Recenze deskové hry Monumenty věků
Speciály Článek Recenze deskové hry Monumenty věků

Recenze deskové hry Monumenty věků

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Je libo budovatelský Tetris?

Reklama

Deskových her, které jakožto jednu ze svých hlavních složek prezentují budování není na trhu úplně málo. Občas se mezi nimi ale objeví kousek, který dokáže zaujmout skrze své zpracování i hratelnost. A přesně mezi taková díla patří Monumenty věků, na něž se podíváme v následujících odstavcích.

  • Počet hráčů: 1 – 5
  • Herní doba: 70 minut
  • Cena: 945 Kč (Tlama Games)
  • Věk: 14+

Monumenty věků před vás staví prázdnou plochu, jíž je třeba zastavět

Budování je zábavnou kratochvílí, kterou tráví čas nejeden z nás. Ve většině deskových her ovšem není stavba sídel úplně jednoduchá, protože je často spojená s hromadou žetonů a takřka nekonečným počtem akcí. Tato deskripce však neplatí pro Monumenty věků, v nichž každé kolo probíhá víceméně stejně.

Na startu máte k dispozici sedm penízků, se kterými je možné pracovat, dokud vám zcela nedojdou, čímž fakticky může skončit váš tah, nebo taky nemusí, protože je tu ještě možnost si půjčit a tak se zatížit do budoucna. Když ale hrajete bez dluhů, máte před sebou vždy určitý počet možností. Základní volbou je nákup cest. Ty jsou přítomné ve dvou variantách. K dispozici je vám dána jedna dlouhá kostička, nebo trojice menších, s nimiž se dá lépe pracovat.

Recenze deskové hry Monumenty věků

Cesty tu musí být napojeny na věže nebo na jiné stezky, což v praxi znamená, že jen tak v pustině je budovat nezačnete. Strážní hlásky jsou další možností v rámci budování. Po většinu času se zde však budete věnovat realizování budov. Ty tady lze nalézt v různých tvarových variacích na první pohled evokujících vzpomínky Tetris. Na herním poli je nutné mít vždy budovu postavenou u cesty.

Další možností jak ji postavit, je pak připojit budovu k některé už stojící struktuře. Podmínkou ovšem je, aby měla totožnou barvu jako už postavená stavba. Budovat takto budete bloky prezentující obytné čtvrti, prostor pro chov, nebo knihovny. Vždy je však nutné blok uzavřít za pomoci cest, či tak, že jeho poslední kus umístíte v Monumentech věků na okraj mapy. Ihned po vynesení dílků vás hra odmění určitým objemem surovin spojených s danou strukturou. Ty pak pomaličku formují populaci města.

Recenze deskové hry Monumenty věků

A co vše je možné vlastně v Monumentech věků postavit za legendární stavby? V nabídce budov můžete nalézt egyptské pyramidy, koloseum, impozantní sochy z Velikonočních ostrovů a řadu dalších struktur, nad jejichž realizací se dodnes tolik podivujeme. Samotné budování monumentů je tu vždy spojeno s tím, že jim musíte najít adekvátní místo a především splnit požadavky, které mají. Tu si žádají propojení s vodou, jindy zase napojení na cestu, či navázání na určitý formát budov.

Když se vám podmínky podaří splnit, tak div realizujete a získáte tak vítězné body. Konec hry je pak spojen s přepočtem prstenů získaných za růst populace. Vítězné bodíky lze získat také z nejméně zastoupené suroviny. Vítězem je pak ten, kdo jich má nejvíce. Určitou nástavbou hratelnosti se mohou stát dodatečné karty stavící před hráče nové cíle nutící je více přemýšlet nad tím, jak co postaví. Když je do hry umístíte mírně si jimi v Monumentech věků navýšíte obtížnost.

Recenze deskové hry Monumenty věků

Přístupnost je silnou stránkou Monumentů věků

Častým problémem budovatelských strategií, které se dostanou na stůl je jejich přehnaná komplexnost. Některým hráčům se to samozřejmě líbí, avšak když chcete, aby hru hrálo co nejvíce lidí, je třeba jí navrhnout tak, aby byla „smysluplně“ jednoduchá. V případě Monumentů věků se autorům této deskovky podařilo vytvořit přístupné dílo, ve kterém za pomoci sedmi penízků vždy realizujete nějaké to budování.

Pod rukama vám během kol vznikne zajímavě vypadající město složené z různě vypadajících čtvrtí a sem tam nějakým tím divem, jenž se zapsal do historie svou velikostí. Koncept je to zajímavý a funguje, kvůli čemuž bych všem těm, kteří rádi budují, ale nechtějí příliš přemýšlet nad masivními pravidly Monumenty věků doporučil. Za mě se jedná o výbornou hru s velmi pěkně zpracovanými komponenty evokujícími dojem, že realizujete skutečně něco velkolepého.

Za poskytnutí kopie hry Monumentů věků děkujeme českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama