Recenze komiksu Batman/Fortnite – Bod Nula #2
Speciály Článek Recenze komiksu Batman/Fortnite – Bod Nula #2

Recenze komiksu Batman/Fortnite – Bod Nula #2

Martin Zavřel

Martin Zavřel

5

Ambiciózní crossover pokračuje působivým stylem.

Reklama

Před dvěma týdny jsem se tu radoval z toho, jak se povedl první díl očekávaného crossoveru mezi Temným rytířem a nejpopulárnější videohrou naší doby. Největším překvapením prvního sešitu bylo, že na relativně malé ploše pouhé dvacítky stran dokázal nabídnou kompletní příběhovou osu (následují spoilery 1. dílu): od představení postav přes hlavní incident (tajemná bouře teleportovala Batmana na ostrovní bojiště ve Fortnite, kde ztratil paměť i hlas) až po osudové setkání s Catwoman, epickou bitvu a dojemné finále, kde oba hrdinové zahynou jeden druhému v náručí uprostřed postupující bouře. Druhý díl jsem ale vyhlížel s určitými obavami, zda na tento působivý úvod zvládnou tvůrci navázat podobně silným způsobem.

  • Sešitová vazba
  • 24 barevných stran
  • První vydání: 5. 5. 2021
  • Scénář: Christos Cage
  • Kresba: Reilly Brow
  • Vydavatel: Crew / DC Comics
  • Jazyk: Čeština
  • Cena: 79,- Kč (Xzone)

Jsme na to dva

Svým způsobem je druhý díl přesně tím cool okamžikem, kdy hrdina už pochopil, že čelí vážné hrozbě a začal urputně pracovat na jejím zkoumání, aby následně využil získané poznatky k boji proti všepohlcující bouři, která se vrací každých 22 minut. Batman zde opravdu působí jako detektiv, který sám sobě nechává vzkazy psané na jeho obleku (což mi připomnělo geniální film Memento od režiséra Temného rytíře, Christophera Nolana), ale také třeba vybuduje malou základnu, ke které se pokaždé nasměruje pomocí zapsaných souřadnic.

Recenze komiksu Batman/Fortnite – Bod Nula #2

Tím nejlepším nápadem v druhém dílu je ale skutečnost, že se tvůrci nadále soustředí na vztah Batmana s Catwoman - ačkoliv oba ztratili paměť, jejich city očividně tento efekt přetrvávají a díky tomu spolu vytvoří silnou dvojici, odhodlanou poprat se s vražednými obyvateli ostrova i ničivou bouří do posledního dechu. Jelikož v průběhu druhého dílu stihnou oba zemřít několikrát, komiks docela úspěšně opakuje nečekaně ponuré a dojemné okamžiky, kdy třeba ostřelovač sejme Catwoman "předčasně" a Batman propadne ničivému záchvatu vzteku. Druhému dílu rozhodně nelze upřít silné emoce, přestože žádná z postav nemůže mluvit.

Ostřelovač sejme Catwoman a Batman propadne záchvatu vzteku.

Nebyl by to ale Batman, aby navzdory všem tragédiím i protivenstvím nenašel řešení celé patálie. Postupnými experimenty nakonec dospěje se svojí parťačkou k odhalení, že jeden "vítěz" má šanci zřejmě bouři přežít a možná se i dostat z ostrova. Z toho ale vyplývá dilema, protože to znamená, že se jeden z naší dvojice bude muset obětovat ve prospěch toho druhého. Asi nemusím vysvětlovat, že finále druhého dílu je opět slušný doják a tvůrci mne znovu překvapili tím, že si místo nějakého dětinského komediálního nebo akčního příběhu vybrali takto působivý styl.

Dospělý příběh

A přesně tohle mne u komiksu nadále drží, pohromadě s vysoce kvalitní kresbou, která skvěle vyniká také díky kvalitnímu papíru. Ačkoliv mám osobně příběh v kampani Fortnite: Save The World hodně rád, trochu mě mrzí jeho odlehčený komediální styl, díky kterému postrádá opravdové drama. Tento komiks ale jakékoliv komediální aspekty zatím zcela postrádá a místo toho vypráví tradičně zachmuřený batmanovský příběh, vhodný spíše pro dospívající nebo dospělé.

Stejně jako minulé číslo, také druhý sešit přinesl nový kód na odemknutí skinu přímo ve hře Fortnite. Tentokrát je to batmanův kluzák v podobě "netopýřích" křídel s jeho logem, jehož otevření doprovází efekt rozlétnutí hejna netopýrů. Pro jistotu připomínám, že jediný způsob, jak předmět získat, je přihlásit se svým Epic účtem na stránku fortnite.com/redeem a tam zadat kód, schovaný pod samolepkou v časopise. Mimochodem, pokud jste sešit získali zabalený v původní fólii, je prakticky nemožné, aby vám kód nefungoval. Spíš je dobrá šance, že jste si kód třeba špatně přečetli (častá je například záměna G s 6 apod.).

Pokud vás komiks zaujal, nejspíš jste zaregistrovali, že se první díl beznadějně vyprodal. Nakladatelství Crew ale nyní přišlo s dobrou zprávou, že se jim podařilo vyjednat dodatečné kódy přímo od společností DC a Epic, takže koncem května dorazí dotisk prvního čísla, dle všeho konečně v takovém množství, aby uspokojil opravdu všechny zájemce. To je velmi dobře, protože mezitím překupníci prodávali první sešit na internetu za několikanásobek jeho ceny. Je mi vždycky hrozně smutno, když někdo takhle vydělává na zápalu fanoušků. S blížícím se dotiskem snad ale bude tomuto učiněna přítrž. Přesto, pokud vás tato šestidílná série zaujala, měli byste si ji pro jistotu objednat co nejdřív. Je dobrá šance, že specializované obchody další čísla zase vyprodají a shánění po trafikách je také nejistá loterie.

Sešity vycházejí každých 14 dní, takže třetí díl nás čeká ve středu 19. května.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama