Co jsme viděli a hráli na Game Access ′18
Speciály Článek Co jsme viděli a hráli na Game Access ′18

Co jsme viděli a hráli na Game Access ′18

Filip Němec

Filip Němec

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Zajímá vás, co jsme si zahráli na uzavřené konferenci a jak to tam vypadalo?

Reklama
John Romero
John Romero

Zatímco sláva brněnského Invexu je ta tam, každým rokem sílí nová hvězda herních akcí, jež se neodehrává tradičně v Praze ale na brněnském výstavišti. Game Access je progresivní ryze česká akce, avšak s mezinárodním významem. Letošní ročník byl rozdělen na Expo, tedy klasickou herní výstavu, která byla zdarma přístupna veřejnosti, tak i na Game Access konferenci, která byla určena pro novináře, byznys návštěvníky, vývojáře a také kohokoli z veřejnosti, kdo si zakoupil vstupenku. Právě touto částí výstavy vás provedeme v našem článku, protože šlo na české poměry o opravdu nevídanou herní akci.

Jakkoli jsem ostřílen z nejrůznějších herních veletrhů a Game Access konference se na první pohled může prezentovat podobně jako třeba německý Gamescom, není tomu tak. Celá akce nabrala pochopitelně komornějších dojmů, protože prezentované hry byly převážně české. To už však neplatilo o spíkrech, kteří se ve dvojici sálů zhostili velmi zajímavých přednášek. Celou výstavu odstartoval sám John Romero, legendární zakladatel studia id Software a duchovní otec FPS her v jedné osobě. Po něm se však v rozmezí dvou dnů vystřídaly další ikony herního průmyslu.

Světoví spíkři v Brně

Na provizorním přednáškovém mole se vystřídaly takové ikony jako je Nate Stephens, hlavní grafik lokací nového God of War, autor příběhu Horizon: Zero Dawn Ben McCawe nebo Marek Madej z CD Projekt RED. Nejen o Angry Birds měl poutavou přednášku Tatu Petersen-Jessen ze společnosti Rovio, Emil Pagliarulo se zase rozpovídal o tom, jak probíhala tvorba ale i distribuce Falloutu 4. Nechyběly ani české hvězdy ze studií jako Bohemia Interactive, Madfinger Games a samozřejmě i Warhorse.

Zatímco se ve dvou oddělených sálech střídali jednotliví řečníci, v prostoru mezi nimi probíhala na první pohled klasická herní výstava, avšak v podstatně komornějším stylu. Co to v reálu znamenalo? V podstatě stačilo kdykoli přijít ke stánku jakékoli hry a téměř okamžitě jste si ji mohli vyzkoušet. Vzhledem k více než optimálnímu počtu návštěvníků nebyly žádné fronty a ihned se vám věnoval některý z prezentujících. Vzhledem k menším projektům však šlo ve většině případů vždy o samotné tvůrce. Z toho jsem měl opravdu upřímnou radost, protože na velkých výstavách často prezentují hru PR pracovníci, kteří toho o titulu samotném mnohdy vědí ještě méně než já sám.

To nejlepší z české herní scény

Koho bylo možné na Game Access z českých vývojářů potkat? Zejména to byla trojice na české poměry bedlivě sledovaných her – Matcho od Fiolasoftu, Someday You'll Return od CBE Software a TAUCETI Unknown Origin od BadFly Interactive. Právě na tyto hry jsem se zaměřil nejvíce a můžete tak očekávat samostatné články s detailními dojmy z hraní a samozřejmě také novými informacemi, protože přátelské prostředí Game Access mi umožnilo vyzpovídat samotné tvůrce.

Matcho od Fiolasoftu je nový projekt studia o kterém se ještě před pár dny nevědělo vůbec nic a do jisté míry to tak i zůstane. Hra je prozatím v alfa verzi a autoři ji prezentují jako prototyp, ze svého hraní jsem si však odnesl dvě věci – jednak smekám nad technickou stránkou, která byla podstatně lepší než některé prezentované tituly těsně před vydáním. Za druhé to pak vypadá, že Fiolasoft opět udeřil hřebíček na hlavičku a z nového projektu cítím velký potenciál. Vedle toho jsem si vyzkoušel i zajímavě vypadající FPS akci TAUCETI Unknown Origin, která staví na autentických vesmírných informacích o reálné hvězdě Tau Ceti a přežití ve světě zastaralých domorodých kmenů a vesmírných příšer.

Snad nejvíce si mě ale získala adventura Someday You'll Return od dvoučlenného studia CBE Software. Pokud se v Kingdom Come: Deliverance nemůžete nabažit autentických středoevropských lesů, i zde budete jako doma. Hra využívá známé reálie moravské vrchoviny Chřiby kombinované se známými skalními útvary Českého Švýcarska. To vše je pospojované klasickou českou přírodou, kde najdete světově proslulé české turistické značení nebo opuštěné betonové bunkry. Someday You'll Return mísí tajemno s moravskými pověstmi, unikátním systémem craftingu a to vše zceluje skvěle vyvážený mix lidových písní ve stylu vážné hudby.

Na Game Access samozřejmě nechyběli ani velcí hráči české herní scény, ti však prezentovali již vydané tituly anebo ve většině případů prezentovali svá studia jako taková, s cílem nalákat nové zaměstnance. Game Access je totiž hodnotnou akcí i pro ty, kteří se chtějí v herním průmyslu uchytit hned u zdroje a hry přímo vytvářet. Ucházet se o práci jste tak mohli třeba na stánku Bohemia Interactive, Hangar 13 (dříve 2K Czech), Madfinger Games nebo Wargamingu.

V příštích dnech se můžete těšit na dojmy z hraní zmíněné trojice českých her a pokud chcete alespoň trošku nasát atmosféru této jedinečné akce, mrkněte se na naše video.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama