Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka
Speciály Článek Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

Johny

Johny

2
Platformy Windows PC

Které hry jsem si na PC nejvíce letos užil?

Reklama

Vybraní autoři Zingu vám představili svoje osobní hitparády nejlepších her roku 2019:

Hry roku 2019 podle Zingu: Martin Zavřel

Hry roku 2019 podle Zingu: Michal Jonáš

Hry roku 2019 podle Zingu: Ondřej Partl

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

Hry roku 2019 podle Zingu: Ivan Jeziorek

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák


Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka
Jan Horsinka

Redaktor, Zing.cz

Přezdívka: Johnysh

Honza je prostý človíček, jehož zálibami jsou různé technologie a elektronika, počítače, hraní na počítačích, sledování seriálů a filmů, auta osobní, ale i větší, cestování a hlavně poslouchání hudby. Poslední roky strávil nekonečným brouzdáním a komentováním všeho na Redditu, a tím se tak zdokonaloval v cizím jazyce, ale hlavně se aktivně začal starat i o dění okolo her a hraní ve světě. Ačkoliv to vypadá, že hraní je pro něj vším, stále si hledá svůj slot na serveru Život a připravuje se na připojení do úplně jiného druhu hry.


Jak někteří už víte, jsem vášnivý PC hráč. Konzolové exkluzivity zde v článku najdete tak maximálně zmíněné. Pokud vás tedy zajímá jak já, takový často nespokojený odpůrce mikrotransakcí, lootboxů, Epic Games, a další havěti, hodnotím hry vydané v roce 2019, tak to jsem mile překvapen a potěšen. Tohle bude ale dlouhé čtení.

Rok 2019 bych nazval rokem hojným. Myslím si, že přinesl spousty her. Spousty skvěle hodnocených her, které možná mnoho lidí nezvedly ze židle (či sedačky) jako některé konzolové hry loni (Spider-Man, God of War), ale za zahrání určitě stojí.

Já třeba letos čekal na velkolepou hru, která mě úplně odrovná až do zimy. Doufal jsem, že to bude Red Dead Redemption 2. Ale abych pravdu řekl, ani to na mě nezapůsobil tak moc, abych si začal připadat jak poblázněná fanynka.

Proto pro mě vybírání, hodnocení a řazení her bylo letos celkem obtížné. Každá hra v něčem vynikala, v něčem zase zaostávala před jinou, a abych se přiznal, následující řazení je mezi některými hrami tak těsné, že někdy na to pořadí ani moc nekoukejte.

 

10. Control

Velmi pozoruhodná hra.

 

Nečekal jsem, že by mě chytla, ale hraní si se schopnostmi bylo velmi zábavné. Destrukce světa, grafika… krása. Příběh také velmi zajímavý, a jakmile se začalo měnit i prostředí, tak moje udivení, jak ta hra dokáže být zajímavá, se navýšilo.

Nejsem moc na tak hodně ukecané hry, kde ještě můžu sledovat nahrané dlouhé filmečky, takže od pana vědce jsem viděl pár videí, ale i tak jsem si hru užil. Spíše preferuji vyprávění za běhu.

Předchozí hru od Remedy, Quantum Break, jsem kdysi zkusil, ale z technických důvodů jsem se v ní moc daleko nedostal. Každopádně nápad, smíchat živě točené filmečky s velmi akční hratelností mi přišel velmi zajímavý, ale asi to není pro mě.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

9. The Outer Worlds

Bethesdo třes se.

 

Klon Falloutu se Obsidianu vydařil. Vsadili na jistotu, a dokázali vytvořit kvalitní, skoro bezchybný produkt. Škoda, že se více neodvázali nebo aspoň nenabídli více. Po dokončení spousty questů jsem totiž chtěl víc, protože mi přišlo, že jsem dostal málo. Vím, že se chystají DLC, ale jak velké budou, netušíme. Pokud se přiblíží expanzím třetího Zaklínače, tak jim asi urvu ruce.

Ale beru to jako pokus, prozkoumání vod a tak doufám, že další díl, nebo jako nová IP Obsidianu (tentokrát asi už pod Microsoftem) bude stát daleko více za to.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

8. Greedfall

Stále na něj zapomínám.

 

Ale vzpomněl jsem si na poslední chvíli.

Od Greedfall jsem moc neočekával. Studio Spiders minulosti předvedlo, že touží po vytvoření výborného RPG, ale Technomancer nebo Bound By Flame tak přesvědčivé nebyly. Obě hry celkem ušly, ale nic extra teda nebyly. Proto jsem do Greedfall nevkládal moc nadějí.

Greedfall ale předvedl, že Spiders konečně našli tu správnou cestu. Toto RPG, které je hodně přirovnáváno velmi úspěšným hrám od BioWare, ve mně vytvořilo plamínek naděje a myšlenku, že takovýmhle hrám ještě není konec a dokáží si najít velké obecenstvo, a Spiders možná nebudou tak špatní.

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

7. Star Wars Jedi: Fallen Order

Další sázka na jistotu.

 

Nejsem fanoušek Star Wars, a proto nová, pro většinu dlouho očekávaná, kvalitní Star Wars hra, která není Battlefront, na mě neudělala tak velký dojem.

Hra vypadá pěkně. Animace obličejů, v tomto případě asi motion capture, vypadá také velmi hezky. Nebudu lhát, Merrin mě celkem oblbnula. Cala (hlavní postavu) mám rád, protože se mi líbil jako Joker v seriálu Gotham. Celkově herecké výkony byly ok.

Hudba měla nádech toho Star Wars světa, takže také za jedna.

Ale ta konstrukce světa. Mapy. Backtracking. Kazily to a rychle nastala nuda.

Soubojový systém nedokázal uchvátit jako v Sekiru. Nešel mi tam cítit ten dopad mečů. Odezva k hráči. Ale pohrávání si se sílou bylo celkem zábavné.

Animace pohybu mi připadaly nedotažené do konce. Ponča a barvičky na loď mi nepřišly moc odměňující.

Škoda, že to není více brutální.

Ocením ale, že hra od EA nemá mikrotransakce.

6. Yakuza Kiwami 2

Japonci znovu bodují.

 

Yakuza série mě velmi překvapila. Na svou neobvyklou stavbu a pojetí, hry dokázaly zaujmout, zabavit a nepustit.

Yakuza Kiwami 2 bych hodnotil asi jako nejlepší ze tří na PC vydaných.

Celá série nabízí úžasné příběhy, jak hlavní, tak i ty vedlejší. Většina těch vedlejších v dalším díle pokračuje, a jaké příběhy to jsou. Níže ve videu máte ochutnávku toho, kam až hra dokáže zajít. Jo, a hra obsahuje i trochu toho softcore porna. Na spoustu miniher také nemohu zapomenout. Ať už jde o fajnové závody na autodráze, čůrací minihra, vedení kabaretu nebo různé hry na zábavních automatech. Samozřejmě se nesmí zapomenout na souboje, které jsou, dle mě, v Kiwami 2 nejlépe udělané.

Díky firmě SEGA, že se rozhodla vydat takovou parádní sérii i na PC. Teď netrpělivě vyhlížím další remasterované díly.

5. Resident Evil 2 Remake

Hra, kterou jsem opravdu nečekal, že bych si zahrál.

 

Horory vůbec nemusím. Ani filmy, ani knihy, ani jenom nějaká krátká videa, ani hry. Přesto jsem si Resident Evil 2 Remake zahrál, a dnes se těším na předělaný třetí díl.

Při zjištění, že RE2 bude mít remake, jsem si vzpomněl, že kdysi hodně dávno, jsem nějaký Resident Evil hrál. Ale asi 5 minut. Na Redditu jsem si zjistil, že šlo o RE2, a tak jsem tedy začal uvažovat nad vyzkoušením Remaku. Po vydání jsem tedy vzal koule do hrsti a do hry se ponořil.

Většina hru asi již hrála a ví jak parádní je, tak jen dodám, že mě hra tak strašidelná nakonec nepřišla.

Co mi ale vadí jakožto nováčkovi v sérii, a na co ostatní třeba jsou zvyklí, byla ta recyklace prostředí a „true ending“ schovaný za druhým dohráním. První hraní jsem dokončil za asi 5-6 hodin. Ale to prý nebyla celá hra. Musíte hrát podruhé s jinou postavou, půlku hry strávit tam, kde jste již byly s první postavou, a až potom se dostanete ke skutečnému konci. Pomalu mě to začínalo nudit a po konci jsem měl dost.

Ale střílení zombíků bylo zábavné a X really gave it to me.

4. Devil May Cry 5

Další hra, která mě dostala nově do série.

 

Hratelnost parádní, hack’n’slash her je na trhu celkem málo, zvlášť takhle zábavných. Takový epický (já to slovo už nemám rád), neseriózní DOOM mezi hack’n’slash hrami z třetí osoby od Japonců. Velmi jsem si hru užil. Souboje doprovázeny skvělým soundtrackem, mě nakously na druhé hraní. Jsem rád, jak se východu teď daří v herní branži.

Tak to bylo krátké.

3. Disco Elysium

Překvapení roku.

 

Disco Elysium jsem ze začátku celkem ignoroval. Myslel jsem, že půjde o nějakou nezábavnou indie adventuru. Po vydání jsem ale všude četl, jak je to parádní, komplexní RPG, a že si to musí každý zahrát. Tak jsem zahrál.

Hra mi připomíná takové ty „Pen and Paper“ hry, kdy každičká blbost, číslo, rozhodnutí, dokáže zruinovat celou hru. Ale tady aspoň nepotřebujete kamarády.

Hru jsem prohrál několikrát. Ale jak… Jednou to bylo, když se pan detektiv psychicky zhroutil, protože seděl na nepohodlné židli. A jednou zase, myslím uklouzl a skoro se zabil. Nebezpečí zde opravdu číhá na každém kroku, a je i tam, kde jej nečekáte. A to ji také dělá zábavnou.

Příběh, dialogy, hudba a stylizace jsou ve hře famózní. Připravte se ale na spousty čtení. Ne všechno je také dabováno, a pokud chcete akci, zde ji nenajdete.

Velkým záporem, který některým hráčům nemusí však vadit, je, že potřebujete mít velmi výbornou znalost angličtiny. Takže buď u sebe mít slovník. Nebo počkat na český překlad pokud se nějaký chystá. Moje angličtina je dost dobrá na dorozumění, dopisování, a většinou problém nemám, ale na některá velmi odborná slova jsem opravdu potřeboval pomoct, a přijít o zbytek hry jsem opravdu nechtěl.

První výtvor vývojářů ZA/UM (takhle si říkají), by si podle mě zasloužil i GOTY nominaci na TGA, a teď pojďte klidně do mě, místo sporného Death Stranding.

2. Red Dead Redemption 2

Tohle bude asi kontroverznější, ale názor je názor.

 

Uznávám, že příběh v Red Dead Redemption 2 je opravdu výborný. Arthur je skvěle napsaná postava. Skvělý soundtrack, který mi zrovna teď i hraje ve sluchátkách. Svět je překrásný, detailní a obsahuje spoustu zajímavostí. Některé jsem poznal až díky Red Dead Online. Dávkování obsahu je zde taky parádně zvládnuto.

Nebudu brát v potaz, co mají ostatní se hrou za problémy technického charakteru. Kromě tedy několika denního padání, horší optimalizace pro PC (grafika, výkon, ovládání), jsem já na tom technicky nebyl tak špatně. Hra běžela hned od začátku.

Ačkoliv simulátory mi nejsou vůbec cizí a rád je vyhledávám a hraji, RDR2 mi přijde, že se nedokáže rozhodnout, co chce být a nakonec vznikly rozhodnutí, které někteří hráči včetně mě nemusí. Někde hra dává smysl, někde zase vůbec ne. Někde hází hráči zbytečně klacky pod nohy a často dochází k frustraci. Extrémně lineární mise, které se často hodnotí záporně, mi také občas vadily, ale byla to příjemná změna od otevřených RPG, kde příběh hraje vedlejší roli, ale kdybych na ně neměl náladu, tak bych si hru asi ještě méně užil. RDR2 jsem totiž hrál hned po Discu.

Jelikož ale nejde o RPG, a hratelnost mi nepřijde až tak zábavná, podruhé bych si singleplayer nejpravděpodobněji nedal.

Red Dead Online je oproti GTA Online parádní změna. Opravdu jsem nečekal, že jej budu hrát tak dlouho.

Online není tak pomalý, řekl bych, že i více zábavnější (hraji sólo, bez přátel), ale ten grind se nezapře. První týden jsem skoro každý den dělal to samé cca 5 hodin, abych si mohl vydělat na různé oblečení, koně, plánky, zbraně. Ale ten týden opravdu stačil na to, abych poznal Online, někam se vypracoval, a začal mít nějakou tu zábavu. Chce to trpělivost.

Bohužel, Online nemá moc co nabídnout. Za necelý měsíc, mám vše, co jsem chtěl a udělal vše, co hra má pro hráče přichystané. Teď už jen dělám denní úkoly a sbírám zlaté ingoty. Vydělávání peněz zde není takový problém. Problémem je jejich utrácení.

Teď také vyšel Outlaw Pass, což je prostě Battle Pass, ale i ten mě moc nepotěšil svým obsahem.

Online je rozbitý. Zabugovaný co to jde, alespoň po posledním updatu. Ale obsahuje věci, který by bylo fajné mít i v singleplayeru. Ale známe Rockstar.

Kdyby se ale některé mechaniky a funkce z RDO smíchaly se singleplayerem, byla by, podle mě, hra daleko lepší a daleko přívětivější ostatním hráčům co ji nemusí.

1. Sekiro: Shadows Die Twice

MY NAME IS GYOUBU MASATAKA ONIWA!

 

Co Sekiro dělá výjimečným je hratelnost. Soubojový systém. Příběh je zde také pěkně vyprávěn. Příměji. Celkem nezvyklost od From Software. Ale já toto vítám.

Na prdel jsem od hry dostal nespočetněkrát, ale musím říct, mám ji raději než Dark Souls sérii.

Soubojový systém je návykový. Rytmický. Jakmile se jej naučíte, cítíte se jako badass. Nepřekonatelný, nezastavitelný. Borec.

Pak vás zasedne několika metrová gorila, a jste… víte kde. Ale i to jsem si zamiloval. (jiná úchylka) A chtíč po soubojích s meči se zvětšuje a zvětšuje.

Ty zvuky, když se dvě čepele srazí. Když jste připraveni provést likvidaci nepřítele. Když prostě všechno klape… je to parádní pocit. A jenom Sekiro dokázalo tento pocit vytvořit. Což mě donutilo hru hrát 3x. Jenom tenhle gameplay. A jen při vzpomínkách na něj uvažuji, že si hru znovu nainstaluji.

Asi je jasné proč je tohle na prvním místě. Jinou hru jsem si tak letos neužil. Jiná mě tolik nezabavila. A o tom to je. O zábavě. Aspoň tedy u mě.

Jsem rád, že hra obdržela ocenění Hra Roku, ale zároveň jsem překvapen, že se hra tolik líbila a opravdu na ono ocenění dosáhla.

https://imgur.com/Y4LAd3s

Na závěr bych ještě chtěl zmínit hry, které si myslím, že stojí aspoň za vyzkoušení, ale já se k nim zde nedostal.

The Surge 2

Metro Exodus

A Plague Tale: Innocence

Gears of War 5

Untitled Goose Game

The Division 2

Apex: Legends

Call of Duty: Modern Warfare

Halo Master Chief Collection

 

Přeji příjemné prožití svátků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama