South Park: The Fractured but Whole – superhrdinové útočí
Recenze South Park: The Fractured but Whole – superhrdinové útočí

South Park: The Fractured but Whole – superhrdinové útočí

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

24

Eric, Stan, Kyle a Kenny se opět vrhají do akce. Přidáte se k nim?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Městečko South Park se nebojím označit za jeden z nejlepších animovaných seriálů současnosti. Trey Parker spolu s Mattem Stonem skrze něj už řadu let velmi efektivně poukazují na různé společenské problémy a nešvary. Legraci si již měli možnost dělat z rasismu, genderové politiky, obávaných internetových trollů, voleb či zajímavých kroků Donalda Trumpa, který si svými ukvapenými výroky často hodně slušně nadbíhá. Jejich tvorbu bylo donedávna možné najít především na televizních kanálech, díky nabídce Ubisoftu se však před dvěma roky dostali i na PC a konzole, kde jejich tahové RPG South Park: The Stick of Truth uspělo na plné čáře. Zabodovala i jejich aktuální novinka z prostředí superhrdinů?

Čas superhrdinů

Klacek pravdy je pryč. Magický svět Zaron zmítá strašná válka, ve které bojují o moc všichni, kteří jsou schopní udržet meč. Vojsko nejsilnější party nezletilých je vedeno tajemným cizincem snažícím se nastolit v zemi klid a mír. V okamžiku, kdy má vítězství už na dosah ruky, je však celistvost reality, v níž se jeho dobrodružství odehrává, narušena vpádem maskovaného mstitele Mývala, který odvede většinu jeho válečníků do jiné dimenze plné nadlidí a futuristických nepřátel. Mladému rekovi nezbývá nic jiného než kráčet v jeho stopách do neznáma.

Nový příběh známé animované party je opět vydařený. Herní postavy hýří vtipem, děj má slušné tempo a finále též není vůbec špatné. Mimoto se autorům skutečně povedl počáteční přechod mezi jednotlivými vesmíry. Erik, Stan, Kyle a Kenny v South Park: The Fractured but Whole prakticky jen odhodí obnošené kostýmy legendárních bohatýrů a nahodí na sebe pláštíky a škrabošky, jež nosí po nocích operující nadlidé.

Rozpolcený vůdce

Velkolepé dobrodružství vašeho protagonisty začíná na velmi neobvyklém místě. Svou výpravu za nebezpečím startuje na toaletě, kde se snaží vytlačit bobek předtím, než se ujme velení nad armádou čekající před jeho sídlem. Definovat mu v této fázi hry můžete prakticky jen barvu kůže určující obtížnost a elementární aspekty jeho vzhledu. Pohlaví, etnikum, orientaci a řadu dalších znaků mu nastavíte až po několika hodinách hraní, skrze dialogy s výchovným poradcem a ředitelem školy, který je na tyhle věci ras. Všechny nastavitelné prvky jsou pro průchod hrou hodně zásadní. Volte tím pádem vždy pečlivě.

Definicí vzhledu formování vaší postavy nekončí. Nedlouho poté, co opustíte dům vašich rodičů, s vámi Mýval začne ve své tajné základně diskutovat o vaší hrdinské minulosti. Nabídnuty vám budou tři startovní zaměření. Vybrat si můžete extrémně rychlého speedstera, silného brutalistu nebo oheň kontrolující blaster, který za pomoci prdů a zapalovače podpaluje své nepřátele. K startovnímu povolání si po čase můžete nabrat ještě dvě další třídy, které určitým způsobem ovlivní váš herní styl.

„Ulice South Parku jsou přes den i v noci plné života, takže na nich potkáte řadu známých postav. Pokud vás náhodou omrzí toulky po městě, můžete vyrazit na exkurzi po sídlech místních.“

Každé hrdinské zaměření je navrženo jinak. Někteří superhrdinové používají k zefektivnění svých dovedností sílu, jiní naopak užívají ke zlepšení svých úderů rychlost či bystrou mysl. Všechny zaměření mají k dispozici tři základní schopnosti a jeden ultimátní výpad. V pozdějších fázích hry můžete namixovat talenty jednotlivých postav do fungujícího celku, se kterým budete následně bojovat.

South Park jako na dlani

Po vytvoření vašeho superhrdiny můžete ihned vyrazit na průzkum malé části městečka, kterou máte již od startu zpřístupněnou. Ulice jsou přes den i v noci plné života, takže na nich potkáte řadu známých postav. Pokud vás náhodou omrzí toulky po městě, můžete vyrazit na exkurzi po sídlech místních. V otevřených domech se zlatou klikou můžete šmejdit, řešit hádanky, krást předměty a debatovat s jejich obyvateli, kteří si vás postupem času začnou za úplatky a menší služby přidávat na Coonstagramu. Čím rozsáhlejší budete mít síť kontaktů, tím silnější bude vámi ovládaná postava.

Nejrychleji nové přátele získáte skrze plnění různě navržených vedlejších úkolů. Ty vám zadávají jak obyčejní obyvatelé města, tak i ostatní superhrdinové. Sekundární dějové linky nabízené nadlidskými zákazníky jsou vcelku zábavné. Člověk se při jejich plnění nejednou slušně zasměje. Vaši kolegové vás v jejich rámci vyšlou kupříkladu likvidovat vytočené důchodce či hledat ztracené předměty po městě, které je pro vás zpočátku z velké části uzavřené. Do nových lokací vám bude vždy umožněno jít až po absolvování některých zásadních příběhových momentů.

Nováček a přátelé

Úspěšné splnění stěžejních příběhových úkolů vám nebude otvírat jen nové části města. Kromě nich se vám zpřístupní též různí nadlidští společníci, kteří vám budou zdatně asistovat při střetech se zamaskovanými vrahy, důchodci, upíry, nametenými policisty, otravnými šesťáky a krabím lidem, jenž se po celá staletí ukrýval před lidskými zraky pod zemí. Podobně jako v případě definice vašeho hrdiny i formování vaší družiny určuje to, jakým způsobem budete zdolávat vaše protivníky. Pokud si vyberete partu ofenzivně laděných postav, bude vaší jedinou možností permanentní útok. S defenzivně zaměřeným týmem se naopak zacílíte na to, aby se o vás nepřátelé po několika tazích rozbili sami bez vaší pomoci.

„Hádanky tu budete řešit za pomoci specificky fungujících prdů, s jejichž pomocí jste schopni vracet čas, zastavovat jeho tok či dočasně klonovat svou vlastní maličkost.“

Spektrum bojových schopností vašich společníků je překvapivě omezené. Každá postava má jasně definovanou sestavu dovedností, kterou nelze měnit. Lidský drak má kupříkladu k dispozici léčivé síly, obranný štít, paprskovou střelu a mocný útok z nebes. Posílit jeho schopnosti můžete buď mačkáním speciálních kláves, nebo nošením raritních předmětů, jež vylepšují jak vás, tak i vaše druhy ve zbrani. Ti vám nebudou pomáhat jen při soubojích, povolat je lze také k řešení různých rébusů vyžadujících k rozlousknutí pořádnou dávku plynů z vaší zadnice.

Ano, slyšíte správně. Hádanky tu budete řešit za pomoci specificky fungujících prdů, s jejichž pomocí jste schopni vracet čas, zastavovat jeho tok či dočasně klonovat svou vlastní maličkost. Nové prdy se budete učit skrze konzumaci vámi vyrobených pochutin, které pro výrobu potřebují vždy určitý počet produkčních materiálů. Ty lze najít prakticky všude po městě. Výroba věcí je tu hodně snadná.

Nervy vysilující kálení

Už v South Park: The Stick of Truth mě hodně iritovala QTE minihra zaměřená na záchodové kratochvíle, jež byla v určitých okamžicích hodně zásadní pro další postup. Díky tomu, že jsem hrál na klávesnici, jsem s ní měl nejednou slušné problémy. South Park: The Fractured but Whole se v tomto ohledu bohužel výrazně neliší od svého předchůdce. I zde máme toaletní hrátky, určené především pro konzolové hráče, kterým se budou jistě líbit. Za sebe je však kladně hodnotit nemohu, protože jsem z nich byl občas slušně vytočen. Snad se časem dočkám přístupnější verze pro staromilské PC hráče.

Vedle toaletní minihry mi na South Park: The Fractured but Whole vadí také elementární návrh soubojů, který nedává moc prostoru k taktizování. Bojiště jsou extrémně malá. Mimoto většinou neobsahují žádný prvek, který by mohl výrazně ovlivňovat průběh bitvy. S protivníky se tu střetáváte prakticky neustále, průběh šarvátek se však nijak závratně nemění, takže se z nich postupem času stává otravná činnost, která vás nenaplňuje. Kdyby jí vývojáři z Ubisoft San Francisco zpracovali lépe, znovuhratelnost celku by se jistě citelně navýšila a jimi navržená kolbiště by nevypadala jako něco co patří do mobilní hry či béčkového díla, které mají na svědomí nezávislí tvůrci.

Oku lahodící dílko

Mezi nejvýraznější klady South Park: The Fractured but Whole bych rozhodně zařadil velmi povedené audiovizuální zpracování, které potěší jak oko, tak i sluch. Grafický kabátec je prakticky totožný s vizuálem, jenž nabízí televizní předloha. Pro někoho to může být zásadní mínus, osobně s tím však nemám problém, protože tato stylizace se k na superhrdiny zacílenému South Park: The Fractured but Whole neskutečně hodí. Stejně tak mi nevadí využití seriálových písní (Kyle’s Mom's A B**ch, The Ballad of Lemmiwinks, Gay Fish), které vás doprovází téměř po celou dobu hraní.

„Za sebe bych koupi South Park: The Fractured but Whole doporučil primárně fanouškům oblíbeného televizního pořadu, kteří si jeho průchod užijí od samého začátku až do úplného konce. Hráči nemající se sérií zkušenosti by si měli toto dílko pořídit jen na vlastní nebezpečí, protože řada vtipů a různých dějových souvislostí jim může kvůli tomuto faktu uniknout.“

Kromě audiovizuální stránky se autorům South Park: The Fractured but Whole povedlo vyladit i optimalizaci, jejíž úroveň někteří hráči kritizovali u předchozího projektu. Hra si je díky tomuto faktu schopná i na horších sestavách udržet stabilní počet snímků, takže si jí mohou na středních a vyšších nastaveních zahrát také hráči, kterým jejich stroje neumožňují hrát nejnovější AAA tituly.

Legrace především

South Park: The Fractured but Whole rozhodně nelze zařadit mezi klasické tahové RPG. Celek fakticky cílí úplně na odlišnou skupinu hráčů než jiná podobně laděná díla. Místo dialogů plných zásadních voleb nabízí autoři případným zájemcům humorem přetékající konverzace, v nichž se nebojí užívat sprosté výrazy a pitvat citlivá témata, kterým se ostatní snaží vyhýbat širokým obloukem. Hrdinové tu v boji namísto destruktivních kouzel, léčivé magie a pořádně nabroušených mečů užívají prdy, zvratky, nahé fotky, vystrčené prostředníčky, útočné drony a kondomy plné kontaminované moči. Komplet se prostě skoro ve všech ohledech distancuje od toho, co nabízí konkurenční projekty, což je ve finále dobře, protože disponuje určitou mírou osobitosti, díky níž dokáže zaujmout.

Za sebe bych koupi South Park: The Fractured but Whole doporučil primárně fanouškům oblíbeného televizního pořadu, kteří si jeho průchod užijí od samého začátku až do úplného konce. Hráči nemající se sérií zkušenosti by si měli toto dílko pořídit jen na vlastní nebezpečí, protože řada vtipů a různých dějových souvislostí jim může kvůli tomuto faktu uniknout.

South Park: The Fractured but Whole koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

South Park: The Fractured but Whole – superhrdinové útočí

Verdikt

South Park: The Fractured but Whole se výrazně neliší od svého předchůdce. Opět tu máme stejnou partu, fekální humor, známé městečko a stále se opakující souboje. Skutečnou proměnou prošel snad jen příběh a vybavení hrdinů, kteří nyní namísto papundeklové zbroje a mečů nosí superhrdinskou výstroj. Proto jsem se celek rozhodl hodnotit nadprůměrnou známkou, kterou si dle mého názoru zaslouží. Fandové si klidně mohou bod či dva přihodit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

peprnější humor
design městečka
audiovizuální zpracování celku
úsměvné vedlejší úkoly
na poměry žánru nevýrazný soubojový systém
absence výzvy
toaletní minihra
stereotyp
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama