Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke
Speciály Článek Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy pkgsrc Desková hra

Když se střetne dobro se zlem na nevinné se nehledí.

Reklama

Minulý týden jsem vám tu představil mix karet a kostek Marvel Dice Throne. Tentokrát se podíváme na čistokrevný karetní duel, v němž je na jedné straně lovec, zatímco na druhé velmi nebezpečná kořist. Jako se komplet hraje a zda má šanci zaujmout i méně zkušené vám poví následující řádky.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 60 minut

Cena: 869 Kč (Alza)

Věk: 12+

Kacíř: Zkáza Roanoke představuje perfektní přetahovanou o osud kolonistů

Roanoke je temnou legendou, která ukazuje, že kolonizace Ameriky nebyla úplně lehkou disciplínou a jen málokdo v ní uspěl. Hra Kacíř: Zkáza Roanoke vám ukazuje potenciální důvod, proč se to v osadě nemající žádné závratné počty obyvatel mohlo zvrhnout. Jelikož se jedná o duel jsou vám tu nabídnuty dvě role. Čarodějnice skrytá mezi lidem chce realizovat temný rituál, zatímco lovec jí v tom chce všemi prostředky zabránit a když říkám všemi, myslím tím i stavění hranic a různé tělesné tresty. Bez některých metod to zkrátka nejde.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Každý z hráčů před sebou má svou specifickou desku, akce a také karty, jimiž jeho sok nedisponuje. Lovec kupříkladu může na místní mezi nimiž se skrývá čarodějnice pokládat karty vyšetřování, jimiž si má možnost návštěvy jednotlivců zpříjemnit, zatímco soku je znesnadní natolik, že je nebude chtít podnikat nebo si to bude muset řádně rozmyslet. K návštěvám lidu a realizaci některých akcí používají obě postavy trojici žetonů. Lovec má v ruce pouze jejich základní formát, v případě čarodějnice máte k dispozici dva „základní“ a jeden s obrázkem havraní hlavy představující pomocníka.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Ten je ve své podstatě v jistých momentech brán jako silnější žeton, navíc pak po vynesení určitých karet na desku čarodějnice reálně formuje podobu hry třeba tak, že dává na lidi větší objem žetonů tajností, které padouch může transformovat v žetony přízně potřebné k realizaci rituálu. Obě postavy generují při svých návštěvách místních žetony typické pro danou profesi. Zatímco čarodějnice si získává přízeň lovec chce místní očistit a tak obyvatelstvo dává stopy a následně též důkazy vedoucí nakonec k nalezení padoucha.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Zajímavé pak je, že žetony nedáváte na danou postavu, ale umísťujete je dle toho, jak vám určuje malá ikonka na kartě. Ta udává nejen barvu na níž budete pokládat, ale též objem. Některé osoby generují více žetonů, ale zase nejsou tak poutavé v rámci efektů, k jejichž aktivaci dojde poté co jí navštívíte. Karty s nimiž pracujete jsou občas jednorázové, většinou ale s nimi operujete dlouhodobě. Lovec si skrze ně buduje své útočiště a najímá společníky. Čarodějnice pak verbuje už zmíněné posluhovače, vaří lektvary a sesílá dlouhodobé kletby, s nimiž se ovšem může lovčí vypořádat tak, že vynaloží daný počet zdrojů a tak je odstraní.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Během tahů můžete udělat v základu vždy tři akce, takže tempo hry je plynulé a hráči si během momentů, kdy hraje protivník mají možnost rozmyslet co chtějí, popřípadě si některé své kroky připravit. Hra pak končí momentem, kdy čarodějnice realizuje v Kacíř: Zkáza Roanoke rituál, je ulovena lovcem, nebo dojde u pálení tří nevinných. Lovec sice může místní upalovat víceméně dle libosti, avšak každý pohár může přetéct a po řadě neúspěchů už vás obyvatelé nenechají dále operovat v jejich „kurníku“.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Pokud jde o základní verzi hry, ta má relativně slušný úložný prostor. Jakmile ale dojde na přidání rozšíření, kterých není úplně málo zjistíte, že zakomponovat je do elementární krabice není úplně snadné. A pro takové případy je tu možnost do krabice vložit insert. Osobně jsem zvolil kousek od Kalkaradu, jehož zpracováni mi přišlo fajn bez ohledu na to, zda jsem pracoval pouze se základní verzi, nebo do celku vložil všechna dodatečná rozšíření. Její myšlenka stojí na slušném uložení karet a žetonů, které mohou být z normální varianty i deluxe. Leč to není koncept nikterak komplexní hrálo se mi s ním popravdě výrazně lépe, takže za sebe nemám problém jej doporučit.

Recenze deskové hry Kacíř: Zkáza Roanoke

Střet nesmiřitelných soků v Kacíř: Zkáza Roanoke zaujme zkušené i nezkušené

Kacíř: Zkáza Roanoke představuje výborný karetní duel, v němž se jeden snaží najít zlo, zatímco druhý má za úkol co nejlépe své konání maskovat a svádět lovce z jeho cesty za pomoci úskoků a správně zvolených tahů. Trošku jsem se zpočátku bál náročnosti, ale jakmile se mi podařilo spolu s mou spoluhráčkou odehrát pár her, už to šlo velmi pěkně a herní doba se slušně smrskla, protože každý z nás měl představu o tom, co a jak zahrát ve jménu své věci. Opravdu hodně se mi líbí skutečnost, že každý ze zúčastněných je navržen jinak, takže to že jste zkušeným inkvizitorem automaticky neznamená, že budete stejně úspěšní v roli kacíře a naopak.

Možná vás má slova překvapí, avšak dle mého názoru může Kacíř: Zkáza Roanoke představovat velmi slušnou záležitost i pro nezkušené hráče. Pokud hledáte duel pracující s opravdu zajímavým tématem a má přijatelnou herní dobu řekl bych, že právě tato dedukční karetní hra by mohla být tím, co by vám mohlo sednout. Minimálně za sebe jsem jí uchvácen i po řadě partií.

Za poskytnutí kopie hry Kacíř: Zkáza Roanoke děkujeme českému distributorovi, společnosti REXhry.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama