FSR 3.1 přináší vyšší kvalitu obrazu, vyjde v druhém kvartálu
Novinka FSR 3.1 přináší vyšší kvalitu obrazu, vyjde v druhém kvartálu

FSR 3.1 přináší vyšší kvalitu obrazu, vyjde v druhém kvartálu

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Generování snímků půjde nově použít také s jinými upscalery.

Reklama

Je to neuvěřitelné, ale posledního updatu upscalingu FSR od AMD jsme se naposledy dočkali v listopadu 2022. Loni na podzim sice dorazila technologie FSR 3, ta ale přinesla "pouze" generování snímků, po stránce upscalingu došlo pouze k přidání nativního režimu. To se ale už brzy konečně změní, protože AMD na akci GDC představilo novou verzi FSR s označením 3.1.

Ta přinese ono toužené vylepšení kvality obrazu, se kterou mají mnohé hry využívající FSR problém. Obraz má být stabilnější, jak v klidu, tak při pohybu. Má se v něm objevovat méně problikávání, shimmeringu, ale také ghostingu, přičemž detaily mají být lépe zachovány.

Není to každopádně jediný aspekt, který prošel úpravou. Velkou novinkou pro uživatele všech upscalovacích technologií je fakt, že frame gen část technologie FSR se plně oddělí a půjde nově použít s jakýmkoli upscalerem, nikoli pouze FSR, jak tomu bylo doposud. Pokud tak hra jiný frame gen nepodporuje, budete moct využít FSR generování snímků třeba s DLSS či XeSS upscalingem.

Kromě toho všeho má pak dojít na novinky užitečné především pro samotné vývojáře. Nové API má zajistit jednodušší debug a podporu dopředné kompatibility s updatovanými verzemi FSR, zároveň přibude podpora Vulkanu a GDK (Xbox Game Development Kit).

FSR 3.1 dorazí v druhém kvartálu tohoto roku, tedy v období mezi dubnem a červnem, upřesnění zatím nemáme. Pokud byste se chtěli podívat na porovnání, v tiskové zprávě naleznete srovnání FSR 2.2 a FSR 3.1 ve hře Ratchet & Clank: Rift Apart, což je zatím jediný titul, který má podporu nové verze slíbenou. Určitě ale postupně budou přibývat další a k uplatnění by mohlo dojít také na konzolích, kde hry FSR upscaling hojně využívají.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama