Přehled HW novinek z 16. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 16. týdne

Přehled HW novinek z 16. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

DirectStorage na pevném disku, specifikace Asus ROG Ally.

Reklama

DirectStorage 1.2 funguje i na HDD

Microsoft před pár dny vydal novou verzi API DirectStorage, což je technologie, která dokáže využít rychlých NVMe SSD pro kratší načítací časy ve hrách a rychlejší přenášení dat do grafické karty. DirectStorage už dlouho funguje na konzolích Xbox Series, nicméně na PC jde stále o relativní novinku a pořádně ho využívá pouze titul Forspoken. Verze 1.2 však přináší velmi zajímavou novinku, která by mohla pomoct s rozšířením této technologie.

DirectStorage totiž nově funguje také na pevných discích. To sice bylo možné už předtím, ale musel se vytvořit separátní kód, nyní lze využít stejnou verzi pro SSD i HDD, pouze se pro pevný disk musí povolit režim Buffered IO. Doufejme, že se díky tomu budou vývojáři her o tuto technologii více zajímat, protože nyní už ji využijí úplně všichni hráči.

Unikly specifikace handheldu Asus ROG Ally

1. dubna byl oznámen handheld ROG Ally od společnosti Asus a už brzy se ukázalo, že nejde o žádný vtípek, ale skutečnou konkurenci pro populární Steam Deck od Valve. Dočkali jsme se však jen vágních informací a prvních videí s dojmy, které byly značně omezené. Přestože oficiální specifikace stále neznáme oficiální cestou, na internet už unikly. Původní tweet byl sice smazán, ale to samozřejmě nezabránilo tomu, aby se obrázek šířil dál.

Přehled HW novinek z 16. týdne

Dozvěděli jsme se tak, že zařízení používá vlastní APU od AMD s označením Z1, přičemž později se díky záznamu v Geekbanchi (informoval o tom například magazín Videocardz) ukázalo, že Z1 bude mít dvě verze: jedna varianta má 6 jader/12 vláken a frekvenci až 5 GHz, vyšší verze pak 8 jader/16 vláken a takt až 5,1 GHz. Handheld dále disponuje 16 GB LPDDR5 pamětí, 512 GB PCIe 4.0 SSD, MicroSD slotem pro rozšíření úložiště či Full HD displejem s obnovovací frekvencí 120 Hz a jasem až 500 nitů. Zařízení vází 608 g, podporuje Dolby Atmos a má předinstalovaný operační systém Windows 11, který tak umožňuje přístup k veškeré vaší knihovně z PC.

Datum vydání ani cenu stále neznáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama