The Sly Trilogy – mazaný mýval je zpět
Recenze The Sly Trilogy – mazaný mýval je zpět

The Sly Trilogy – mazaný mýval je zpět

Jakub Vitásek

Jakub Vitásek

2

Společnost Sucker Punch, známá hlavně za populární free-formovou akci inFamous, všem hráčům ukázala, že na remake není nikdy pozdě. Přepracovaná dobrodružství zloděje jménem Sly Cooper totiž vůbec neztratila na kvalitě.

Reklama

Uplynulo už téměř devět let od vydání prvního dílu v rámci této trilogie, a díky zbrusu novému přepracování do vysokého rozlišení to vůbec nevadí. Přece jen, podívejte se sami, jak krásně vypadá cell-shade s barvami překypujícím herním prostředí: pravděpodobně byste se nikdy neopovážili tvrdit, že jde o devět let starou hru.

Cesta stíny

Pokud jste však o hrách Sly Cooper nikdy neslyšeli, o hodně přicházíte. V hlavní roli je totiž mazaný zlodějský mýval, jenž se svými protivníky bojuje výhradně svou vycházkovou holí, jakožto následník rodu profesionálních zlodějů. Své lupičské techniky a triky příslušníci rodu dědí díky speciální knížce, pojmenované Thievius Racoonus, a ačkoliv si rodina Cooperů skrze tato tajemství nashromáždila velké množství zlata, Sly se chová jinak. Více se totiž snaží zaměřit na své přátele a partnery, jimž za využití svých plíživých taktik pomáhá z bryndy, a rovněž na svou lásku – inspektorku Carmelitu Fox.

Hra by se jednoduše dala přirovnat k sérii Splinter Cell, kde je důraz spíše než přímý útok na využití stealthu a tichého postupu. Sly se díky svému „citu pro zlodějinu“ zvládá adaptovat hernímu prostředí a efektivně uplatňovat triky jako chod po laně, lezení po trubkách či zhoupnutí se z háků (za použití jeho vycházkové hole). Samozřejmě, když se něco nepovede, hrdina je připraven se bránit: to však bude znamenat hluk a přilákání mnohem více nepřátel.

Během všech tří her se lze naučit nové techniky a speciální vlastnosti, jež můžete při postupu četnými úrovněmi zúročit. Hratelnost dostatečně oživuje i možnost hrát za některé ze Slyových partnerů, tedy kupříkladu za želvu Bentley, která pro tichý postup hojně využívá svých šikovných vynálezů, nebo za baculatého hrocha Murraye, jenž zase rád likviduje protivníky svou velkou silou. Kromě těchto dvou hlavních postav si zahrajete i za méně podstatné charaktery, většinou v rámci mini-her, jichž je po hře rozmístěno skutečně hodně.

Tři v jednom

Co se týče samostatných dílů, první se dá považovat za ten nejlineárnější. Mise se zpřístupňují a plní skrze menu, přičemž ani herní lokace nejsou nikterak rozlehlé. To však jistě nepovažujeme za negativní aspekt, jelikož se před devíti lety v plošinovkách skutečně moc na otevřený svět nehrálo: celková herní doba přitom dosáhla na nějakých devět hodin.

Sly 2: Band of Thieves je plnohodnotné pokračování, jež se dá považovat za spoluúčastníka plošinovkové revoluce: společně s Jak & Dexter se totiž podílelo na integraci otevřeného světa (podíváme se dokonce i do Káhiry a Kanady) a na přidání více nelineárních misí. Také se zde setkáváme s novými mini-hrami a odbočkami od hlavní příběhové linky, přičemž si můžeme zahrát i za ostatní postavy ve hře. Díky těmto přídavkům se herní čas vyšplhal až na jedenáct hodin kvalitního hraní.

Poslední přírůstek, Sly 3: Honour Among Thieves, se stejně jako Ratchet & Clank soustředil spíše na nové hratelnostní prvky, jako je možnost létání letadlem namísto rubání protivníků. Příběh nicméně nezůstává v pozadí, díky větší intenzitě a zajímavé zápletce, kdy člen rodiny zradí klan Cooperů, a my se dozvídáme více detailů o ostatních postavách a samotném hlavním hrdinovi. Herní doba sahá někam kolem deseti hodin.

Unikátní audiovizuální hody

To nám celkově dává třicet hodin čisté herní doby, což rozhodně na skákačku není vůbec špatné. Hrou se dokonce i mihne podpora PS Move, ovšem pouze v rámci mini-her. Ovládání pomocí pohybového senzoru sice zpočátku zní dobře, mini-hry ale téměř vůbec nenaplňují potenciál Move. Dá se tedy říct, že je to zajímavá novinka, ale rozhodně ne něčím, na čem by se dalo stavět hodnocení.

Vizuální provedení je na to, že jsou hry tolik staré, ve velmi dobré kondici, a jestliže zkombinujete krásnou cell-shade grafiku s 3D televizorem (ano, The Sly Trilogy podporuje stereoskopické 3D), užijete si unikátní audiovizuální hody. Dabing rovněž dělá svou práci velmi dobře a soundtrack se skvěle hodí k nádechu celé hry.

Lze s dobrým svědomím říci, že je The Sly Trilogy velmi efektivní a úspornou cestou, jak si znovu užít pěkné chvíle s klasickou PlayStation postavou, jako je Sly Cooper. Do budoucna se dokonce špitá o čtvrtém díle přímo pro PS3, nezbývá nám tedy než doufat.

The Sly Trilogy – mazaný mýval je zpět

Verdikt

Atraktivní vizuální provedení, klasická hratelnost, obrovská herní doba a náš oblíbený hrdina/mýval. Co více si přát? Jestliže se vám líbí arkádové plošinovky a chcete si odpočinout od válečných FPS, určitě po The Sly Trilogy sáhněte. Nebudete litovat.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

přepracovaná grafika
stará dobrá hratelnost
vše v jednom
podpora PS Move a 3D
neuškodila by větší provázanost všech tří titulů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama