Akcie Nintenda klesly o 18%
Nintendo Wii Novinka Akcie Nintenda klesly o 18%

Akcie Nintenda klesly o 18%

Michal Burian

Michal Burian

11

Podle analytiků se Nintendo musí změnit a nabídnout Maria a další hry na chytrých telefonech. To vedení společnosti odmítá.

Reklama

Společnost Nintendo do konce minulého týdne očekávala, že se za poslední fiskální rok (končí v březnu 2014) prodá 9 milionů kusů Wii U a 18 milionů 3DS. To se ale už těžko splní, proto bylo Nintendo nuceno přehodnotit své odhady a nově tvrdí, že do konce března se celkově prodá 2,8 milionů Wii U a 13,5 milionů 3DS.

Pokud by se splnily první optimistické odhady, tak by japonský gigant byl v zisku 528 milionů dolarů. Teď jej ale čeká ztráta 240 milionů dolarů. To mělo za následek pokles akcií Nintenda o 18 procent na tokijské burze – na 11,935 jenů.

Podle analytiků, které oslovilo BBC, musí Nintendo přehodnotit svou dosavadní strategii, která nefunguje. Jedním z možných řešení je snížení ceny prodávaných her. V druhém případě pak analytici tvrdí, že přišel čas, aby se populární hry ze stáje Nintenda (včetně Maria) objevily na chytrých telefonech s iOS a Androidem.

To ale odmítl dosavadní šéf Nintenda Satoru Iwata, který se nechal slyšet, že špatně vyhodnotili vývoj trhu. I přes špatné výsledky se nechystá rezignovat a už vůbec nemá v plánu připravit Nintendo o populární exkluzivní tituly. To by podle jeho slov akorát ublížilo jejich platformám. Místo toho se chtějí podívat na ceny svých her, což by mohlo znamenat snížení ceny, aby mohlo Nintendo konkurovat kapesním hrám na iOS a Androidu.

Analytici si ale myslí, že tímto způsobem Nintendo moc daleko nedojde, velkou konkurencí totiž má ve stále populárnějším hraní her na chytrých telefonech a potom je tu nová generace konzolí od Sony a Microsoftu. Jak Nintendo na to zareaguje, skutečně sníží cenu svých her nebo zatne zuby a bude se snažit v nadcházejících letech uspět s novou konzolí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama