Komiks: Bloodborne
Speciály Bloodborne Článek Komiks: Bloodborne

Komiks: Bloodborne

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1

Podívali jsme se na knihu "The Death Of Sleep".

Reklama

Je to už poměrně dlouho, co jsme se na stránkách Zingu naposledy věnovali komiksovým knihám na téma videoher. Jelikož tahle "rubrika" byla oblíbená v minulosti, rozhodli jsme se ji přivést zpátky k životu - obzvláště v době, kdy jsou větší hry nelítostně odkládány, mnoho lidí má o něco víc "volného času" a knihkupectví i herní obchody zažívají těžké časy. A proč rovnou nezačít s něčím, co je pro mnoho lidí jedna z nejlepších her této generace a zároveň dost možná jedna z nejtěžších látek ke zpracování do komiksové podoby.

Hra Bloodborne se, jako každý z podobných titulů od From Software, vyznačuje hluboce promyšlenou historií svého světa, která je zároveň skrz naskrz prošpikovaná symbolikou a mysticismem, vedoucími k mnoha možným výkladům zdejšího světa, jeho postav a tajemných sil v pozadí. Zároveň jde o esteticky jedinečnou hru, která nezaměnitelným způsobem kombinuje gotickou majestátnost s pochmurnou a nebezpečnou atmosférou věčné noci i tajemné nákazy. Obě tyto věci dokázali český (!) scénárista Aleš Kot a polský malíř Piotr Kowalski využít naplno. Tvůrci hry údajně sbírali inspirace především v Praze, dává tedy smysl, že právě evropští komiksoví tvůrci převzali jejich pochodeň.

  • Brožovaná vazba
  • 112 barevných stran
  • První vydání: 2018
  • Scénář: Aleš Kot
  • Kresba: Piotr Kowalski
  • Vydavatel: Titan Comics
  • Jazyk: Angličtina
  • Cena: 449,- Kč (Xzone)

Nebezpečná cesta

"The Death of Sleep" obsahuje první 4 navazující komiksy ze světa Bloodborne, které vyprávějí uzavřený příběh jednoho Lovce. Jak se sluší, začínají pravidelnou noční můrou v ulicích Yharnamu, kde Lovec opět kosí již dobře známé skupinky monster, jako mnoho nocí předtím. Když ale dorazí do kostela, dostane zadanou zbrusu novou misi. Povedlo se najít dítě s bledou krví, které by mohlo představovat lék na nekonečnou noční můru. Je ale potřeba jej dostat na správné místo a vykonat odpovídající rituál.

Komiks: Bloodborne

Ještě než se ale Lovec stihne vydat na tuto výpravu, kostel napadne jedno z velkých monster (bossů) a než se nadějete, hlavní hrdina je mrtvý. Včetně rudého nápisu "YOU HAVE DIED"... a včetně příchodu do Lovcova snu, kde se můžete poradit s Gehrmanem a loutkovou pannou. Po návratu do noční můry již víte, že nemůžete s ostatními bránit kostel. Vezmete vyzáblé, nemocně vypadající dítě a vydáte se na nebezpečnou cestu za vykoupením, daleko za hranice města.

Než se nadějete, hlavní hrdina je mrtvý.

V pustinách za městem je sice zdánlivě klidněji, ale pouze na první pohled. Endemie různým způsobem zdevastovala i přilehlé vesnice a přírodu, takže narazíte třeba na obří hady a další havěť. Ta největší hrozba ale stále přichází z města, jelikož zmíněné monstrum se rozhodne naši dvojici pronásledovat za každou cenu. Odkázán pouze na sebe, s nemocným dítětem v péči, Lovec musí sáhnout na dno svých sil, vychytralosti i víry, aby našel cestu mnoha nástrahami a úspěšně dorazil do cíle. Nebude to pěkná podívaná.

Tohle je Yharnam

Po úvodních stránkách komiksu, které se téměř bez textu věnují akčním scénám jatek v Yharnamu, jsem si myslel, že mě čeká prostě pocitová záležitost bez hlubšího příběhu nebo napětí. Nemohl jsem se mýlit více. Po úvodní ochutnávce každonočních jatek autoři rychle představí ústřední zápletku a jakmile Lovec s dítětem vyrazí na cestu do vražedného neznáma, pronásledováni obřím monstrem, začnete jim rychle fandit. Příběh zcela bez problému stojí na vlastních nohách a skoro se mi chce napsat, že ani nepotřebuje nějakou velkou znalost hry - je to prostě hororový roadtrip, podobný třeba Loganovi nebo Last Of Us.

Komiks: Bloodborne

Jelikož jsem ale velký fanoušek původní hry, tím nejlepším aspektem komiksu pro mě nebyl kvalitní a dobře gradovaný příběh. Největší radost jsem měl z pečlivosti, s jakou autoři zpracovali doslova desítky lokací, postav a mechanik ze hry tak, že všechno je na svém místě a dává smysl v rámci světa, který jsme si tolik zamilovali ve hře. Nejen že navštívíte ikonické lokace, jsou i propojeny těmi správnými zkratkami, odpovídajícími protivníky a rekvizitami. Zřejmě nejlepší je v tomhle směru finále, o kterém nechci nic prozradit, ale výběr jeho lokace i závěrečné zvraty mne opravdu dostaly.

Všechno je na svém místě v rámci světa, který jsme si zamilovali ve hře.

Ve výsledku jsem si komiks užil mnohem více, než jsem se odvažoval doufat a samozřejmě jsem okamžitě dostal velkou chuť si znovu zahrát tuhle geniální hru. Stejně jako objednat některou z dalších knih z této série. Mnoho komiksů inspirovaných hrami, které jsem četl v minulosti, byly spíše jednoduché hříčky, doplňující lore o nějaký drobný dílek skládačky. Kniha "The Death of Sleep" je ale skvělým, napínavým příběhem, plným parádních odhalení a zvratů, čišící atmosférou, kterou jsme si zamilovali ve hře. Drobný dodatek s ukázkou tvůrčího procesu na konci knihy jasně demonstruje, jak vážně autoři ke svému dílu přistupovali.

Pokud vás to zaujalo, stačí kliknout na Xzone a ti vám knihu pošlou rychlým, pečlivě zabaleným balíkem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama