pošlete do boje o nabízené paneláky, obchody, úřady, parky, továrny nebo přístavy jednoho ze svých pracantů, kteří si mohou z daného sloupce či řádku vybrat políčko s jejich hodnotou. Překážkou ovšem budou soupeřovi architekti zabírající místa a figurka urbanisty, jenž pro následujícího hráče blokuje příslušnou horizontálu a vertikálu.

Jednotlivé objekty se skládají na hráčův plán se snahou vytvořit co nejpropracovanější struktury za nejvíce bodů. Způsobů, jak porazit ostatní, je celá řada. Můžete skládat výškové budovy a kolem nich parky, propojovat továrny a přístavy, nebo rozptylovat veřejné služby do všech koutů metropole. Během čtyř kol ovšem nelze postavit všechno, takže se musíte rozhodnout pro jeden, maximálně dva směry a ty kombinovat na základě aktuální situace. Ještě hlubší taktickou propracovanost přináší expertní mód, v němž se budete bít o specializované kancelářské věže nebo monumenty.

Počítání pro pokročilé

Postavení nemovitosti ovšem nutně neznamená přínos do tabulky vítězných bodů, protože každá stavba se musí nejdříve aktivovat. Obchody potřebují zákazníky a paneláky obyvatele, zatímco továrny přináší znečištění prostředí a energii. Jenže kde lidi a energii nabrat? Do vašeho okruhu zájmů se dostanou se stavbou příslušných budov a vy je na konci hry musíte správně umístit, aby vám přinesli co nejvíce bodů. Cokoliv bude přebývat, znamená pro vaše skóre mínusové hodnocení, takže musíte dobře promyslet, co si do svého městečka postavíte, aby došlo k maximálnímu využití zdrojů. Průběh partie je tak napínavý až do svého konce, kdy teprve započne závěrečné hodnocení.

Sčítání bodů, jež zanesete do přiložené tabulky, by neměl pro většinu hráčů ten nejmenší problém. Horší bude zorientovat se ve vlastním městečku, správně určit vítězné body a posoudit všechny proměnné projevující se do výsledku. To zpočátku zabere docela slušnou porci času, ale po několika partiích se vše zautomatizuje a zároveň se také prohloubí vaše znalost mechanismů projevující se v taktice dalších kol. Učící křivka Quadropolis strmě roste po každé dokončené hře, čímž si vás dnes recenzovaná deskovka snadno omotá kolem prstu.

Sympatická rodinná hra

Ze stolní hry Quadropolis se budete těšit od první minuty. Milovníci vyloupávání komponentů se ocitnou v sedmém nebi, 142 kartiček se neosvobodí z kartonu samo. Já mnohem více oceňuju důmyslně vytvořený insert, do nějž se jednotlivé součástky intuitivně umístí. Díky úložnému prostoru se nachystá partie s příslušnou obtížností během okamžiku a nemusíte pytlíkovat komponenty do plastů. Poctivě zvolené materiály kartiček mají ovšem svoji váhu, takže se polička pod obsahem krabice notně prohne a jen tak si ji v batůžku neponesete.

Snadné nachystání, relativně svižný a názorný průběh, téměř nulový prvek náhody a sympaticky kreslený vizuál činí z Quadropolis povedenou rodinnou hru, kterou si užijí hráči od osmi let. Vysvětlíte ji během několika minut, takže potěší i nováčky v žánru, ale svou hloubkou uspokojí také náročnější stratégy. Nemůžete ovšem čekat budování závislé na několika neznámých, zde si vystačíte s pěti typy staveb v základní verzi, již obohatí expertní mód. Distributor ADC Blackfire, který se postaral o českou lokalizaci, chce o podařenou deskovku z rodiny Days of Wonder zvednout zájem, takže ji najdete za sympatickou cenu od osmi stovek, což už stojí za zvážení.

Líbí se nám:

  • svižná hratelnost
  • snadná, ale funkčně provázaná pravidla
  • dvě úrovně obtížnosti
  • možnost nabourávat plány ostatních
  • dobrý pocit z rozrůstajícího se města
  • minimum náhody
  • řada cest k vítězství
  • pro celou rodinu
  • sympatický vizuál

Vadí nám:

  • někomu nemusí sedět určování vítězných bodů až na konci partie
  • dobrý taktik snadno rozmetá plány nezkušeného soupeře
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama