Hlasy videoherních hrdinů hovoří o stávce
Novinka Hlasy videoherních hrdinů hovoří o stávce

Hlasy videoherních hrdinů hovoří o stávce

Daniel Mazura

Daniel Mazura

13

Dabéři a herci chtějí lepší pracovní podmínky.

Reklama

Odbory SAG-AFTRA, které mají na starosti mimo jiné i dabéry videoher, hovoří o možné stávce, jež by případně měla přinést lepší pracovní podmínky pro hlasy, případně těla, našich hrdinů.

Herci usilují hlavně o to, aby byli oceněni přímo úměrně množství fyzického úsilí, které role obnáší. Dále chtějí jasně vymezit rozdíl mezi rolí dabéra a rolí motion-capture herce, aby se předešlo typickým scénářům, kdy první jmenovaný musel nečekaně zastat roli druhého. Nakonec by měly být vypláceny i bonusy hercům v případě, že se prodá více než 2 miliony kopií hry, v níž účinkují.

Odbory vyhrožují stávkou na základě dvou neúspěšných jednání mezi nimi a herními vydavateli, při nichž se obě strany marně pokoušeli ukotvit nové smluvní podmínky pro videoherní dabéry. Jestli stávka nakonec proběhne, to se dozvíme příští měsíc, kdy se členové odborů sejdou k hlasování. Pokud se sejde více než 75 % souhlasných lístků, zažije videoherní byznys stávku.

Na závěr je nutné dodat, že v současné době mají dabéři a herci předem stanovené podmínky ve smlouvě. Na ně nemá vliv případný prodejní úspěch hry, ale ani neúspěch. Vždy dostanou zaplacenou předem domluvenou částku. To chtějí teď změnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama