Rozhovor s Alešem Ulmem o Ylands
Speciály Ylands Článek Rozhovor s Alešem Ulmem o Ylands

Rozhovor s Alešem Ulmem o Ylands

Martin Cvrček

Martin Cvrček

1

Vyzpovídali jsme hlavního designéra nové hry od Bohemia Interactive, abychom si vyslechli něco o vzniku projektu, důvod, proč se hra neobjevila na Steamu, nebo pár rad začínajícím vývojářům.

Reklama

Věřím, že nedávné oznámení Ylands, nového projektu od Bohemia Interactive, leckoho překvapilo. Koneckonců překvapilo i mně, a to i z toho důvodu, že se Ylands už na první pohled dost liší od ostatních projektů studia. Proto jsem neváhal a vyzpovídal jednoho z vývojářů hry, abych se o titulu, který se momentálně nachází v rané alfa verzi, dozvěděl víc.

Zdravím. Mohl byste se čtenářům krátce představit? Jak dlouho pracujete v Bohemia Interactive a na jakých projektech jste se v minulosti podílel?

Ahoj. Jmenuji se Aleš Ulm, pro Bohemia Interactive pracuji přes pět let - v současnosti jako hlavní designér hry Ylands. V minulosti jsem (povětšinou v roli designéra, v případě nouze programátora :)) stál u vzniku PC her Daemonica, Numen, Memento Mori a několika převážně mobilních jako Arma Tactics, Arma 2 Firing Range nebo Gyro 13.

Jak dlouho už je Ylands ve vývoji? A jak vůbec došlo ke zrodu nápadu na vytvoření takové hry? Inspirovalo Vás něco konkrétního?

Na hře pracujeme necelé dva roky, byť jsme se nějakou dobu z počátku „hledali“. To je ale u podobných her obvyklé a v podstatě i žádoucí. Bez ohledu na všechny nápady a fáze, kterými jsme prošli, jsem vždy věděli, že chceme udělat něco, co nám umožní hráčům postupně dávat víc a víc svobody a dostat se do bodu, kdy se Ylands stane platformou, kde budou při vytváření svých světů a dobrodružství hráči omezeni víceméně jen vlastní fantazií.

Dalo by se říct, že hra byla oznámena v relativní tichosti. Nevšiml jsem si žádné tiskové zprávy nebo zmínky na webu Bohemia Interactive a kdyby nebylo Twitteru, ani já bych o hru nejspíš hned tak nezavadil. Byl pro takhle tiché odhalení a vydání alfa verze nějaký konkrétní důvod?

Celé vydání takto proběhlo především proto, že je Ylands v zatím opravdu rané vývojové verzi. Nechceme zbytečně zklamat hráče očekávající odladěnou hru. Naopak hledáme hráče, kteří nám pomohou Ylands do takového stavu dostat - hráče, kteří jsou trpěliví a mají čas i chuť se zabývat tím, že s námi budou vést diskuze o tom, kam se máme s hrou dále ubírat a co by po nás chtěli vylepšit či opravit.

Druhý důvod je trochu sofistikovanější: Naprostá většina fanoušků Bohemia Interactive se zajímá o stylem úplně jiné hry. Přestože i Ylands staví na komunitě, otevřeném světě a maximální vstřícnosti vůči fanouškovskému obsahu, míří na úplně jiné publikum. Proto pro nás momentálně nedává smysl Ylands zviditelňovat jako hru pro fanoušky Bohemia Interactive, chceme postupně najít nové hráče. Pomaličku a úplně od začátku, tak jako bychom byli úplně samostatně fungujícím týmem.

Proč vůbec Ylands není na Steamu? V dnešní době je koneckonců Steam považován za nejjistější zdroj potenciálních zákazníků a osobně si myslím, že různé funkce Steam komunity v čele s Workshopem by hře dost slušely.

Jde to ruku v ruce s tím, co jsem odpovídal u předchozí otázky. Propracovanou platformu pro komunitu určitě pro Ylands máme v plánu - jen ji postavíme na vlastním řešení, které nám dá oproti Steamu větší svobodu v tom, jak můžeme se sdílením modů a addonů pracovat. V delším časovém horizontu bychom rádi hru v nějaké podobě dostali i na platformy, které Steam nepodporuje. Neznamená to ale, že jsme Steam zavrhli celkově - prostě jen Steam zatím pro Ylands nemáme v plánu.

Na oficiálním webu hry jsem si všiml zmínky o prvku Ylandium a dalších věcí, které naznačují obdobu příběhového pozadí. Plánujete prostřednictvím Ylands vyprávět nějaký tradiční příběh, nebo jde jen o způsob, jak vysvětlit to, co se ve hře může dít?

Hra skutečně nepluje ve vzduchoprázdnu, ale je zasazena do světa, který budeme postupně odhalovat - zejména prostřednictvím blogu, který bude aktualizován minimálně s každým updatem hry.

Snad v každé hře od Bohemia Interactive lze narazit na různé easter eggy a skryté vtípky a zajímavosti. Je možné najít něco takového i v Ylands?

Hra se rozhodně nebere nijak vážně, což je nepochybně znát už z celkového vizuálu a animací, takže tím spíš tady hráči nebudou o něco podobného ochuzeni. Něco málo už ve hře je, ale rozhodně budeme přidávat.

Velkým kamenem úrazu pro mnoho her s online složkou jsou cheateři. Máte v plánu zavedení anti-cheat ochrany nebo jiný způsob obrany v případě, že by se cheateři začali šířit i v multiplayeru Ylands?

Multiplayer je v Ylands řešený formou autoritativního serveru, což nám už samo o sobě umožňuje jistou formu kontroly - byť pochopitelně nikoliv dokonalou. Předpokládáme, že zejména zpočátku budou hráči hrát spíše ve skupinách se svými přáteli a blízkými a tam nějaké sofistikovanější cheatování nepředpokládáme. Nicméně budeme samozřejmě sledovat, jak se situace vyvíjí a v případě potřeby také budeme reagovat.

Stále více vývojářů řeší podporu virtuální reality. Neuvažujete nad nějakou zjednodušenou verzí hry, která by mohla fungovat například s Oculus Riftem nebo HTC Vive?

Rozhodně si dokážu představit, jak se po ostrově procházím s Oculusem na hlavě a nemůžu vyloučit, že někdy v budoucnu se v nějaké podobě ve hře podpora VR objeví, nicméně pro blízkou budoucnost nic podobného neplánujeme.

Hráči bývají v sandboxových titulech nebývale kreativní. Napadá Vás nějaký výtvor komunity, který byste viděl obzvlášť rád? Ať už v rámci samotné hry nebo po uvedení podpory moddingu?

V blízké budoucnosti se objeví ve hře práce s energií - myslím, že pak nepochybně uvidíme pár zajímavých výtvorů a nápadů. Na co se ale těším opravdu hodně (byť mluvíme o ještě relativně vzdálené budoucnosti), bude programování robotů, jejich vzájemné interakce, turnaje.

Ptám se takhle každého, takže se tak musím zeptat i Vás - mohl byste popsat nějaký kuriózní, vtipný nebo jinak zajímavý moment v průběhu vývoje?

Vtipné a zajímavé momenty zažíváme víceméně denně, ale první, co se mi vybavilo, je jeden z prvních testů multiplayeru, kde se nad ostrovem za pomoci mocného máchání rukou (to jsme ještě ve hře neměli na létání Propeller packy) prohánělo několik identických břichatých plešatých chlapíků ve spodkách. Zejména pro pár nezúčastněného pozorovatelů to byl opravdu pozoruhodný moment :).

V dnešní době jsou mnohé herní enginy přístupnější než kdy dřív a já věřím, že mezi čtenáři je někdo, kdo uvažuje nad tím, že by vzal třeba Unity Engine a pustil se do tvorby vlastní hry. Co byste takovým aspirujícím herním designérům doporučil? Případně existuje něco, před čím byste je naopak chtěl varovat?

I když budu opakovat to, co už řekli mnozí přede mnou, je zjevně třeba to říkat dál :). Myslím si, že už poměrně dost příkladů ukazuje, že napsat na fórum třeba „mám super nápad na rpgčko, umím trochu v Unity, pojďte do toho se mnou, stačí mít nadšení” není úplně ta ideální cesta k úspěchu. Opravdu komplexní projekt prostě nejde bez předchozích zkušeností dokončit v předpokládaném termínu a s původně plánovanou kvalitou.

Na druhou stranu ale i začínající programátor/skriptař spolu se začínajícím grafikem mají velkou šanci během pár týdnů či měsíců udělat třeba zajímavou mobilní hříčku, která se sice s největší pravděpodobností nebude nijak zvlášť prodávat (což by u prvotiny navíc rozhodně neměl mít nikdo jako cíl), ale ten pocit, kdy se kamarádům pochlubíte něčím, co je finální a dá se hrát, je k nezaplacení. Věřte mi, že skutečným dokončením jakkoliv malé hry získáte násobně víc zkušeností, než rychlým zprovozněním „ukázky” vašeho úžasného budoucího projektu.

Je zde něco, co byste na závěr chtěl vzkázat našim čtenářům nebo hráčům, kteříuvažují nad koupí hry?

Jsem přesvědčený, že Ylands už v tuhle chvíli ukazuje, kterým směrem chceme jít. I když plánujeme opravdu velmi časté updaty obsahující nové předměty a featury, mnozí mohou mít oprávněně pocit, že ve hře toho pořád ještě spousta chybí. Byť se podle prvních reakcí hráčů zdá, že hra je stabilní a s relativně malým množstvím závažnějších problémů, je třeba si uvědomit, že jde skutečně o Early Alpha verzi (a to ještě velmi časnou) a k tomu nějaké problémy patří (stejně jako občasné předělávání částí hry, které ještě zdaleka nejsou finální).

Pokud si nejste jistí, hru nekupujte, dejte nám čas a přijďte se na nás podívat třeba za čtvrt roku. Jestli byste chtěli být u toho, když něco podobného vzniká a chtěli mít na výsledné podobě nějaké slovo, protože práci s komunitou bereme už od počátku jako naprostou prioritu, rádi vás uvidíme ve hře a na fórech.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí a trpělivosti při dalším vývoji hry.

Závěrem stojí za to zmínit včerejší vydání první větší aktualizace hry, která přidává například prvky a předměty s egyptskou tématikou nebo českou lokalizaci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama