Recenze Trackmania
Trackmania Recenze Recenze Trackmania

Recenze Trackmania

David Bernard

David Bernard

15
Platformy Windows PC

Každá vteřina se počítá.

Reklama

Závodní série Trackmania se u hráčů těší velké oblibě již 17 let. První díl spatřil světlo světa v roce 2003 a od té doby vyšlo čtrnáct titulů. Velkým milníkem byly hry Trackmania Nations (2006) a Trackmania Nations Forever (2008), které se rychle ujaly jakožto esportové tituly. A právě z nich vychází letošní remake s prostým názvem Trackmania, který si klade za cíl vrátit sérii čistokrevného závodění za poslední roky poněkud zašlou slávu. Podařilo se to společnosti Ubisoft Nadeo?

Recenze Trackmania

  • Platforma: PC
  • Datum vydání: 1. 7. 2020
  • Výrobce: Ubisoft Nadeo
  • Žánr: Závodní
  • Česká lokalizace: Ano
  • Multiplayer: Ano
  • Dat ke stažení: cca 2 GB
  • Herní doba: Neomezeně
  • Přístupnost: 3+
  • Prodejní verze: Digitální (Uplay, Epic Games)
  • Cena: Zdarma, případně formou předplatného (10 - 30 euro/rok)

3, 2, 1...START

Pokud byste v Trackmanii hledali realistický závodní simulátor, hledali byste marně. Jízdní model je pro tuto sérii natolik specifický, že ačkoliv se jedná o arkádu, fyzikální zákony zde rozhodně nehrají druhé housle. Pokud jste některý díl hráli, určitě víte, co tím myslím. Jestli je pak letošní remake vaší první Trackmanií, musíte si to prostě a jednoduše zkusit na vlastní kůži. Rychlost formulky zde hraje prim a každá setina vteřiny se počítá. Víkendový řidič si zde žádného kochání neužije. Výhodou závodění v Trackmanii je jednoznačně přístupnost. Mezi oficiálními traťemi lze najít jednoduché i extrémně náročné okruhy. Můžete si tedy jen tak zablbnout, nebo se do závodění pustit se vší vervou, s cílem atakovat přední příčky žebříčků. Naučit se řídit je lehké, ale stát se opravdovým mistrem? To je naprosto jiná písnička.

Recenze Trackmania

Sám sebe považuji v Trackmanii za těžce průměrného jezdce, který se má ještě hodně co učit. Nestačí pouze zatáčet a občas brzdit. Naopak. Využívat musíte různorodé mechaniky hry, jakými jsou například vyvážené doskoky, driftování, vzdušné brzdy a v neposlední řadě také plasma hořáky, které jsou umístěny uprostřed kol. Kriticky důležité je také správné využití úseků okruhu, na kterém jsou často rozmístěny místa, která vás rapidně zrychlí, zpomalí či vám například znemožní přidat plyn, a vy tak pojedete pouze ze setrvačnosti. No, je toho opravdu spousta...

Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí...

Tak přesně tuto písničku z filmu Kokosy na sněhu jsem si v hlavě mimoděk prozpěvoval, když jsem se se svým strojem motal v ledovém korytu, abych pak následně vylétl mimo trať. Ledové plochy jsou jedním ze čtyř povrchů, se kterými jsem se během hraní setkal. Kromě nich hra nabízí ještě klasický asfalt, šotolinu a travnaté plochy. Co se týče ledu, je zcela jasné, že se autoři inspirovali právě bobovými závody, případně Ice Crossem. Nebudu lhát, když řeknu, že jízda na ledu a trávě je čistým utrpením. Povrchy se samozřejmě během jednoho závodu mohou střídat. Chvíli tak bezstarostně jedete po asfaltu, abyste se za zatáčkou záhy ocitli na povrchu, díky kterému udělal Jarda Jágr kariéru. Chce to trénovat a trénovat. Co se týče designu tratí, tak prvních 25 oficiálních okruhů nenadchne ani neurazí. Některé jsem si velmi oblíbil, z jiných mám pravděpodobně PTSD. Uvidíme, s jakými výtvory přijdou kreativní hráči.

Bořkem stavitelem a abstraktním designérem

Nedílnou součástí série je odjakživa editor tratí. Hráči mohou vytvářet okruhy, ze kterých se motá hlava a k jejichž pokoření je potřeba notná dávka trpělivosti. Nejinak je tomu i u letošního dílu. Fantazii se meze nekladou. Editor má dvě úrovně. První možnost je uživatelsky přátelštější a seznámí vás se základy stavby. Rozšířená verze je pak mnohem propracovanější. K dispozici máte mnohem více stavebních prvků. Vytvořit lze opravdu šílené kreace a já se těším, až zrealizuji některý z projektů, které mě napadly. Při stavbě tratě lze nastavit také denní dobu, což se parádně snoubí s využitým nasvícením scény. Závodit tedy můžete při západu slunce, v poledne či v noci. Editor se tudíž povedl na výbornou. S čím jsem ale spokojen nebyl, byla úprava vzhledu formule. Ano, lze vytvořit krásné a detailní stoje, nicméně potřebný editor je značně neintuitivní. Možná byl problém mezi židlí a klávesnicí, ale při návrhu nového skinu jsem se spíše trápil, než bavil. Rozhodně bych uvítal podrobný tutorial. Replay editor pak umožňuje stříhat videa ze závodů a vytvářet originální screenshoty. Kreativní stránku nové Trackmanie ve výsledku hodnotím jako velmi dobrou.

Vlastní závodní stáj? Není problém!

Pokud to se závoděním myslíte vážně, rozhodně uvítáte možnost založení vlastního klubu, který je vlastně sociálním hubem pro vás a váš tým (pokud se rozhodnete nějaký založit, případně se k některému přidáte). V klubu lze vytvářet různé soutěže, tréninkové mapy, týmové vzhledy pro vozidla či online místnosti pro komunikaci. To vše je určeno esportovým týmům, streamerům, tvůrcům tratí či prostě jen partě kamarádů. Pokud by někdo z vás měl zájem, neváhejte se přidat do redakčního klubu s názvem Zing.cz. Běda ale, jetli překonáte mé nejlepší časy (což nebude tak složité). Kreativní jedince by mohla lákat tvorba Zing skinu pro formulku, nejlépe v oranžovo-černých barvách, to dá rozum. Já na to prostě nemám vlohy...

Trackmanii si můžete užít jak sólo, tak i s kamarády či v klasickém multiplayeru. Lze se účastnit denních výzev, týdenních turnajů a závodů v tzv. Open Grand League, ve které se můžete kvalifikovat na oficiální šampionát - Trackmania Grand League. Každé tři měsíce vyjde nová sezóna, která bude obsahovat oficiální tratě a nové výzvy. Autoři slibují pravidelné dávky nového obsahu a já jsem zvědav, jak svému slibu dostojí. Na základě úspěchu Trackmania Nations soudím, že se titul na esportové scéně ujme velmi dobře.

Recenze Trackmania

Nešťastný obchodní model

Zprvu se internetem šířily informace, že bude nový přírůstek do série tzv. free to play. Což o to, teoreticky je to pravda a hru si od 1. července můžete zdarma stáhnout. Realita je bohužel poněkud složitější. Bez investice získáte pouze Starter Access, který je značně omezený. Dalšími dvěma možnostmi jsou Standard Access a Club Access. Pojďme se podívat, jaký je v tom všem vlastně rozdíl. Tabulka s úplnou nabídkou je k dispozici na oficiálním webu hry.

Starter Access

  • zdarma
  • každé tři měsíce nová sezóna (25 oficiálních tratí)
  • možnost hrát sólo a online
  • možnost vyzkoušet editor tratí

Standard Access

  • 9,99 euro ročně
  • obsah Starter Access
  • denní výběr a sólo klubové hraní
  • live eventy a klubové místnosti
  • tvorba tratí a jejich testování online

Club Access

  • 29,99 euro ročně / 59,99 euro za tři roky
  • obsah Starter Access a Standard Access
  • možnost připojit se do veřejných a soukromých klubů a hrát v nich
  • tvorba vlastního klubu a aktivit
  • tvorba a využívání skinů pro formuli

 

Recenze Trackmania

Domnívám se, že by spíše, než rozdělení na tři různé přístupy, hře prospěla jednotná cena bez časového omezení. Pravděpodobně by si tak nová Trackmania našla daleko více potenciálních zákazníků. Chápu, že provoz herních serverů stojí nemalé peníze, ale jiné hry to řeší mnohem lépe. Například pouze kosmetickými mikrotransakcemi, případně předplatným na měsíční bázi. Oněch necelých třicet euro ročně sice není nijak veliká částka, ale mnoho z nás jednu a tu samou hru nehraje celý rok. Představa, že bych si hru měl každý rok kupovat prakticky znovu, se mi vůbec nezamlouvá, ale názor si utvořte sami.

Recenze Trackmania

Adrenalin za každou zákrutou

Závody v nové Trackmanii jsem si užil a rozhodně ji hodlám hrát i nadále. Pocit úspěchu se snoubí s potřebou se neustále zlepšovat a přicházet na nové metody a triky. Okruhy jsou dostatečně různorodé a čtyři druhy povrchů jim dodávají tu pravou šťávu. Pokud by vám ani to nestačilo, na scénu přichází opravdu propracovaný editor tratí. Hra je velmi přístupná, ale její zkrocení vyžaduje velkou dávku trpělivosti a preciznosti. Odměnou vám ale bude dobrý pocit a pravděpodobně se mnohokrát ocitnete v situaci, kdy si několikrát po sobě budete říkat: "Tak ještě jeden závod". Nebýt nevhodně zvoleného business modelu, nikterak výrazného grafického zpracování, neintuitivní tvorby skinů pro formuli a chabého základního soundtracku, byla by to opravdu pecka. Hudbu si ale můžete naimportovat přímo do hry, takže se nejedná o nijak zásadní problém. Trackmania je tak či tak hrdým nástupcem Nations Forever z roku 2008. V mnohém ji předčí a já pevně věřím, že se na poli závodních titulů uchytí. A to nejen v esportu. A teď mě omluvte, musím to poslední kolo zajet zase o vteřinu lépe...

Hru půjde od 1. 7. aktivovat na Uplay a Epic Games Store, případně přímo v daném klientu. Tam bude také možné aktivovat jeden z placených přístupů.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex 2020.

Trackmania
Windows PC

Verdikt

Důstojný nástupce Trackmania Nations Forever, který si libuje v sociálních aspektech a kreativitě. Editor tratí je naprostá paráda a hračičkové se v něm zcela jistě vyřádí. Pocit z úspěchu a nezdaru je všudypřítomný a nutí hráče k neustálému zlepšování. Závody jsou napínavé a čtyři povrchy dodávají hře na atraktivitě. Ach ten zpropadený led! Vadou na kráse je nešťastně zvolený obchodní model, soundtrack a pouze průměrná vizuální stránka. Pokud vás bavil některý z dílů série, hraním nové Trackmanie chybu neuděláte. Pokud jste nováčkem, nebojte se a rozhodně ji zkuste...

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Stará dobrá Trackmania
Přístupnost
Skvělý editor tratí
Rozsáhlé možnosti socializace
Čtyři různé povrchy
Potřeba se zlepšovat
Návykovost
Slibný budoucí obsah
Velmi dobrá optimalizace
Led!
Nesympatický obchodní model
Průměrná vizuální stránka
Neintuitivní tvorba skinů pro formuli
Led!
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama