Lokalizace na PragoFFestu
Novinka Lokalizace na PragoFFestu

Lokalizace na PragoFFestu

Redakce

Redakce

8

Další ročník akce pro fanoušky sci-fi, fantasy, hororu a videoher se blíží. A letošním tématem videoherní linie jsou lokalizace pod taktovkou Marka Tvrdého.

Reklama

Blíží se konec ledna a to znamená, že se blíží každoroční svátek hráčů jménem PragoFFest, který se koná ve dnech 28.1. až 31.1. v Modré škole v Praze-Hájích. Více informací zde.

A i letos je pro vás přichystán zajímavý program, jehož aktuální verzi můžete vidět zde. Po úspěchu loňské debaty s herními překladateli se organizátoři rozhodli toto téma rozšířit a nabídnout ještě více možností, jak získat další informace, které fanoušky zajímají.

Úvodem k besedám, které moderuje Marek Tvrdý, je jeho přednáška na téma "Jak se krade Zaklínač". V té probere, jak nelegální stahování ovlivňuje prodejnost a množství lokalizací videoher. Následně popovídá o historii lokalizace prvního Zaklínače a na závěr popíše, jak probíhá proces fanouškovské lokalizace na ukázkách z prvního Zaklínače, Mass Effect 3 či Dragon Age II.

Na Markovu přednášku pak naváže možná nejzajímavější program pátečního večera, beseda s Filipem Ženíškem. V ní se dozvíte, jak se překládal třetí Zaklínač a jak funguje proces profesionální lokalizace v kancelářích českého distributora Comgad. Filip zmíní i jak to vlastně chodí v polském studiu CD Projekt RED.

V sobotu po obědě pak se tématu lokalizací bude ve Star Wars linii nejprve věnovat beseda s překladateli Star Wars knih, Michaelou Mackovou a Milanem Pohlem. Debatovat se bude na téma, jak vlastně probíhá a v čem se liší překládání románu, komiksu, seriálu, deskové hry a videohry a proberou se specifika překládání příběhů ze sdíleného světa, jako jsou Star Wars.

Odpoledne pak bude po roce opět možnost se zúčastnit besedy s Milanem Czarnowským z Comgadu. Ten nám poví, jak se překládají hry a distribuují hry v kancelářích českého distributora Comgad.

Na Milanovu besedu pak naváže další jménem Lokalizace v Bohemia Interactive, ve které vás Vojtěch Schubert, dlouholetý překladatel her a lokalizační manažer v BI, vás provede celým procesem lokalizace v největším českém herním studiu, v Bohemia Interactive.

Ale lokalizace není to jediné, čemu se herní linie na PragoFFestu bude věnovat. V programu nalezneme přednášky věnované legendě Baldur's Gate, podíváme se na Power Armor a Exoskelety ve videohrách, Fallout, Skyrim, Mechawarrion Online, Postal, simulátory, alternativy Minecraftu, EVE Online, Warhammer a zajímavé modifikace do her.

V pátek večer si pak připomeneme velikána Alana Rickmana, který sice žádnou hru nedaboval, ale i tak v nás hráčích zanechal mnoho vzpomínek a proto mu věnujeme vzpomínkovou besedu, kde si pustíme jeho nejslavnější scény z mnoha filmů.

Marek Tvrdý vám v průběhu dalších týdnů přinese výpis toho nejzajímavějšího, co se tam dozví.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama