Lednové ohlédnutí redakce
Speciály Článek Lednové ohlédnutí redakce

Lednové ohlédnutí redakce

Redakce

Redakce

2
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Čím jsme se bavili v lednu a na co se těšíme v únoru.

Reklama

Martin Zavřel

Poněkud naivně jsem doufal, že by se s příchodem nového roku mohla herní scéna trochu uklidnit - vánoční sezóna přece skončila. Samozřejmě se tak ale nestalo a místo nějakého odpočinku jsme se hned v lednu dočkali tří výrazných a sledovaných her - Fire Emblem Engage, Forspoken a Dead Space. Kromě toho ale vyšlo také několik velmi zajímavých "menších" her, do Xbox Game Pass přibyla konzolová verze jedné z nejlepších strategií všech dob... a tak dále a tak dále. Když si k tomu ještě představíte, že jsme navíc do redakce dostali už několik únorových her na recenze, budete mít dobrou představu o tom, že "vánoční sezóna" vůbec neskončila. Měl jsem být dostatečně poučen z loňského roku, kdy situace byla hodně podobná. Ono je totiž tak, že většině vydavatelů končí fiskální rok až po prvním kvartálu, takže se ještě snaží na poslední chvíli zvednout čísla. Tudíž se odpočinku asi nedočkáme dřív, než v dubnu (nebo v létě).

Lednové ohlédnutí redakce

Když jsme chystali tradiční přehled her na následující měsíc (vyjde společně s anketou jako vždy o půlnoci prvního dne měsíce), docela jsme se vyděsili. Ačkoliv únor bude kratší měsíc, jeho 28 dní je ještě víc narvaných hrami, než leden. Kromě nich ale navíc dorazí očekávaný nový hardware (PlayStation VR2), což je také mimořádná událost. Je opravdu užitečné, že některé ty hry již v redakci máme, ale aby to nebylo tak jednoduché, ještě navíc k tomu nás čeká cestování do zahraničí, kam jsme byli pozváni si zahrát několik her, které budou vycházet až v těch následujících měsících (po únoru). Zkrátka a dobře, pokud jsou první měsíce 2023 náznakem toho, jaký ten letošní herní rok bude, pak se jedná o jeden z nejnabitějších. Budeme se snažit vám na Zingu nabídnout ke všem těm hrám co nejlepší servis a těšíme se, že u toho budete s námi.

Daniel Jarocký

V lednu jsem se osobně vrátil k některým starším titulům v čele s Forzou Motorsport 7. Jelikož se díky konferenci Xbox and Bethesda Developer Direct hodně mluvilo o připravovaném osmém díle, tak jsem si opětovně nainstalovat starší sedmý díl, ve kterém jsem následně strávil nějaký čas. Překvapilo mě, jak dobře hra i po více než pěti letech od vydání vypadá.

Lednové ohlédnutí redakce

Že starší díl i dnes dokáže poměrně obstojně držet krok s dobou, vděčí krom jiného grafickému upgradu, který byl původně určení pro konzoli Xbox One X, ale logicky z něj těží i mnou testovaná verze pro Xbox Series X. Ačkoli jsem se velmi těšil na remake prvního Dead Space, tak jsem si na něj bohužel zatím nedokázal udělat čas. Po přečtení různých recenzí a dojmů jsem si ale jistý, že se to časem určitě změní.

Když se podívám na únorovou nabídku titulů, tak to bez nadsázky vypadá na opožděnou povánoční nadílku. Kromě očekávaných velkých her v čele s Hogwarts Legacy, Wild Hearts, Company of Heroes 3, PC verzí Returnalu nebo novým dílem série The Settlers bych za sebe rád vypíchl akční adventuru Deliver Us Mars, která se zařadila mezi příjemná překvapení loňského Gamescomu, kde jsem si hru mohl vyzkoušet (dojmy zde). Velkou neznámou poté v mých očích zůstává akce Atomic Heart, která může dopadnout v zásadě jakkoli. Kromě nespočtu zajímavých titulů nás navíc čeká vydání headsetu PlayStation VR2, takže se v únoru opravdu nudit nebudeme.

Pavlína Nouzová

Jak jsem na konci loňského roku psala, tak se i stalo. Celý leden mi vyplnil třetí díl Zaklínače s next-gen aktualizací. Znovu navštěvuju známá místa, znovu zažívám ty samé zvraty, ale tentokrát jsem se k tomu pokusila přistoupit jinak a volím opačná rozhodnutí (i když je to občas utrpení). Zakousla jsem se a Zaklínač mě odměnil. Vyhnat bůžka ze strašidelného domu? Kupodivu nejlepší, co hráč může udělat. Vydat se s Lambertem na krvavou výpravu? Osvěžující. Zvolit si Yennefer před Triss? Naopak nic moc. Myslela jsem, že to bude návrat jen na pár hodin, ale nádherný svět a vyleštěná grafika mě chytily a už desítky hodin nepustily.

Lednové ohlédnutí redakce

Kromě toho jsem se pustila do lehce kyberpunkové akční novinky Wanted: Dead od tvůrců her Ninja Gaiden a Dead or Alive. Vyjde na Valentýna, kdy se můžete těšit i na recenzi. K tomu se chci v únoru vrhnout i na Hi-Fi RUSH, rytmický kousek, který se úplně náhodou vyloupl na show Developer_Direct.

Jan Urbančík

První měsíc roku 2023 je za námi a už teď je o čem mluvit. První týdny byly sice klidnější, ale plně to vynahradil velmi nabitý konec měsíce. Já jsem nicméně hned na začátku ledna konečně dohrál God of War Ragnarök, který mě sice bavil, a především příběh je opravdu silný, ale ke konci už jsem se trochu trápil a hrál „z povinnosti“, než že bych si to vyloženě užíval. Poté jsem se znovu pustil do originálu Dead Space, abych si tento survival horor připomněl před vydáním remaku. Hra rozhodně zestárla, a to nejenom graficky, ale také po stránce herního designu. 15 let od vydání je dlouhá doba a herní průmysl mezitím ušel velký kus cesty. I přesto se však stále jedná o velmi kvalitní titul.

Jak už asi tušíte, mou další hrou byl tedy remake Dead Space. Čekal jsem od něj poměrně hodně, a i přesto jsem byl překvapen hned v několika ohledech, ale jen v tom nejlepším slova smyslu. Výrazně vylepšený příběh, propojená loď Ishimura s výbornou atmosférou, krásné nasvícení, výborné ozvučení, přepracovaný pohyb v Zero-G a spoustu dalšího. Tohle je přesně ten typ remaku, který mám nejradši, je sice věrný originálu, ale přidává spoustu nového a nebojí se ani upravit věci tam, kde je to potřeba. Celou recenzi si můžete přečíst zde.

Lednové ohlédnutí redakce

Posledním titulem, který jsem si zahrál, byl Hi-Fi Rush. Asi málokdo tušil, že Tango Gameworks někdy vytvoří něco tak odlišného od svého tradičního žánru a že to stejně bude výborná hra. Je to zkrátka odlehčená zábava s unikátní hratelností, výbornou hudbou a moc pěkným vizuálním stylem, jenž připomíná animované seriály.

V únoru nás čeká další velká nálož her. Osobně se nejvíc těším na staronového Kirbyho pro Switch a strategii The Settlers: New Allies, která snad po všech těch odkladech konečně vyjde. Zapomenout nesmím ani na adventuru Sherlock Holmes The Awakened, kde sice ještě není potvrzeno datum vydání, ale pokud všechno půjde podle plánu, měla by v únoru vyjít. Zatím si alespoň můžete přečíst mé dojmy z nedávné demoverze.

Filip Svoboda

V lednu jsem trávil čas především se dvěma sci-fi kousky. Tím prvním je arkádová lítačka Chorus. Ta se stala milým překvapením podzimu 2021 a překvapením byla i nyní pro mě. Návykovou hratelnost jsem očekával, i když po čase se může i ta trochu omrzet. Nečekaně si mě ale pro sebe uzmul svět hry. Rozpracovat lore úplně nového vesmíru v titulu, ve kterém v hratelných částech nevystoupíte z kokpitu stíhačky, je kumšt, a vývojářům se to daří.

S druhou hrou jsem se vrátil na Zemi, byť třeba hlavní hrdinky obou příběhů mnohé sdílí. Nemluvím o ničem jiném než o Controlu od Remedy. Nejnovější počin finského studia (nepočítáme-li kampaň ke Crossfire-X) jsem odehrál už podruhé. Tentokrát jsem měl navíc možnost zapnout nejvyšší možné grafické nastavení včetně ray tracingu, a tak mě vedle výborné hratelnosti a pohlcujícího světa těšila i vizuální stránka. Control se po právu řadí na nejvyšší příčky mého žebříčku oblíbenosti.

Lednové ohlédnutí redakce

Únor je nejkratší měsíc roku, ale na seznamu vycházejících her to příliš znát není. Nepatřím mezi nejzatvrzelejší fanoušky Harryho Pottera, ale samozřejmě jsem velmi zvědavý na Hogwarts Legacy. Zajímá mě i dvojice sci-fi Deliver Us Mars a Scars Above. A nepochybně budu sledovat události kolem PSVR 2, byť se zatím nepovažuju ani za budoucího zákazníka.

Ondřej Zeman

Dá se říct, že jsem se vyloženě nenudil ani v lednu. Opak byl pravdou. Začátek roku mi nabídl vedle novinek také pár možností vyrazit do minulosti, které jsem s nadšením využil. Po letech jsem se opět podíval na Might and Magic 6 - The Mandate of Heaven, Legend of Grimrock nebo Johanku z Arku. Vše mělo i po letech od vydání něco do sebe. Nevyhnul jsem se však ani aktuálním titulům. Nejvíce času jsem strávil hraním SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake, zakusil jsem však závan textových adventur v Colossal Cave či střety malovaných zvířátek v tahovce Inkulinati. Bylo toho opět opravdu hodně.

Lednové ohlédnutí redakce

Jak vidím únor? Už nyní je jasné, že se bude jednat o měsíc plný strategií. Na scéně se objeví Pharaoh: A New Era, The Settlers: New Allies či Company of Heroes 3. Jakožto velký fanoušek fantasy fotbalu však možná více než tuto trojici očekávám Blood Bowl 3. Netěším se ovšem pouze na strategie. Opravdu výrazným momentem tohoto měsíce bude jistě příchod Returnal na PC, kde nepočítám s tím, že by hra mohla neuspět. No rozhodně se v následujících dnech nudit nikdo z nás nebude.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama