PacIn: Nermessova Pomsta – i malá červená koule dokáže velké věci
Recenze PacIn: Nermessova Pomsta – i malá červená koule dokáže velké věci

PacIn: Nermessova Pomsta – i malá červená koule dokáže velké věci

Martin Cvrček

Martin Cvrček

33

PacMana jistě všichni známe. Jeho variací už jsme tu měli vážně dost a pokaždé máme pocit, že už nás nemůže nic překvapit. Nicméně, teď vydal domácí tým FiolaSoft hru PacIn stojící právě na principech té staré žluté kulaté potvory a snaží se nás přesvědčit, že ohledně „PacManovských“ her ještě nemusíme házet flintu do žita. Skutečně už tedy nenarazíme na překvapvení?

Reklama

Luzirovy cesty

Sami se tomu divíme, ale může. PacIn nás překvapil, a to víceméně pozitivně. Ale jedno po druhém. Na první pohled jde o klasickou napodobeninu starého automatového PacMana, kdy kulatý hrdina běhá po mapě, vyhýbá se nepřátelům a sbírá body. Takže nic, co bychom neznali. Jenomže, PacIn má v rukávu několik trumfů.

Tak zaprvé, hra obsahuje zajímavý příběh. Ten pojednává o Luzirovi, členovi rasy PacInů, což jsou kulatí inteligentní tvorové. PacInové žili v klidu a míru ve své rozlehlé vesnici, dokud je však nezačal terorizovat záhadný Nermessis, který po nich chtěl vše, co kulatí tvorečkové vypěstují a vyprodukují. Jednoho dne se však král PacInů vzepře, což má za následek zajmutí všech členů vesnice, tedy kromě Luzira. Jemu tedy nezbývá nic jiného, než celou vesnici zachránit, a samozřejmě také porazit Nermessise.

Na první pohled možná zápletka nezní nějak zvlášť originálně, ale její kouzlo tkví právě v tom, že jak se může zdát vcelku primitivní, časem nabírá na obrátkách a hráče to táhne kupředu. Navíc během Luzirovy cesty za spásou vesnice můžeme potkat mnoho zajímavých postav. Některé jsou na naší straně, některé pochopitelně ne, ale žádný významnější obličej není odbytý a do příběhu skvěle zapadne.

PacMan není všechno

Nejdůležitější složkou PacIna je tedy hratelnost a’la PacMan, ale aby se hra nestala stereotypní, občas nastane změna. Dvakrát během hry tedy Luzir navštíví obydlené oblasti a v tu chvíli se ze hry stává adventura, kdy kulatý hrdina dostane pár úkolů a ty musí postupně plnit. Dalším oživením jsou různé logické hádanky. Jejich řešení sice dokáže pěkně zabrnkat na naše nervy (hlavně tedy první logická vsuvka), ale je to vítaná změna po zběsilém běhání po mapě a vyhýbání se nepřátelům. Poslední věc, která se vymyká pacmanovskému stylu jsou souboje s bossy. Nicméně, tady už naše nervy dostávaly pořádně zabrat a frustrace se pokaždé dostavila hodně rychle, takže pozor na to.

Oživení však potkalo i hlavní pacmanovskou část. Tak zaprvé, po mapě může Luzir sbírat bedny, obsahující většinou užitečné věci jako štít, dočasného dvojníka, zpomalení času nebo lektvary mající všemožné účinky. Dále také na mapě často narazíme na urychlovací boty nebo teleporty, které jdou šikovně využít při taktizování proti nepřátelům. Časem se navíc díky vílám naučí Luzir pár kouzlům a něco takového může být vážně užitečné.

Protivníci všeho druhu

Ano, nepřátelé. Můžeme s klidem říci, že tak originální protivníky, jaké nabízí PacIn, jsme už dlouho neviděli. Luzirovi tak můžou znepříjemnit cestu nejen všudypřítomní mrazící Daemoni, ale také hadi, sněhuláci nebo velmi vtipní a povedení tučňáci. Každý protivník má různé výhody a nevýhody a každý dokáže pobavit. Tedy až na Daemony, kteří postupem času začínají být docela protivní. Ale co, tučňáci nám to vynahradili…

Kreslená grafika nezklame

Nakonec si rozebereme audiovizuální stránku. Nějaké next-gen orgie vážně nečekejte, k PacInovi by se něco takového ani nehodilo, naopak kreslená grafika nám naprosto vyhovovala. Málem bychom zapomněli zmínit, že celá hra je nadabována. Hlasy k postavám sednou dobře, hlavně vypravěč působí takovým uklidňujícím dojmem, ovšem je škoda, že pár hlasů zní až moc dutě, jakoby zdálky. Jinak si však ohledně dabingu není nač stěžovat, což platí i o hudebním doprovodu. Zapomeňte na nějaké epické chorály, PacIn sází spíše na klidné a oddychové melodie, které atmosféře hry také dobře padnou.

Konec cesty

Abychom si to tedy shrnuli. PacIn se povedl. Jedná se o skvělou oddychovou záležitost, která navíc disponuje mnoha vtipnými okamžiky. Nemůžeme si stěžovat ani na HW náročnost nebo bugy, na které jsme při hraní vůbec nenarazili. Jediný problém je tedy možná frustrace při soubojích s bossy, ale jinak nás nenapadá nic, co bychom Luzirovu dobrodružství vytkli. Pokud tedy při soubojích s bossy udržíte nervy na uzdě, berte všemi deseti. A pokud ne, i tak stojí PacIn za váš čas i peníze. Pokud tedy nejste vysazeni na AAA tituly.

PacIn: Nermessova Pomsta – i malá červená koule dokáže velké věci

Verdikt

PacMan už může s klidem odejít do herního důchodu a pověsit živnost na hřebík, protože se konečně našel jeho nástupce.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

osvědčené, ale značně inovované principy
svižná hratelnost
žádný stereotyp
geniální nepřátelé
absence bugů
povedená grafika
dabing a soundtrack
frustrace kvůli bossům
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama